Regeling vervallen per 11-12-2012

Financiële Verordening Verrekeningsregeling voor de voormalige Hummelo-Enschedese Kunstweg

Geldend van 10-10-2007 t/m 10-12-2012 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2007

Intitulé

Financiële Verordening Verrekeningsregeling voor de voormalige Hummelo-Enschedese Kunstweg

De Raad van de centrumgemeente van de gemeenschappelijke regeling Verrekeningsregeling voor de voormalige Hummelo - Enschedese Kunstweg besluit,

gelet op artikel 212 van de Gemeentewet,

vast te stellen:

Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor het financieel beheer en voor de inrichting van de financiële organisatie van de gemeenschappelijke regeling Verrekeningsregeling voor de voormalige Hummelo - Enschedese Kunstweg.

Financiële verordening Verrekeningsregeling voor de voormalige Hummelo - Enschedese Kunstweg

Titel1. Begroting en verantwoording

Kaderstellen

Begroting

  • 1.

    De Raad van de centrumgemeente stelt in ieder geval bij de aanvang van de nieuwe zittingsperiode van de Raad van de centrumgemeente een programma-indeling vast.

  • 2.

    De Raad van de centrumgemeente steltde baten en lasten vast.

Titel 2. Financiële positie

Kaderstellen

Waardering & afschrijving vaste activa

1.De materiele vaste activa met uitsluitend maatschappelijk nut worden annuïtair afgeschreven conform het bestaande afschrijvingsschema

Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

1.Het onderhoud aan kapitaalgoederen is uitbesteed aan de gemeente Berkelland.

Titel 3. Slotbepalingen

1Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking per 1 januari 2007.

2Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald onder de naam “Financiële verordening Verrekeningsregeling voor de voormalige Hummelo - Enschedese Kunstweg”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van de Raad van de centrumgemeente d.d.: 18 september 2007.

Controleverordening Verrekeningsregeling voor de voormalige Hummelo - Enschedese Kunstweg

De Raad van de centrumgemeente van de gemeenschappelijke regeling Verrekeningsregeling voor de voormalige Hummelo - Enschedese Kunstweg besluit;

gelet op artikel 213 Gemeentewet en het Besluit accountantscontrole gemeenten;

vast te stellen:

Verordening voor de controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van de gemeenschappelijke regeling Verrekeningsregeling voor de voormalige Hummelo - Enschedese Kunstweg.

Artikel 1. Definities

In deze verordening wordt verstaan onder:

a.accountant

een door de Raad van de centrumgemeente benoemde:

  • ·

    registeraccountant of

  • ·

    accountant-administratieconsulent met een aantekening in het inschrijvingsregister als bedoeld in het derde lid van artikel 36, Wet op de Accountant-Administratieconsulenten of

  • ·

    organisatie waarin voor de accountantscontrole bevoegde accountants samenwerken,

belast met de controle van de in artikel 197 Gemeentewet bedoelde jaarrekening.

b.accountantscontrole

de controle van de in artikel 197 Gemeentewet bedoelde jaarrekening uitgevoerd door de door de Raad van de centrumgemeente benoemde accountant van:

  • ·

    het getrouwe beeld van de in de jaarrekening gepresenteerde baten en lasten en de grootte en samenstelling van het vermogen;

  • ·

    het rechtmatig tot stand komen van de baten en lasten en balansmutaties;

  • ·

    het in overeenstemming zijn van de door het dagelijks bestuur opgestelde jaarrekening met de bij of krachtens algemene maatregel van bestuur te stellen regels bedoeld in artikel 186 Gemeentewet;

  • ·

    de inrichting van het financieel beheer en de financiële organisatie gericht op de vraag of deze een getrouwe en rechtmatige verantwoording mogelijk maken;

waarbij de nadere regels die bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden gesteld op grond van het zesde lid van artikel 213 Gemeentewet, in acht worden genomen.

c.rechtmatigheid in het kader van de accountantscontrole

het overeenstemmen van het tot stand komen van de financiële beheershandelingen en de vastlegging daarvan met de relevante wet- en regelgeving, zoals bedoeld in het Besluit accountantscontrole gemeenten.

