Regeling vervallen per 21-11-2022

Verordening gunning groenonderhoudswerkzaamheden & schoonmaak en cateringactiviteiten

Geldend van 01-01-2008 t/m 20-11-2022

Intitulé

Verordening gunning groenonderhoudswerkzaamheden & schoonmaak en cateringactiviteiten

De raad van de gemeente Cuijk

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 6 november 2007;

Gelet op het belang van Wsw-geindiceerden;

Overwegende dat,

Het hebben van werk is van groot belang bij het bestrijden en voorkomen van armoede. Daarnaast is werk belangrijk voor zelfredzaamheid en het tegengaan van sociaal isolement. Met name zij die door belemmerende omstandigheden niet (volledig) op eigen kracht aan het arbeidsproces deel kunnen nemen behoeven ondersteuning vanuit de gemeentelijke overheid. Dit geldt met name voor inwoners in onze gemeente/regio die zijn aangewezen op de Wet sociale werkvoorziening (Wsw), inwoners die zijn aangewezen op de Wet werk en bijstand (Wwb).Om die reden nemen wij in ons inkoopbeleid daar waar mogelijk expliciete voorwaarden op om er (mede) voor zorg te dragen dat voor de hiervoor genoemde doelgroep(en) voldoende en voldoende gevarieerd werk beschikbaar komt c.q. blijft. De leveringen en/of diensten betreffen in hoofdzaak, doch niet exclusief, opdrachten met betrekking tot onderhoud in de openbare ruimten (zoals groenonderhoud c.a.), schoonmaak en cateringactiviteiten in gemeentelijke gebouwen.

B e s l u i t :

Vast te stellen de verordening:

“verordening gunning groenonderhoudswerkzaamheden & schoonmaak en cateringactiviteiten”

Artikel 1

  • 1 Voor inkoop met betrekking tot onderhoud in de openbare ruimten (zoals groenonderhoud c.a.), schoonmaak en cateringactiviteiten in gemeentelijke gebouwen, maken wij gebruik van de mogelijkheden die Europese regelgeving ons ter zake biedt waaronder, doch niet uitsluitend, de toepassing van:

    - (Quasi) inbestedingsmogelijkheden op basis van staande jurisprudentie welke gelden voor de uitvoering van de gemeentelijke taken op het terrein van de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening zoals deze voor onze gemeenten op basis van de Wet gemeenschappelijke regeling wordt uitgevoerd in/via het Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant en haar uitvoeringsorganisatie IBN-holding en/of de werkbedrijven van IBN-holding.

    - Artikel 18

    Richtlijn 2004/18/EG en artikel 17 Besluit aanbestedingsregels voor overheidsopdrachten (BAO) waarin wordt voorzien in het toepassen van een alleenrecht hetwelk wij voor bepaalde diensten willen toepassen ten behoeve van hen die zijn aangewezen op een sociale werkvoorziening. Bij nadere beschikking zal ons College van Burgemeester en Wethouders een uitvoerende rechtspersoon aanwijzen. *

    - Artikel 19

    BAO waarin wij de deelneming aan procedures voor de gunning van opdrachten willen voorbehouden aan sociale werkvoorzieningen als bedoeld in artikel 1, onderdeel e, van het Besluit uitvoering sociale werkvoorziening en begeleid werken, voor zover de meerderheid van de bij de uitvoering van de betreffende opdracht betrokken werknemers personen zijn met een handicap die wegens de aard of de ernst van hun handicaps geen beroepsactiviteiten in normale omstandigheden kunnen uitoefenen. In aanbestedingen van deze opdrachten zullen wij dit voorbehoud aan sociale werkvoorzieningen expliciet vermelden.

    - Artikel 26

    BAO waarin de mogelijkheid is opgenomen voor bepaalde opdrachten in de betreffende bestekken c.q. Programma’s van Eisen, de voorwaarde op te nemen dat minimaal 50% van de met uitvoering betrokken medewerkers een Sw-geïndiceerde betreft. Dit artikel zal tevens worden toegepast om voor anderen met een achterstand tot de reguliere arbeidsmarkt een percentage op te nemen waarin zij in het werk – hetzij middels een dienstverband dan wel via een leerwerktraject – betrokken zal worden.

    In alle hiervoor vermelde situaties zal sprake zijn van een marktconforme prijsstelling waarbij naast prijs ook andere – indirecte – economische criteria worden gehanteerd zoals besparing op (uitkerings) kosten e.d. Tijdens de aanbesteding zal dan ook het criterium “de economisch meest voordelige aanbieding” worden gehanteerd bij beoordeling van de offertes.

Artikel 2

  • 1 In verband met sociaal maatschappelijke factoren is het van gemeentelijk belang dat het onderhoud van groenvoorziening schoonmaak en cateringactiviteiten in gemeentelijke gebouwen middels de in artikel 1 genoemde mogelijkheden kan worden gegund aan een SW-bedrijf.

Artikel 3

  • 1 Bij gunning van deze leveringen of diensten gaat de voorkeur uit naar toepassing van de mogelijkheden van “alleenrecht” en “(quasi) inbesteding”.

Artikel 3a

  • 1 Het college van Burgemeester en Wethouders kunnen bij nadere beschikking een bij artikel 1 lid 9 Richtlijn Diensten (2004/18/EG) bedoelde publiekrechtelijke instelling aanwijzen die de in artikel 1 genoemde werkzaamheden uitvoert.

Artikel 4

  • 1 Deze verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag na het verstrijken van de termijn als bedoeld in artikel 142 gemeentewet (8 dagen) na de datum van haar bekendmaking

  • 2 Deze verordening kan worden aangehaald als “verordening gunning groenonderhoudswerk-zaamheden & schoonmaak en cateringactiviteiten.

Ondertekening

Aldus besloten door de raad van de gemeente Cuijk in zijn openbare vergadering van 16 december 2007
De raad voornoemd,
C.G.W.M. Selman L.M. Schootsgriffier voorzitter