Regeling vervallen per 31-12-2018

Gemeente Bergeijk - Beleidsregels van de burgemeester betreffende het sluitingsuur van openbare inrichtingen voor het jaar 2018

Geldend van 01-01-2018 t/m 30-12-2018

Intitulé

Gemeente Bergeijk - Beleidsregels van de burgemeester betreffende het sluitingsuur van openbare inrichtingen voor het jaar 2018

In artikel 2.29 van de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Bergeijk is het sluitingsuur voor openbare inrichtingen geregeld. In lid 3 van dit artikel is opgenomen dat de burgemeester ontheffing kan verlenen van de in lid 1 van dit artikel vastgestelde sluitingstijd voor openbare inrichtingen. In deze beleidsregels is neergelegd hoe en onder welke voorwaarden de burgemeester in 2018 gebruik zal maken van haar bovenbedoelde bevoegdheid, mede gelet op artikel 5:32 en volgende van de Algemene wet bestuursrecht.

1. Verruiming sluitingsuur voor de nacht van zaterdag op zondag

Openbare inrichtingen in de gemeente Bergeijk kunnen op basis van artikel 2.29 lid 3 van de Algemene Plaatselijke Verordening ontheffing krijgen om tijdens de nacht van zaterdag op zondag geopend te zijn tot 03.00 uur. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:

  • A.

    De ontheffing wordt door de burgemeester verleend voor de duur van maximaal 1 kalenderjaar;

  • B.

    Het is verboden na 02.00 uur nog bezoekers toe te laten tot de openbare inrichting;

  • C.

    Vanuit de openbare inrichting mag geen glaswerk (glazen / flesjes) mee naar buiten worden genomen;

  • D.

    Ondernemers van openbare inrichtingen aan wie de burgemeester een ontheffing heeft verleend zijn er zelf verantwoordelijk voor hoe zij de naleving van de onder B. en C. genoemde verboden bewerkstelligen. Zij moeten daar zelf bij de toegangsdeur van hun openbare inrichting op toe zien of dit laten doen door bijvoorbeeld een gecertificeerd portier;

  • E.

    Voor openbare inrichtingen buiten het uitgaansgebied in het centrum van Bergeijk (Hof en Burgemeester Magneestraat) geldt dat daarin om 03.00 uur geen bezoekers meer aanwezig mogen zijn;

  • F.

    F. Voor openbare inrichtingen in het uitgaansgebied in het centrum van Bergeijk geldt het volgende:

    • I.

      02.45 uur: lichten aan, muziek uit, tap dicht;

    • II.

      03.15 uur: geen bezoekers meer aanwezig in de openbare inrichting.

  • G.

    Voor het niet naleven van de onder B. tot en met G. genoemde voorwaarden geldt het volgende stappenplan:

    • Stap 1.

      1e overtreding

      De verleende ontheffing wordt per direct voor de duur van 1 maand ingetrokken. Om te voorkomen dat het horecabedrijf toch geopend is na 02.00 uur zonder een verleende ontheffing wordt preventief een dwangsom opgelegd van € 2.500,-- per overtreding, met een maximum van € 10.000,--.

    • Stap 2.

      2e overtreding

      De verleende ontheffing wordt per direct voor de duur van 3 maanden ingetrokken. Om te voorkomen dat het horecabedrijf toch geopend is na 02.00 uur zonder een verleende ontheffing wordt preventief een dwangsom opgelegd van € 2.500,-- per overtreding, met een maximum van € 32.500,--.

    • Stap 3.

      3e overtreding

      De verleende ontheffing wordt per direct voor de duur van 6 maanden ingetrokken. Om te voorkomen dat het horecabedrijf toch geopend is na 02.00 uur zonder een verleende ontheffing wordt preventief een dwangsom opgelegd van € 2.500,-- per overtreding met een maximum van € 65.000,--.

    • Stap 4.

      4e overtreding

      De verleende ontheffing wordt per direct voor de duur van 12 maanden ingetrokken. Om te voorkomen dat het horecabedrijf toch geopend is na 02.00 uur zonder een verleende ontheffing wordt preventief een dwangsom opgelegd van € 2.500,-- per overtreding met een maximum van € 130.000,--.

  • H.

    De verjaringstermijn van overtredingen wordt in het kader van het onder G. opgenomen stappenplan gesteld op 1 jaar. Indien hangende de procedure tussen twee stappen een periode van 1 jaar is verstreken (te rekenen vanaf verzenddatum van de brief waarbij de ontheffing werd ingetrokken) zonder dat een overtreding geconstateerd is, dan begint het te volgen traject opnieuw bij de eerste stap.

  • I.

    Een intrekking van een ontheffing werkt over een kalender jaar heen. Als bijvoorbeeld op 25 november 2018 een ontheffing voor de duur van 3 maanden wordt ingetrokken, komt de betrokken ondernemer van de openbare inrichting pas weer in aanmerking voor een ontheffing vanaf 25 februari 2019.

  • J.

    Aan de ondernemer van een openbare inrichting wiens ontheffing is ingetrokken wordt gedurende de termijn dat de ontheffing is ingetrokken geen individuele ontheffing, zoals hieronder onder punt 7. bedoeld, verleend voor de nacht van vrijdag op zaterdag.

  • K.

    De mogelijkheid voor voormelde verruiming van de sluitingstijd voor de nacht van zaterdag op zondag geldt uitdrukkelijk niet voor:

    • 1.

