Regeling Opleiding en Ontwikkeling Avres

Geldend van 01-06-2017 t/m heden

Intitulé

Regeling Opleiding en Ontwikkeling Avres

Het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Avres;

gelet op artikel 17:2 van de Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling en de Uitwerkingsovereenkomst (CAR/UWO);

gezien de verkregen instemming van de ondernemingsraad d.d. 16 mei 2017.

besluit de volgende regeling vast te stellen:

Artikel 1 Definities

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. ambtenaar: de ambtenaar zoals bedoeld in artikel 1:1, eerste lid, aanhef en onder a van de CAR/UWO, met uitzondering van ambtenaren zoals bedoeld in artikel 1:2:1, eerste tot en met derde lid;

b. opleidingsfaciliteiten: het geheel van de door de werkgever vergoede kosten en tijd ten behoeve van het volgen van een opleiding;

c. studiekosten: inschrijfkosten, cursus- en lesgelden, examen- en diplomagelden, kosten studiemateriaal.

d. studiemateriaal: verplicht voorgeschreven boeken, syllabi, schrijfbenodigdheden en duurzame gebruiksartikelen, benodigd voor de gevolgde studie.

Artikel 2 Opleidingsplan

De werkgever stelt jaarlijks een opleidingsplan vast, waarin de prioriteiten ten aanzien van door het personeel te volgen opleidingen zijn vastgelegd. De werkgever houdt daarbij rekening met een evenwichtige verdeling van de belangen van de werkgever en de belangen van de ambtenaren.

Artikel 3 Opleidingsbudget

De werkgever stelt jaarlijks een opleidingsbudget vast voor de uitvoering van het opleidingsplan.

Artikel 4 Categorieën opleidingen

In deze regeling wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende opleidingscategorieën:

a. categorie I – opleidingsnoodzaak:

opleiding die nodig is om de ambtenaar aan de (veranderende) eisen vanuit de omgeving, en daarmee aan de (veranderende) behoeften van de organisatie, te laten voldoen.

b. categorie II – opleidingsbehoefte:

opleiding die gevolgd wordt om de kwaliteit van het eigen beroep of functioneren op peil te houden en die niet verplicht wordt voorgeschreven door de werkgever. De opleiding wordt gevolgd op verzoek van de ambtenaar en is in het belang van zijn functievervulling of loopbaanontwikkeling. Een opleiding uit deze categorie wordt alleen vergoed aan de ambtenaar met een aanstelling voor onbepaalde tijd of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Artikel 5 Aanvraag opleidingsfaciliteiten

1. De ontwikkeling en mobiliteit van de ambtenaar zijn vaste gespreksonderwerpen tijdens de jaarlijkse gesprekscyclus.

2. De werkgever beslist wanneer sprake is van een categorie I – opleiding.

3. De ambtenaar die een categorie II - opleiding wil volgen dient daartoe een schriftelijke aanvraag in bij zijn leidinggevende.

4. De ambtenaar die een categorie I – opleiding gaat volgen, waarvan de studiekosten € 5000 of meer zijn, en de ambtenaar die een categorie II – opleiding wil volgen, ondertekent eerst de “Overeenkomst opleidingsfaciliteiten”.

Artikel 6 Periode opleidingsfaciliteiten

1. De opleidingsfaciliteiten worden toegekend voor een periode die wordt afgeleid van de door het betrokken opleidingsinstituut voorgeschreven studieduur.

2. Wanneer de ambtenaar de opleiding niet binnen de vooraf gestelde periode afrondt, wordt de periode, na overleg met de leidinggevende, verlengd tot het eerstvolgende examen. Tenzij het niet tijdig afronden het gevolg is van aantoonbare nalatigheid van de ambtenaar.

