Regeling vervallen per 23-08-2019

Damoclesbeleid Woningen en Lokalen Artikel 13b Opiumwet

Geldend van 07-03-2011 t/m 22-08-2019

Intitulé

Damoclesbeleid Woningen en Lokalen Artikel 13b Opiumwet

Besluit van de burgemeester van Baarn.

Overwegende:

dat artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet de burgemeester de bevoegdheid geeft om

bestuursdwang toe te passen indien in woningen of lokalen dan wel in of op bij woningen of

zodanige lokalen behorende erven een middel als bedoeld in lijst I of II wordt verkocht,

afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is;

dat het van belang is beleidsregels vast te stellen waarin wordt aangegeven hoe de

bovenbedoelde bestuursdwang bevoegdheid zal worden toegepast;

een Damoclesbeleid Lokalen en Woningen vast te stellen:

Algemeen

  • 1.

    Dit beleid ziet op woningen en lokalen.

  • 2.

    Als beleidsuitgangspunt wordt als regel gekozen voor het toepassen van bestuursdwang en niet voor het opleggen van een dwangsom. Van een dwangsom mag in de meeste gevallen weinig effect worden verwacht, gelet op het feit dat het financiële gewin in het verdovende middelencircuit dusdanig groot is dat met een dwangsom naar verwachting niet zal worden bereikt dat een overtreding ophoudt of niet meer wordt herhaald. Bestuursdwang is een directer middel dat in tegenstelling tot de dwangsom op termijn tot feitelijke beëindiging van de overtreding zal leiden.

  • 3.

    Bij het toepassen van bestuursdwang wordt vervolgens in principe gekozen voor sluiting van de woning/ het lokaal. Dit moet als de meest effectieve maatregel worden beschouwd om de met de Opiumwet strijdige situatie te doen beëindigen en herhaling ervan te voorkomen. Bij wijze van uitzondering kan in concrete gevallen, waar het middel van sluiting niet adequaat of niet evenredig is, bekeken worden welke andere vorm van bestuursdwang dient te worden toegepast dan wel een last onder dwangsom wordt opgelegd.

  • 4.

    Als begunstigingstermijn wordt een periode van 24 uur aangehouden waarbinnen betrokkene zelf in de gelegenheid is om gehoor te geven aan de opgelegde last. Bij lokalen geldt dat binnen de eerste 3 uur van deze 24 uur de klanten uit de inrichting dienen te worden verwijderd.

  • 5.

    Indien er feitelijk tot sluiting wordt overgegaan zal de woning/ het lokaal voor publiek ontoegankelijk worden gemaakt.

  • 6.

    De duur van de sluiting is afhankelijk van de overtreding en van de vraag of de woning/ het lokaal reeds eerder gesloten is geweest en varieert van een sluiting voor drie maanden tot een sluiting voor onbepaalde tijd.

  • 7.

    Indien de omstandigheden daartoe aanleiding geven kan worden afgeweken van deze regels.

  • 8.

    Met betrekking tot de omschrijving van het “verkopen, afleveren, verstrekken dan wel daartoe aanwezig hebben” van verdovende middelen wordt aansluiting gezocht bij de Aanwijzing Opiumwet. Concreet betekent dit dat sprake is van een overtreding in de zin van dit beleid bij een hoeveelheid softdrugs van meer dan 5 gram, en bij een hoeveelheid harddrugs van meer dan 0,5 gram.

  • 9.

    In geval van een huurwoning wordt de verhuurder direct van de sluiting op de hoogte gebracht. Een wijziging in de huursituatie wordt als niet ter zake doende beschouwd indien deze wordt aangebracht nadat het voornemen tot toepassing van bestuursdwang is uitgegaan. De ratio hierachter is dat de verhuurder niet met het plaatsen van andere huurders onder de toepassing van bestuursdwang kan uitkomen. Het is immers op dat moment nog steeds noodzakelijk de loop van een dergelijk pand af te halen, het enkel plaatsen van nieuwe huurders leidt niet tot het voorkomen van herhaling van een met de wet strijdige situatie.

Lokalen

  • 10.

    Indien er sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van softdrugs wordt het lokaal gesloten voor de duur van drie maanden.

  • 11.

    Indien binnen 3 jaar opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs, wordt het lokaal gesloten voor de duur van zes maanden.

  • 12.

    Indien binnen 3 jaar opnieuw een overtreding wordt geconstateerd, ditmaal ten aanzien van harddrugs, wordt het lokaal gesloten voor de duur van twaalf maanden.

  • 13.

    Indien er sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs wordt het lokaal gesloten voor de duur van twaalf maanden.

  • 14.

    Indien binnen 3 jaar opnieuw een overtreding wordt geconstateerd, ditmaal ten aanzien van softdrugs, wordt het lokaal gesloten voor zes maanden.

  • 15.

    Indien binnen 3 jaar opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van harddrugs wordt het lokaal gesloten voor onbepaalde tijd.

Woningen

  • 16.

    Indien sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van softdrugs wordt volstaan met een waarschuwing als de aangetroffen hoeveelheid minder is dan 0,5 kilogram. Indien een grotere hoeveelheid wordt aangetroffen, wordt de woning gesloten voor de duur van drie maanden.

  • 17.

    Indien binnen 3 jaar opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs, wordt de woning gesloten voor de duur van drie maanden.

  • 18.

    Indien binnen 3 jaar opnieuw een overtreding wordt geconstateerd, ditmaal ten aanzien van harddrugs, wordt de woning gesloten voor de duur van zes maanden.

  • 19.

    Indien sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs wordt de woning gesloten voor drie maanden.

  • 20.

    Indien binnen 3 jaar opnieuw een overtreding wordt geconstateerd, ditmaal ten aanzien van softdrugs, wordt de woning gesloten voor de duur van drie maanden.

  • 21.

    Indien binnen 3 jaar opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van harddrugs, wordt de woning gesloten voor de duur van zes maanden.

Gepubliceerd op 9 maart 2011

Besluit:

Ondertekening

Baarn, 20 januari 2011

De Burgemeester van Baarn,

Drs. B. Vries wnd.