Artikel 2.

Opdrachtverlening accountantscontrole

  • 1.

    De accountantscontrole wordt opgedragen aan Deloitte Accountants BV.

  • 2.

    De Raad van de centrumgemeente stelt voor de accountantscontrole het programma van eisen vast. In het programma van eisen worden voor de jaarlijkse accountantscontrole opgenomen:

    • a.

      de toe te passen goedkeuringstoleranties (en afwijkende rapporteringstoleranties) bij de controle van de jaarrekening;

    • b.

      de inrichtingseisen voor het verslag van bevindingen;

Artikel 3. Inrichting accountantscontrole

1.De accountant bepaalt binnen het kader van de opdrachtverlening de wijze waarop de accountantscontrole wordt ingericht, alsmede de aard en de omvang van de daarbij behorende werkzaamheden.

Artikel 4. Rapportering

1.Indien de accountant bij een controle afwijkingen constateert die leiden tot het niet afgeven van een goedkeurende verklaring, meldt hij deze terstond schriftelijk aan de Raad van de centrumgemeente.

Artikel 5. Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking per 1 januari 2007.

Artikel 6. Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als “Controleverordening Verrekeningsregeling voor de voormalige Hummelo - Enschedese Kunstweg”.

Aldus vastgesteld in de vergadering van de Raad van de centrumgemeente op 18 september 2007.

Controleprotocol Verrekeningsregeling voor de voormalige Hummelo - Enschedese Kunstweg

1 Algemeen

1.1Doelstelling

Dit controleprotocol heeft als doel nadere aanwijzingen te geven aan de accountant over de reikwijdte van de accountantscontrole, de daarvoor geldende normstellingen en de daarbij verder te hanteren goedkeurings- en rapporteringstoleranties voor de controle van de jaarrekening 2006 en later van de Verrekeningsregeling voor de voormalige Hummelo - Enschedese Kunstweg.

1.2 Wettelijk kader

De gemeentewet (GW), art. 213, schrijft voor dat Raad van de centrumgemeente één of meer accountants aanwijst als bedoeld in art. 393 eerste lid Boek 2 Burgerlijk Wetboek voor de controle van de in art 197 GW bedoelde jaarrekening en het daarbij verstrekken van een accountantsverklaring en het uitbrengen van een verslag van bevindingen. In het kader van de opdrachtverstrekking aan de accountant kan de Raad van de centrumgemeente nadere aanwijzingen geven voor te hanteren goedkeurings- en rapporteringstoleranties. Tevens zal in de opdrachtverstrekking duidelijk aangegeven moeten worden welke wet- en regelgeving in het kader van het financieel beheer onderwerp van rechtmatigheidscontrole zal zijn.

Met dit controleprotocol stelt het Raad van de centrumgemeente het te hanteren normenkader vast die specifiek van toepassing is vanaf het controlejaar 2007.

2.Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid én rechtmatigheid)

Zoals in art 213 GW is voorgeschreven zal de controle van de in artikel 197 Gemeentewet bedoelde jaarrekening uitgevoerd door de door het Raad van de centrumgemeente benoemde accountant, gericht zijn op het afgeven van een oordeel over:

  • -

    de getrouwe weergave van de in de jaarrekening gepresenteerde baten en lasten en de activa en passiva;

  • -

    het rechtmatig tot stand komen van de baten en lasten en balansmutaties in overeenstemming met de begroting en met de van toepassing zijnde wettelijke regelingen;

Bij de controle zullen de nadere regels die bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden gesteld op grond van artikel 213, lid 6 Gemeentewet (Besluit Accountantscontrole Provincies en Gemeenten) alsmede de Richtlijnen voor de Accountantscontrole (NIVRA) bepalend zijn voor de uit te voeren werkzaamheden.

Onder rechtmatigheid wordt begrepen de definitie volgens het Besluit Accountantscontrole Provincies en Gemeenten (BAPG) dat de in de rekening verantwoorde lasten, baten en balansmutaties rechtmatig tot stand zijn gekomen, dat wil zeggen “in overeenstemming zijn met de begroting en met de van toepassing zijnde wettelijke regelingen waaronder de verordeningen vastgesteld door het Raad van de centrumgemeente”.

