Beleidsregel toepassing redelijke termijn artikel 6:6 Awb bij bezwaren tegen woz-beschikkingen en gemeentelijke belastingen

Geldend van 23-01-2013 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel toepassing redelijke termijn artikel 6:6 Awb bij bezwaren tegen woz-beschikkingen en gemeentelijke belastingen

Beleidsregel toepassing redelijke termijn artikel 6:6 Awb bij bezwaren tegen woz-beschikkingen en gemeentelijke belastingen.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland,

Gelet op het bepaalde in de artikelen 1:3, vierde lid, 4:83 en 6:6 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna Awb);

BESLUIT :

Vast te stellen de volgende beleidsregel toepassing redelijke termijn artikel 6:6 Awb bij bezwaren tegen aanslagen lokale heffingen en woz-beschikkingen.

Artikel 1 Toepassing

Deze beleidsregel is van toepassing op bezwaarschriften gericht tegen beschikkingen genomen op grond van een op de voet van artikel 219 Gemeentewet vastgestelde verordening, waartegen ingevolge de wet de mogelijkheid van bezwaar is geopend en op bezwaarschriften gericht tegen waardebeschikkingen, genomen op grond van de Wet waardering onroerende zaken.

Artikel 2 Termijn tot herstel van vormverzuimen

Voldoet het bezwaarschrift niet aan de eisen die artikel 6:5 Awb hieraan stelt, dan wordt de termijn tot het instellen van bezwaar als bedoeld in artikel 6:8 Awb, juncto artikel 22j van de Algemene wet inzake rijksbelastingen met vier weken verlengd om de indiener gelegenheid te bieden het vormverzuim te herstellen.

Artikel 3 Mededeling

  • 1.

    aan de indiener wordt de ontvangst van zijn bezwaarschrift meegedeeld.

  • 2.

    Bij vormverzuim ontvangt de indiener een aanvullende brief. Deze bevat:

    • a.

      de vermelding van het verzuim;

    • b.

      de termijn van verlenging tot het indienen van een bezwaarschrift tot tien weken na de dagtekening van de bestreden beschikking;

    • c.

      de vermelding dat het bezwaarschrift niet ontvankelijk wordt verklaard bij overschrijding van de termijn genoemd onder b, in het geval dat verzuim niet is hersteld.

Artikel 4 Termijnverlenging

  • 1.

    In aanvulling op het bepaalde in artikel 3, tweede lid, letter b, kan de heffingsambtenaar, bedoeld in artikel 231, eerste lid letter b Gemeentewet, in daartoe aanleiding gevende gevallen de termijn om het verzuim te herstellen verlengen. De indiener wordt over deze beslissing schriftelijk geïnformeerd.

  • 2.

    Het bepaalde van artikel 3, tweede lid, letter c, is van overeenkomstige toepassing.

Artikel 5 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze beleidsregel treedt in werking de eerste dag volgende op de dag van publicatie.

  • 2.

    Deze beleidsregel kan worden aangehaald als “Beleidsregel toepassing redelijke termijn artikel 6:6 Awb bij bezwaren tegen woz-beschikkingen en gemeentelijke belastingen”.

Aldus vastgesteld op 18 december 2012.

Burgemeester en wethouders van Berkelland.

De secretaris, de burgemeester,

J.A. Wildeman mr. H.L.M. Bloemen