Artikel 7 Vergoeding studiekosten

1. Aan de ambtenaar die een categorie I - opleiding volgt wordt 100% van de werkelijk gemaakte studiekosten vergoed.

2. Aan de ambtenaar die een categorie II - opleiding volgt wordt 25%, 50%, 75%, of 100% van de werkelijk gemaakte studiekosten vergoed. De werkgever bepaalt voor welk vergoedingspercentage de ambtenaar in aanmerking komt.

Artikel 8 Vergoeding reiskosten

1. Aan de ambtenaar die een categorie I - opleiding volgt wordt een reiskostenvergoeding toegekend.

2. De ambtenaar die gebruik maakt van het openbaar vervoer ontvangt een vergoeding die gelijk is aan de werkelijk gemaakte reiskosten berekend naar de laagste klasse.

3. De ambtenaar die gebruik maakt van eigen vervoer ontvangt een vergoeding van € 0,19 per afgelegde kilometer berekend volgens de snelste route.

Artikel 9 Opleidingsverlof

1. Aan de ambtenaar die een categorie I - opleiding volgt wordt verlof met behoud van salaris toegekend, voor zover dat noodzakelijk is voor daadwerkelijke deelname aan de opleiding.

2. Het recht op opleidingsverlof vervalt indien de ambtenaar vertraging oploopt in zijn opleiding als gevolg van aantoonbare nalatigheid.

Artikel 10 Terugbetaling opleidingskosten

1. De ambtenaar is verplicht de ontvangen opleidingsfaciliteiten terug te betalen indien sprake is van een categorie I - opleiding waarvan de studiekosten € 5000 excl. BTW of meer zijn of van een categorie II – opleidingen, en:

a. de ambtenaar de studie niet haalt wegens omstandigheden die naar het oordeel van de werkgever aan de ambtenaar zijn te wijten;

b. de ambtenaar binnen 24 maanden na het voltooien van de opleiding op eigen verzoek de organisatie verlaat, of

c. de ambtenaar binnen 24 maanden na het voltooien van de opleiding als gevolg van aan zichzelf te wijten omstandigheden de organisatie verlaat (niet wegens arbeidsongeschiktheid of pensioen).

2. Voor iedere maand dat het dienstverband na het voltooien van de opleiding korter duurt dan 24 maanden, is 1/24ste deel van de opleidingsfaciliteiten verschuldigd.

3. De terugbetalingsverplichting vervalt, indien voortzetting van de opleiding redelijkerwijs niet van de ambtenaar kan worden verlangd.

4. De werkgever kan de ambtenaar op zijn verzoek, geheel of gedeeltelijk en al dan niet tijdelijk, ontheffen van de op hem rustende terugbetalingsverplichting.

Artikel 11 Verplichtingen van de ambtenaar

Bij toekenning van de opleidingsfaciliteiten is de ambtenaar verplicht:

a. de opleiding naar beste vermogen te verrichten;

b. deel te nemen aan de voor de opleiding geldende toetsen en examens;

c. de opleiding te volbrengen binnen de vooraf vastgestelde periode;

d. de werkgever regelmatig te informeren over de behaalde resultaten. Bij een opleiding die langer duurt dan één jaar informeert de ambtenaar de werkgever ten minste na afloop van elk cursusjaar over de voortgang;

e. een kopie van het behaalde diploma of certificaat te verstrekken;

f. de werkgever te informeren over de verworven kennis en ervaringen die hij heeft opgedaan tijdens de studie;

g. bij het niet deelnemen, onderbreken, opschorten of afbreken van de opleiding dit direct te melden aan zijn leidinggevende. De ambtenaar meldt dit schriftelijk en met opgave van redenen.

Artikel 12 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als “Regeling opleiding en ontwikkeling Avres”.

Artikel 13 Inwerkingtreding

Deze Regeling treedt in werking met ingang van 1 juni 2017.

Ondertekening

Gorinchem d.d. 31 augustus 2017

De heer B. Bruggema

Voorzitter

Mevrouw S.N. Spanjaard

Secretaris