3.Te hanteren goedkeurings- en rapporteringstoleranties

De accountant accepteert in de controle bepaalde toleranties en richt de controle daarop in. De accountant controleert niet ieder document of iedere financiële handeling, maar richt de controle zodanig in dat voldoende zekerheid wordt verkregen over het getrouwe beeld van de jaarrekening en de rechtmatigheid van de verantwoorde baten en lasten en balansmutaties en financiële beheershandelingen, met een belang groter dan de vastgestelde goedkeuringstolerantie. De accountant richt de controle in op het ontdekken van belangrijke afwijkingen en baseert zich daarbij op risicoanalyse, vastgestelde toleranties en statische deelwaarnemingen en extrapolaties.

In het hierna opgenomen schema zijn de goedkeuringstolerantie en de rapporteringstoleranties (s) opgenomen zoals door het Raad van de centrumgemeente vastgesteld voor de controlejaren 2007 en later.

Goedkeuringstolerantie

Goedkeurend

Beperking

Oordeelonthouding

Afkeurend

Fouten in de jaar- rekening (% lasten)

≤ 1%

>1%<3%

-

≥ 3%

Onzekerheden in de controle (% lasten)

≤ 3%

>3%<10%

≥ 10%

-

Voor de rapporteringstoleranties stelt het Raad van de centrumgemeente als maatstaf dat de accountant elke fout of onzekerheid ≥ € 5.000 rapporteert.

4.Reikwijdte accountantscontrole rechtmatigheidtoetsing

De accountantscontrole op rechtmatigheid vanaf het kalenderjaar 2007 is limitatief gericht op:

  • ·

    de naleving van wettelijke kaders, uitsluitend voor zover deze directe financiële beheershandelingen betreffen of kunnen betreffen;

    ·de naleving van de volgende kaders:

    • o

      de begroting

    • o

      financiële verordening ex artikel 212 Gemeentewet,

    • o

      de controleverordening ex artikel 213 Gemeentewet;

    voor zover van toepassing en uitsluitend voor zover deze directe financiële beheershandelingen betreffen of kunnen betreffen. Ten aanzien van het voorwaardencriterium vindt voor de interne regelgeving uitsluitend een toets plaats naar de recht, hoogte en duur.

  • 5.

    Rapportering accountant

Tijdens en na afronding van de controlewerkzaamheden rapporteert de accountant hierna in het kort weergegeven als volgt:

6.Verslag van bevindingen.

Overeenkomstig de gemeentewet wordt omtrent de controle een verslag van bevindingen uitgebracht aan het Raad van de centrumgemeente. In het verslag van bevindingen wordt gerapporteerd over de opzet en uitvoering van het financiële beheer en of de beheersorganisatie een getrouw en rechtmatig financieel beheer en een rechtmatige verantwoording daarover waarborgen.

7.Accountantsverklaring

In de accountantsverklaring wordt op een gestandaardiseerde wijze, zoals wettelijk voorgeschreven, de uitkomst van de accountantscontrole weergegeven, zowel ten aanzien van de getrouwheid als de rechtmatigheid. Deze accountantsverklaring is bestemd voor het Raad van de centrumgemeente.

Vastgesteld in de vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Berkelland d.d.: 18 september 2007.

NORMENKADER

Inventarisatie Externe wet- en regelgeving en interne regelgeving Verrekeningsregeling voor de voormalige Hummelo - Enschedese Kunstweg.

In het navolgende overzicht is een vermelding weergegeven van de in het kader van de rechtmatigheidscontrole bij de Verrekeningsregeling voor de voormalige Hummelo - Enschedese Kunstweg relevante algemene wet- en regelgeving.

Programma’s /

Produkten

Specifieke activiteit

Externe wet- en regelgeving

Interne regelgeving/ verordeningen

Algemeen bestuur/ bestuur en onder-steunende processen.

·Wet gemeenschappelijke regelingen

·G.R. “verrekeningsregeling voor de voormalige Hummelo-Enschedese Kunstweg”

Verkeer en Vervoer

Wegenbeheer

·Wet Uitkering Wegen