Verordening voor periodiek onderzoek door het college naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur van de gemeente Diemen

Geldend van 01-12-2005 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2005

Intitulé

Verordening voor periodiek onderzoek door het college naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur van de gemeente Diemen

Opmerkingen m.b.t. de regeling

Deze regeling vervangt de “Verordening doelmatigheid en doeltreffendheid vastgesteld in de raadsvergadering van 25 september 2003”.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

1.Gemeentewet, artikel 213a.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum

inwerkingtreding

01-12-2005

Terugwerkende kracht t/m

01-01-2005

Betreft

nieuwe regeling

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

24-11-2005

onbekend.

Kenmerk voorstel

nr. 05-73c

Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid

Nr.: 05-73c

De raad der gemeente Diemen;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 8 november 2005;

gelet op artikel 213a Gemeentewet;

B E S L U I T :

vast te stellen de:

Verordening voor periodiek onderzoek door het college naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur van de gemeente Diemen.

Artikel 1. Definities

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    doelmatigheid : het realiseren van bepaalde prestaties met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen;

  • b.

    doeltreffendheid : de mate waarin de gewenste prestaties en de beoogde maatschappelijke effecten van het beleid ook daadwerkelijk worden behaald.

Artikel 2. Onderzoeksfrequentie

  • 1. Het college onderzoekt jaarlijks de doelmatigheid van (onderdelen van) organisatie-eenheden van de gemeente en de uitvoering van taken door de gemeente. Iedere gemeentelijke organisatie-eenheid en gemeentelijke taak wordt minimaal eens in de acht jaar in zijn geheel aan een dergelijke toets onderworpen.

  • 2. Het college toetst jaarlijks de doeltreffendheid van minimaal twee (delen van) programma’s en paragrafen.

Artikel 3. Onderzoeksplan

  • 1. Het college zendt ieder jaar uiterlijk vóór 1 januari, voor het eerst op 1 januari 2007, een onderzoeksplan naar de raad en de rekenkamer van de in het erop volgende jaar te verrichten interne onderzoeken naar de doelmatigheid en de doeltreffendheid.

  • 2. In het onderzoeksplan wordt per intern onderzoek globaal aangegeven:

    • a.

      het object van onderzoek;

    • b.

      de reikwijdte van het onderzoek;

    • c.

      de onderzoeksmethode;

    • d.

      doorlooptijd van het onderzoek;

    • e.

      de wijze van uitvoering.

  • 3. In het onderzoeksplan wordt aangegeven welke budgetten in de productenraming zijn opgenomen voor de uitvoering van de onderzoeken.

Artikel 4. Voortgang onderzoeken

Het college rapporteert in de bedrijfsvoeringparagraaf van de begroting en jaarstukken over de voortgang van de onderzoeken naar de doelmatigheid en doeltreffendheid en de uitputting van de bijbehorende budgetten.

Artikel 5. Rapportage en gevolgtrekking

  • 1. De uitkomsten van een onderzoek worden vastgelegd in een rapportage. Elke rapportage bevat tenminste een analyse van de onderzoeksresultaten en indien nodig aanbevelingen voor verbeteringen.

  • 2. Op basis van de resultaten van ieder onderzoek stelt het college indien nodig een plan van verbetering op. De rapportage en het plan van verbetering worden ter kennisgeving aan de raad en de rekenkamer aangeboden. Het college neemt op basis van het plan van verbetering organisatorische maatregelen.

Artikel 6. Overgangsbepaling en inwerkingtreding

  • 1. De verordening doelmatigheid en doeltreffendheid vastgesteld in de raadsvergadering van 25 september 2003 nr. 03-90c wordt ingetrokken met ingang van de in het tweede lid genoemde datum van ingang.

  • 2. Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2005, met dien verstande dat zij van toepassing is op de accountantscontrole van de jaarrekening (en deelverantwoordingen) van het verslagjaar 2005 en later.

Artikel 7. Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als: “Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeente Diemen”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van de raad van 24 november 2005.
de voorzitter,
de griffier,