Regeling vervallen per 05-02-2022

Beleidsregels voor plaatsen en aanplakken van verkiezingsborden gemeente Berg en Dal

Geldend van 17-01-2019 t/m 04-02-2022

Intitulé

Beleidsregels voor plaatsen en aanplakken van verkiezingsborden gemeente Berg en Dal

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal,

overwegende dat:

  • -

    artikel 2:42, tweede lid, sub a, van de APV verbiedt zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende op een openbare plaats of op dat gedeelte van een onroerende zaak dat vanaf die plaats zichtbaar is een aanplakbiljet aan te brengen;

  • -

    voor het beplakken van verkiezingsborden gebruikt wordt gemaakt van gemeentelijke eigendommen;

  • -

    het nuttig is regels te stellen voor het plaatsen van verkiezingsborden en het beplakken daarvan tijdens verkiezingscampagnes waarop de Kieswet van toepassing is, maar dat er geen noodzaak is om daarbij af te wijken van de bestaande praktijk;

besluit vast te stellen:

Beleidsregels voor plaatsen en aanplakken van verkiezingsborden

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

  • a.

    Aanplakbiljetten: Biljetten/posters die aangeplakt zijn of moeten worden, waarop een politieke partij mensen oproept om te stemmen op die lijst.

  • b.

    Verkiezingsborden: Borden waarop aanplakbiljetten als bedoeld onder a. kunnen worden aangeplakt, welke borden door de gemeente tijdens verkiezingscampagnes tijdelijk op verschillende locaties in de openbare ruimte worden geplaatst.

Artikel 2 Vergunning en toestemming

Indien degene die tijdens verkiezingscampagnes aanplakbiljetten wil (laten) aanbrengen zich houdt aan de hierna volgende spelregels, is geen toestemming van het college ex artikel 2:42, tweede lid, sub a, van de APV meer nodig.

Artikel 3 Spelregels gebruik verkiezingsborden

  • 1. In het kader van campagnes is het voor politieke partijen mogelijk om gedurende vier weken voor de verkiezingen gebruik te maken van de verkiezingsborden die door de gemeente worden geplaatst. In artikel 4 wordt aangegeven op welke locaties de gemeente zo’n verkiezingsbord plaatst tijdens de verkiezingscampagne.

  • 2. Naast het gebruik van deze verkiezingsborden mogen er door politieke partijen ten behoeve van verkiezingscampagnes geen aankondigingsborden worden geplaatst op gemeentegrond. Van dit verbod uitgezonderd is de verkiezingsdag zelf, voor zover de plaatsing in de directe nabijheid van de ingang van een stembureau is en niet hinderlijk is voor een vrije doorgang van bezoekers.

  • 3. De aanplakbiljetten voor de gemeenteraadsverkiezingen dienen tijdig te worden aangeleverd bij de receptiebalie van het gemeentehuis. De gemeentelijke buitendienst draagt dan zorg voor het aanplakken op de borden en het na afloop van de verkiezingen weer verwijderen van de aanplakbiljetten/borden. Voor de overige verkiezingen zijn de politieke partijen vrij om de borden op de locaties genoemd in artikel 4 zelf te beplakken.

  • 4. De aanplakbiljetten mogen maximaal A1-formaat zijn. Als maximaal tien politieke partijen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen is A0-formaat toegestaan.

Artikel 4 Locaties verkiezingsborden in de gemeente

In het kader van campagnes plaatst de gemeente verkiezingsborden op de volgende locaties:

Beek

hoek Verbindingsweg – Waterstraat

Kekerdom

Weverstraat

Leuth

Steenheuvelsestraat

Ooij

nabij Dorpshuis De Sprong a/d Prins Bernhardstraat

Ubbergen

Thilman Werenbertszstraat

Millingen aan de Rijn

Heerbaan, entree Millingen

Millingen aan de Rijn

Heerbaan bij Kulturhus

Millingen aan de Rijn

Entree Nielingen bij muur in gazon

Groesbeek

Dorpsstraat nabij gemeentehuis

Groesbeek

Nieuwe Drulseweg nabij de Bats

Groesbeek

Gooiseweg nabij ingang de Meent

Groesbeek

Nieuweweg (tussen huisnummer 27 en 31)

Groesbeek

Ericastraat, Voorzieningenhart

Breedeweg

bij bushalte RK Kerk

De Horst

Ketelstraat, nabij RK Kerk

Berg en Dal

Oude Kleefsebaan/hoek Molenbosweg

Heilig Landstichting

Rechterslaan, nabij boog

Als een van bovenstaande locaties door omstandigheden niet beschikbaar is, wordt het verkiezingsbord zo mogelijk geplaatst op een alternatieve locatie in de directe nabijheid.

Artikel 5 Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking op de dag na bekendmaking hiervan in een digitaal gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl.

Artikel 6 Citeertitel

Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als ‘Beleidsregels voor plaatsen en aanplakken van verkiezingsborden gemeente Berg en Dal’.

Ondertekening

Aldus besloten op: 18 december 2018

Burgemeester en wethouders van Berg en Dal,

De secretaris,

De- burgemeester,