Instructie voor de raadsgriffier

Geldend van 20-02-2003 t/m heden

Intitulé

Instructie voor de raadsgriffier

Instructie voor de raadsgriffier van Appingedam.

Artikel 1 De griffie

De griffier is hoofd van de griffie. De werkzaamheden van en voor de griffie door de ambtelijke organisatie van de gemeente, worden onder zijn verantwoordelijkheid gebracht.

Artikel 2 Algemene ondersteuning

  • 1.

    De griffier draagt zorg voor een goede en doelmatige ondersteuning van de raad en de leden daarvan.

  • 2.

    De griffier adviseert het presidium over zaken die des raads zijn.

  • 3.

    De griffier is in het bijzonder belast met het (desgewenst) begeleiden van raadsleden.

Artikel 3 Agendering

De griffier ondersteunt de raad en zijn commissies bij het vaststellen van de agenda van de raads- en commissievergaderingen.

Artikel 4 Bijstand raadsvoorzitter

De griffier staat de voorzitter van de raad ter zijde bij zijn zorg voor een goede voorbereiding en een goed verloop van de vergaderingen van de raad.

Artikel 5 Bijstand commissievoorzitters

De griffier staat de voorzitters van de (raads)commissies ter zijde bij hun zorg voor een goede voorbereiding en een goed verloop van de vergaderingen van de (raads)commissies.

Artikel 6 Vergaderingen van de raad en de raadscommissies

  • 1.

    De griffier is aanwezig bij de raadsvergaderingen en commissievergaderingen en is verantwoordelijk voor een goede en tijdige verslaglegging daarvan.

  • 2.

    De griffier is verantwoordelijk voor de verzending van de voorlopige agenda, de notulen en overige stukken aan raads- en commissieleden.

Artikel 7 Ondersteuning presidium

De griffier is aanwezig bij de vergaderingen van het presidium en is verantwoordelijk voor een goede voorbereiding en verslaglegging daarvan. 

Artikel 8 Ambtelijke bijstand

Indien de griffier de door leden van de raad gevraagde bijstand niet kan verlenen legt hij het verzoek om bijstand voor aan de gemeentesecretaris met de bedoeling dat die bijstand alsnog door de ambtelijke organisatie van de gemeente namens de griffier wordt verleend. Nadere regels voor de verlening van die bijstand worden vastgelegd in de Verordening op de ambtelijke bijstand. 

Artikel 9 Verantwoording

De griffier verricht zijn werkzaamheden onder verantwoordelijkheid van de gemeenteraad en legt daarover jaarlijks aan de raad verantwoording af. Eens per jaar heeft het presidium namens de gemeenteraad met de griffier een functioneringsgesprek. 

Artikel 10 Verhindering en vervanging

Indien de griffier meer dan zeven (7) dagen verhinderd is zijn functie te vervullen doet hij daarvan mededeling aan de raad. De gemeenteraad benoemt na overleg met het college van burgemeester en wethouders, een der medewerkers van de ambtelijke organisatie tot waarnemend griffier. 

Artikel 11 Slotbepaling

1. In alle gevallen waarin de instructie niet voorziet, pleegt de griffier voor zover nodig overleg met het presidium c.q. de voorzitter van de raad.2. Deze instructie treedt met onmiddellijke ingang in werking. 

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering d.d. 20 februari 2003.De raad voornoemd,, voorzitter. , griffier.(E.A. Groot) (J.H.C. Stel)