      Openbare inrichtingen waarin geen alcoholhoudende drank mag worden verstrekt zoals cafetaria’s, shoarmazaken en dergelijke (droge horeca).

    • 2.

      Een vergunning op grond van de Drank- en Horecawet verleend aan een paracommerciële rechtspersoon.

2. Afhelpkwartiertje “droge” horeca

Zoals hiervoor is vermeld wordt aan de droge horeca geen ontheffing verleend voor een later sluitingsuur. Wel wordt aan hen voor de nacht van zaterdag op zondag, een “afhelp” kwartier toegestaan. Dit wil zeggen dat na het in de Algemene Plaatselijke Verordening opgenomen sluitingsuur géén bezoekers meer mogen worden toegelaten tot het bedrijf doch uitsluitend de op dat moment aanwezige bezoekers mogen worden geholpen tot uiterlijk 02.15 uur.

3. Sluitingsuur op bijzondere dagen

Aan de ondernemers van openbare inrichtingen wordt op 1e Paasdag, de nacht voor Koningsdag, 1e Pinksterdag, en 1e Kerstdag een ontheffing van het sluitingsuur verleend tot 03.00 uur. Daarbij gelden de hierboven bij punt 1 onder B. tot en met G. opgenomen voorwaarden.

Voor de hierboven genoemde droge horeca en paracommerciële rechtspersonen geldt op de vier hierboven genoemde dagen een sluitingsuur van uiterlijk 02.00 uur.

Voor 2e Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 2e Kerstdag geldt voor alle openbare inrichtingen, droge horeca en paracommerciële rechtspersonen uiterlijk het in de Algemene Plaatselijke Verordening vastgestelde sluitingsuur (01.00 uur).

4. Sluitingsuur tijdens carnaval

Voor alle openbare inrichtingen en droge horeca gelden de volgende sluitingsuren:

Nacht van vrijdag op zaterdag: 02.00 uur.

Nacht van zaterdag op zondag, zondag op maandag, maandag op dinsdag: 03.00 uur. Daarbij gelden de hierboven bij punt 1 onder C. tot en met G. opgenomen voorwaarden.

Nacht van dinsdag op woensdag: 01.00 uur.

Voor paracommerciële rechtspersonen geldt uiterlijk het in de Algemene Plaatselijke Verordening vastgestelde sluitingsuur.

5. Sluitingsuur tijdens kermis

Voor alle openbare inrichtingen en droge horeca gelden de volgende sluitingsuren:

Op de laatste kermisdag / - nacht: 01.00 uur.

Op de overige kermisdagen / - nachten: 03.00 uur. Daarbij gelden de hierboven bij punt 1 onder C. tot en met G. opgenomen voorwaarden, met uitzondering van F. Het is toegestaan om op de overige kermisdagen tot 03.00 uur te tappen. De voorwaarde dat om 03.15 uur geen bezoekers meer aanwezig mogen zijn blijft van kracht.

Voor paracommerciële rechtspersonen geldt uiterlijk het in de Algemene Plaatselijke Verordening vastgestelde sluitingsuur.

6. Sluitingsuur oudjaar – nieuwjaar

Voor de nacht van maandag 31 december 2018 op dinsdag 1 januari 2019 geldt voor alle openbare inrichtingen géén sluitingsuur. Voor de nacht van dinsdag 1 januari 2019 op woensdag 2 januari 2019 geldt voor alle openbare inrichtingen het in de Algemene Plaatselijke Verordening vastgestelde sluitingsuur van 01.00 uur.

7. Incidentele ontheffing

Iedere ondernemer van een openbare inrichting kan maximaal zes maal per kalenderjaar een ontheffing met één uur van het ingevolge de Algemene Plaatselijke Verordening vastgestelde sluitingsuur krijgen. Die ontheffing wordt uitsluitend verleend voor de nacht van vrijdag op zaterdag en geldt dan tot 03.00 uur. Daarbij gelden de hierboven bij punt 1 onder B. tot en met G. opgenomen voorwaarden.

Elke ondernemer in het bezit van een vergunning voor het exploiteren van een restaurant kan eveneens maximaal zes maal per kalenderjaar een ontheffing met één uur van het ingevolge de Algemene Plaatselijke Verordening vastgestelde sluitingsuur krijgen. Die ontheffing kan worden verleend voor de nacht van vrijdag op zaterdag of voor de nacht van zaterdag op zondag en geldt dan tot 03.00 uur. Daarbij gelden de hierboven bij punt 1 onder B. tot en met G. opgenomen voorwaarden.

Indien de voorwaarden opgenomen bij punt 1. onder B. tot en met G bij gebruikmaking van een incidentele ontheffing worden overtreden, wordt het maximum aantal voor dat jaar te verlenen individuele ontheffingen aan de betreffende ondernemer van de openbare inrichting met drie verminderd.

Aan ondernemers van de droge horeca en paracommerciële rechtspersonen wordt geen incidentele ontheffing verleend.

Een verzoek voor een incidentele ontheffing dient minimaal acht weken voor de activiteit waarvoor de ontheffing wordt gevraagd bij de gemeente te zijn ingediend. De ontheffing moet tenminste twee weken voor de activiteit worden afgegeven.

8. Verzetten klok ten gevolge van zomertijd en wintertijd

Zowel in het voorjaar als in het najaar wordt gedaan alsof de klok in de betreffende zaterdagnacht niet wordt verzet.

Bergeijk, 12 december 2017

De burgemeester van Bergeijk,

A. Callewaert-de Groot

Ondertekening