Regeling vervallen per 01-01-2021

Verordening tot regeling van de waarderingspenning van de gemeente Cromstrijen

Geldend van 07-07-2012 t/m 31-12-2020

Intitulé

Verordening tot regeling van de waarderingspenning van de gemeente Cromstrijen

De raad van de gemeente Cromstrijen;

overwegende dat de vrijwilligers een belangrijke samenbindende factor zijn in de Cromstrijens samenleving;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 16 mei 2012;

gelet op artikel 147 en 149 van de Gemeentewet;

besluit:

vast te stellen de navolgende verordening tot regeling van de “waarderingspenning van de gemeente Cromstrijen”.

ARTIKEL 1

De gemeente Cromstrijen kent als gemeentelijke onderscheiding de “waarderingspenning van de gemeente Cromstrijen”.

ARTIKEL 2

Het college van burgemeester en wethouders kent de waarderingspenning als regel toe aan personen die zich op een zeer uitzonderlijke wijze en bij voorkeur voor een periode van tenminste tien jaar als vrijwilliger inzetten voor hun omgeving of de gemeenschap van Cromstrijen in het algemeen.

Per kalenderjaar kent het college van burgemeester en wethouders maximaal vijf maal de waarderingspenning toe.

ARTIKEL 3

1.Er is een adviescommissie voor de toekenning van de waarderingspenning. Het college volgt de voordracht van deze adviescommissie.

De commissie bestaat uit vier leden en een voorzitter:

Twee van de leden spelen een belangrijke rol in de samenleving van Klaaswaal;

Twee van de leden spelen een belangrijke rol in de samenleving van Numansdorp;

De voorzitter is de burgemeester van de gemeente Cromstrijen.

Het college van burgemeester en wethouders benoemt de leden voor de duur van vier jaar. De leden kunnen worden herbenoemt.

  • 4.

    De commissie doet jaarlijks verslag van haar werkzaamheden.

  • 5.

    Het college van burgemeester en wethouders wijzen een ambtenaar aan voor ondersteuning van de commissie.

ARTIKEL 4

  • 1.

    De burgemeester reikt de waarderingspenning uit bij de algemene gelegenheid van de nieuwjaarsreceptie.

  • 2.

    In bijzondere gevallen, ter beoordeling van het college van burgemeester en wethouders en na advisering door de commissie, kan de burgemeester de waarderingspenning tussentijds uitreiken.

ARTIKEL 5

  • 1.

    a. Iedereen kan personen voordragen voor een waarderingspenning.

    • b. De commissie kan ook op eigen initiatief personen voordragen voor een waarderingspenning.

  • 2.

    Aanmelding van personen voor de waarderingspenning uit te reiken bij de eerstvolgende algemene gelegenheid dient plaats te vinden voor 15 september van het daaraan voorafgaande jaar bij de Adviescommissie waarderingspenning, per adres Postbus 7400, 3280 AE Numansdorp.

  • 3.

    Als datum van aanmelding geldt de indiening van het door de commissie daartoe vastgestelde aanmeldingsformulier.

  • 4.

    Voor de algemene gelegenheid in januari dient de voordracht te gebeuren voor één november van het jaar ervoor.

ARTIKEL 6

De waarderingspenning wordt geslagen in verzilverd brons, heeft een ronde vorm. Op de voorzijde staat de naam en het wapen van de gemeente met daarom heen de woorden “waarderingspenning van de gemeente Cromstrijen”. Aan de keerzijde staat een toepasselijk opschrift. Deze tekst stelt het college van burgemeester en wethouders vast. Daarnaast ontvangt de gedecoreerde een draagspeld en een oorkonde.

ARTIKEL 7

Deze verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van bekendmaking.

Vastgesteld door de raad van de gemeente Cromstrijen in zijn openbare vergadering gehouden op 19 juni 2012,

de griffier,

de voorzitter,

Memorie van Toelichting

Algemeen

In deze verordening regelen wij de zaken op hoofdlijnen over de fysieke blijk van waardering die wij hebben voor de vrijwilligers die van uitzonderlijke betekenis zijn voor de samenleving van Cromstrijen in de meest brede zin van het woord.

