Nadere regels horecaportier Castricum 2015

Geldend van 01-01-2016 t/m heden

Intitulé

Nadere regels horecaportier Castricum 2015

De burgemeester van de gemeente Castricum,

overwegende dat het gewenst is om, in het kader van de openbare orde, openbare veiligheid, volksgezondheid en de bescherming van het milieu, nadere regels vast te stellen met betrekking tot het al dan niet verplicht stellen van het aanwezig hebben van een horecaportier bij openbare inrichtingen, en

gelet op artikel 2:29, tweede lid, onder d, van de Algemene plaatselijke verordening,

besluit vast te stellen de volgende nadere regels:

Nadere regels horecaportier Castricum 2015

Artikel 1. Begripsbepaling

In deze nadere regels wordt verstaan onder:

Artikel 2. Verplichting tot aanwezigheid van horecaportier

  • 1. Een openbare inrichting die gelegen is in het horecaconcentratiegebied én op zondag tot en met donderdag geopend is tot na 02.00 uur van de opvolgende dag, is verplicht om vanaf 23.00 uur tot een half uur na sluitingstijd minimaal één horecaportier aanwezig te hebben.

  • 2. De openbare inrichtingen die gelegen zijn in het horecaconcentratiegebied én op vrijdag geopend zijn tot na 02.00 uur van de opvolgende dag, zijn verplicht om vanaf 23.00 uur tot een half uur na sluitingstijd gezamenlijk vijf horecaportiers en minimaal één buitenhorecaportier aanwezig te hebben.

  • 3. De openbare inrichtingen die gelegen zijn in het horecaconcentratiegebied én op zaterdag geopend zijn tot na 02.00 uur van de opvolgende dag, zijn verplicht om vanaf 23.00 uur tot een half uur na sluitingstijd gezamenlijk zes horecaportiers en minimaal één buitenhorecaportier aanwezig te hebben.

  • 4. De openbare inrichtingen die gelegen zijn in het horecaconcentratiegebied én tijdens een maatschappelijk feest als bedoeld in artikel 2.29, achtste lid, van de Apv geopend zijn tot na 02.00 uur van de opvolgende dag, dan wel in de nacht van 31 december op 1 januari zoals bedoeld in artikel 2.29, negende lid, van de Apv geopend zijn tot na 02.00 uur van de opvolgende dag, zijn verplicht om vanaf 23.00 uur tot een half uur na sluitingstijd gezamenlijk zes horecaportiers en minimaal één buitenhorecaportier aanwezig te hebben.

  • 5. De openbare inrichtingen zijn verplicht ervoor zorg te dragen dat de aanwezige horecaportiers met elkaar en met de buitenhorecaportier(s) contact onderhouden.

Artikel 3. Openbare orde en veiligheid

Onverlet het bepaalde in artikel 2 kan de burgemeester bij constatering van het niet op orde hebben van zaken op het gebied van openbare orde en veiligheid en het voorkomen van overlast, besluiten om één of meerdere (buiten)horecaportier(s) verplicht te stellen voor een openbare inrichting.

Artikel 4. Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Deze nadere regels treden in werking met ingang van de eerste dag na bekendmaking.

  • 2. Deze nadere regels worden aangehaald als ‘Nadere regels horecaportier Castricum 2015’.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door de burgemeester van Castricum op 15 december 2015

de burgemeester,
A. Mans

Toelichting nadere regels horecaportier Castricum 2015

Horecaportiers spelen in het huidige uitgaansbeeld een belangrijke rol bij het bewaken van de openbare orde en de openbare veiligheid. Horecaportiers zorgen voor veiligheid in de openbare inrichting, maar ook in de directe nabijheid. In samenspraak met de burgemeester is in 2014 een proef gehouden op basis van de door de horecaondernemers opgestelde horecaportiersplan. De proef was een succes. Alle partijen, waaronder begrepen de ondernemers en de politie, zijn tevreden over de resultaten. Onderhavige nadere regels leggen voornoemd horecaportiersplan vast.

Artikel 1. Begripsbepaling

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

Artikel 2. Aanwezigheid horecaportier

Algemeen

Om de veiligheid in en in de directe nabijheid van een openbare inrichting te kunnen waarborgen, moeten de openbare inrichtingen die gelegen zijn in het horecaconcentratie-gebied op bepaalde momenten een horecaportier aanwezig hebben. Vanaf 23.00 uur dient een openbare inrichting gelegen binnen het horecaconcentratiegebied een horecaportier aanwezig te hebben, indien zij na 02.00 uur geopend is. In het horecaconcentratiegebied zijn immers meerdere openbare inrichtingen in de directe nabijheid van elkaar gelegen. Deze openbare inrichtingen zijn doorgaans (vrijdag, zaterdag) geopend ná 2.00 uur. De kans op verstoring van de openbare orde of een aantasting van de openbare veiligheid is binnen dat gebied dan ook groter dan bij andere gebieden. Dit vraagt om stelselmatige inzet van horecaportiers.

Naast het aantal verplicht gestelde horecaportiers, is gebleken dat er behoefte bestaat aan een horecaportier die niet gebonden is aan een openbare inrichting. De buitenhorecaportier is niet gebonden aan één openbare inrichting, maar loopt/fietst rond in het horeca-concentratiegebied. Niet alleen kan zo meer actief toezicht worden gehouden op straat, maar kan deze horecaportier, indien nodig, ook bijspringen bij een openbare inrichting.

Eerste lid

Het eerste lid bepaalt de inzet van horecaportiers in de periode van zondag tot en met donderdag.

Tweede lid

Het tweede lid bepaalt de inzet van horecaportiers in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Derde lid

Het derde lid bepaalt de inzet van horecaportiers in de nacht van zaterdag op zondag.

Vierde lid

Het vierde lid bepaalt de inzet van horecaportiers tijdens maatschappelijke feesten en in de nacht van 31 december op 1 januari. In artikel 2:29, achtste lid, is een aantal feesten aangewezen, waarbij openbare inrichtingen bezoekers mogen toelaten tussen 01.00 uur en 03.00 uur. In artikel 2:29, negende lid, is bepaald dat openbare inrichtingen bezoekers mogen toelaten tussen 01.00 uur en 05.00 uur in de nacht van 31 december op 1 januari. Er moeten ten minste zes horecaportiers aanwezig zijn en één buitenhorecaportier. Dit aantal is ten tijde van de proef aangehouden bij de openbare inrichtingen.

Vijfde lid

Om de buitenhorecaportier volledig in te kunnen zetten is het van belang dat er constant contact is tussen de buitenhorecaportier en de horecaportiers.

Artikel 3. Openbare orde en veiligheid

Los van bovenstaande verankering van het horecaportiersplan van 2014, dient in sommige situaties de mogelijkheid te blijven bestaan een horecaportier verplicht te stellen. Om de openbare orde te handhaven en de openbare veiligheid te bewaren kan het noodzakelijk zijn dat een horecaportier voor een openbare inrichting, los van bovenstaande regeling, verplicht wordt gesteld. Op basis van dit artikel kan daartoe worden besloten.

Artikel 4. Inwerkingtreding en citeertitel

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.