Beleidsregels evenementenvergunningsbeleid 2018

Geldend van 22-12-2018 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels evenementenvergunningsbeleid 2018

De burgemeester van de gemeente Bunnik;

Gelet op de artikelen 1:3, 1:8 en 2:25 van de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Bunnik;

Besluit de volgende beleidsregels vast te stellen

Inleiding

Evenementen zijn belangrijk voor de gemeente Bunnik. Ze zorgen voor ontspanning en plezier, een bruisend dorp en creëren een verbinding tussen mensen en culturen. Ook trekken evenementen bezoekers aan van binnen en buiten de gemeente Bunnik. In een aantal gevallen zorgen evenementen zelfs voor werkgelegenheid en extra bestedingen bij de ondernemers in Bunnik. Het soort, type en aantal evenementen draagt daarnaast bij aan het beeld dat mensen van de gemeente Bunnik hebben.

Om ervoor te zorgen dat de evenementen veilig en goed verlopen, maar ook om kaders te stellen voor organisatoren is het belangrijk om duidelijke regels te stellen. Deze regels zijn vastgelegd in dit evenementenvergunningsbeleid. Op twee onderwerpen wil de burgemeester keuzes maken die vastgelegd moeten worden in beleidsregels.

Doel van de beleidsregels

Het doel van het stellen van deze beleidsregels is om duidelijkheid te verschaffen aan de organisator die een evenementenvergunning aanvraagt, randvoorwaarden te scheppen in wat nodig is bij die aanvraag en de beoordeling om evenementen veilig te laten verlopen. Daarnaast is het belangrijk om de te volgen procedure passend te laten zijn bij het risico. Om die reden zijn evenementen ingedeeld in categorieën.

Wettelijk kader

Op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening kan de burgemeester nadere regels stellen. Deze nadere regels worden vastgelegd in beleidsregels en/of een evenementenvergunningsbeleid. Er is evenementenvergunningenbeleid vastgesteld. Dit beleid behelst enkele beleidsregels betreffende evenementen die op grond van artikel 1:8 APV niet voor vergunning in aanmerking komen, de indeling van evenementen in categorieën en de daarmee verband houdende aan te leveren stukken bij de vergunningaanvraag. Met dit besluit worden deze beleidsregels vastgesteld.

Artikel 1 Categorieën evenementen

  • 1.

    Elke aanvraag voor een evenement wordt door de gemeente conform de risicomatrix (te raadplegen op de website van de gemeente Bunnik) ingeschaald in categorie A (laag risico), B (gemiddeld risico) of C (hoog risico).

  • 2.

    Voor elke categorie geldt een termijn voor het indienen van de vergunningaanvraag, welke documenten en gegevens daarbij moeten worden aangeleverd en welke instanties om advies wordt gevraagd voor het te nemen besluit op de aanvraag.

  • 3.

    In bijlage 1 bij dit besluit is het bepaalde in het eerste en tweede lid van dit artikel schematisch weergegeven.

Artikel 2 Evenementen die niet voor vergunning in aanmerking komen

De volgende evenementen komen, gezien de aard en het karakter daarvan, niet voor vergunning in aanmerking:

  • 1.

    Vechtsportwedstrijden / vechtsportgala’s en kooigevechten: activiteiten welke niet georganiseerd zijn of onder auspiciën vallen van sportbonden die aangesloten zijn bij NOC*NSF;

  • 2.

    Outlaw Motorcycle Gangs: activiteiten van, voor en door motorclubs;

  • 3.

    Evenementen waarbij dieren ter vermaak worden ingezet en waarbij de gezondheid van de dieren mogelijk in gevaar komt. Ten aanzien van circussen verleent de burgemeester alleen vergunningen indien het circus aangesloten is bij de Vereniging van Nederlandse Circusondernemingen (VNCO).

Artikel 3 Evaluatie

In de jaarlijkse evaluatie van het evenementenvergunningsbeleid worden ook de beleidsregels op hun werking geëvalueerd.

Artikel 4 Slotbepalingen

Deze beleidsregels zijn vastgesteld bij besluit van 11 december 2018.

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking.

Op vergunningaanvragen ingediend voor de datum van inwerkingtreding van deze beleidsregels worden deze beleidsregels niet toegepast indien de gevolgen van deze beleidsregels nadelig kunnen zijn voor de aanvrager.

De citeertitel van deze beleidsregels is “Beleidsregels evenementenvergunningsbeleid 2018”.

Ondertekening

Aldus besloten op 11 december 2018

ondertekening

De burgemeester