Integrale visie openbare ruimte

Geldend van 29-06-2012 t/m heden

Intitulé

Integrale visie openbare ruimte

Het College van burgemeester en wethouders hebben de volgende regeling vastgesteld.

Inleiding

Aanleiding

De gemeente Barendrecht heeft behoefte aan instrumenten om te sturen op de kwaliteit van de openbare ruimte. Hiertoe is deze integrale visie opgesteld. De visie geeft een kijk op structuur & inrichting (fysieke verschijningsvorm en de functie van de openbare ruimte) en de beheerkwaliteit (schoon, heel en veilig) van de openbare ruimte. De kwaliteitsniveaus zijn met behulp van vier scenario’s met bijbehorende kosten beschreven. De gewenste structuur & inrichting is aan de hand van streefbeelden geformuleerd. Deze integrale visie is een strategisch plan met daarin aandacht voor de structuur en kwaliteit, beschreven aan de hand van kaarten en scenario's. De strategie die in deze visie is verwoord is leidend voor de beleidsstukken van wegen, groen, straatmeubilair en het verzorgend onderhoud.

 

Doel

"Het verwoorden van een integrale visie ten aanzien van de structuur en inrichting en de beheerkwaliteit van de openbare ruimte, aan de hand waarvan het bestuur strategische keuzes kan maken"

 

In dit document worden de werkstappen 1 (Start), 2 (Verkenning) en 3 (Visie) van het proces beschreven.

 

In de eerste stap is een Plan van Aanpak opgesteld en zijn de kaders voor het proces duidelijk gemaakt. Tijdens de tweede stap, de 'Verkenning', is een quickscan van de huidige beleidsdocumenten gemaakt, is de huidige structuur van Barendrecht in beeld gebracht door middel van een rondgang en is de huidige beheerkwaliteit geschouwd.

 

Tijdens de visievorming is met elkaar nagedacht over de gewenste structuur en inrichting waarbij verschillende knelpunten in beeld zijn gebracht. Daarnaast is tijdens een workshop met raadsleden, vertegenwoordigers van belangenverenigingen, bewonersorganisaties en ambtenaren, gediscussieerd over de gewenste beheerkwaliteit op welke plek.

Afbakening

Met betrekking tot kwaliteit is gekeken naar:

  • .

    Verharding;

  • .

    Groen;

  • .

    Straatmeubilair;

  • .

    Verzorgingsgraad.

Met betrekking tot structuur is gekeken naar:

  • .

    Bouwjaar;

  • .

    Ontwerp;

  • .

    Materiaalgebruik;

  • .

    Volledigheid;

Leeswijzer

In hoofdstuk 2 wordt een beschrijving gegeven van kwaliteit van de openbare ruimte. Wat is kwaliteit en waarover praten we in het kader van dit plan. In hoofdstuk 3 komt de visie op structuur en inrichting aanbod. In hoofdstuk 4 is de visie op het beheer van de openbare ruimte beschreven. Tot slot is er een hoofdstuk conclusies en aanbevelingen, waarin vooral handvatten voor de implementatie van dit plan worden gegeven.

 

In de bijlage zijn de schouwformulieren, die zijn gebruikt voor het meten van de beheerkwaliteit buiten, toegevoegd.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering.

Integrale visie openbare ruimte

Een visie op structuur en inrichting en beheerkwaliteit