ARTIKEL 1

Wij noemen deze fysieke blijk van waardering de waarderingspenning en bestaat uit een penning, een draagspeldje en een oorkonde.

ARTIKEL 2

Hier beschrijven wij op hoofdlijnen wie er in aanmerking kan komen voor een erepenning.

  • Het gaat vooral om waardering voor personen. Wij sluiten niet uit dat er een aanleiding kan zijn om de waarderingspenning toe te kennen aan een stichting of vereniging, mits deze bestaat uit vrijwilligers en zij geen subsidie of andere financiële bijdrage ontvangen van de gemeente voor speciale aandacht voor de vrijwilligers. Minimale vereisten zijn dat de stichting of vereniging een openbaar karakter heeft, het algemeen belang dient en dat de bestuursleden geen geldelijke of stoffelijke vergoeding krijgen voor hun inzet.

  • Wij legden geen absolute vereisten in de verordening vast waaraan een persoon dient te voldoen om in aanmerking te komen voor een waarderingspenning. Als richtlijnen geven wij mee:

de vrijwilliger moet in Cromstrijen wonen en/of vrijwilligerswerk verrichten in Cromstrijen of de Hoeksche Waard met een direct belang voor Cromstrijen;

de vrijwilliger moet tenminste voor een langdurige periode vrijwilligerswerk verrichten, waarbij wij denken aan een periode van tenminste 10 jaar. Gedurende deze periode moet het vrijwilligerswerk:

met grote regelmaat (wekelijks/maandelijks) en in het grootste deel van het jaar worden uitgevoerd;

òf een groot aantal uren, intensief in een korte tijd;

- het vrijwilligerswerk mag niet gekoppeld zijn aan een geldelijke of stoffelijke tegenprestatie;

de vrijwilliger moet van onbesproken gedrag zijn;

het vrijwilligerswerk moet uit meer bestaan dan belangenbehartiging van personen;

tussen de vrijwilligers en degene ten behoeve waarvan het vrijwilligerswerk wordt verricht mag geen gezagsrelatie bestaan.

Het maximum aan het aantal waarderingspenningen stelden wij om te benadrukken dat het krijgen van een penning van het gemeentebestuur iets bijzonders moet zijn.

ARTIKEL 3

Voordat het college beslist over het toekennen van een erepenning vraagt het advies aan een commissie bestaande uit mensen die een belangrijke rol spelen in de samenleving van de twee kernen van Cromstrijen. Op deze manier verzekeren wij er ons van dat alle vrijwilligers in aanmerking kunnen komen voor een waarderingspenning.

Het college kent de waarderingspenning toe en de commissie adviseert het college hierover. Het college zoekt en benoemt de leden van de commissie.

ARTIKEL 4

In zeer bijzondere en uitzonderlijke gevallen, kan de burgemeester de waarderingspenning uitreiken buiten de algemene gelegenheid om.

ARTIKEL 5

In dit artikel liggen de hoofdlijnen vast voor de voordracht van personen en de advisering door de adviescommissie. De voordracht moet binnen zijn voor 15 september van het jaar voorafgaande aan de algemene gelegenheid (nieuwjaarsreceptie).

De adviescommissie heeft dan ruim één kalendermaanden om ons te adviseren. Wij informeren de gemeenteraadsleden vertrouwelijk over ons besluit over het toekennen van de waarderingspenning.

Het uitreiken van de waarderingspenning houden wij zo lang mogelijk geheim voor de ontvangers van de waarderingspenning.

ARTIKEL 6

In dit artikel ligt de vorm van de waarderingspenning vast.

ARTIKEL 7

De Verordening waarderingspenning Cromstrijen treedt op de eerste dag na bekendmaking in werking, zodat wij bij de nieuwjaarsreceptie in januari 2013 de eerste waarderingspenningen kunnen uitreiken.