Handhavingsverordening werk en inkomen gemeente Doetinchem 2013

Geldend van 28-03-2013 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2013

Intitulé

HANDHAVINGSVERORDENINGWERK EN INKOMEN GEMEENTE DOETINCHEM 2013

De raad van de gemeente Doetinchem;

gezien het advies van de sociale raad;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 februari 2012;

gelet op artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet, artikel 8a van de Wet werk en bijstand, artikel 35, eerste lid onderdeel c van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers en artikel 35, eerste lid onderdeel c van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen;

overwegende dat het noodzakelijk is regels te stellen voor het tegengaan van het ten onrechte ontvangen van bijstand alsmede misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet;

b e s l u i t :

vast te stellen de Handhavingsverordening werk en inkomen gemeente Doetinchem 2013.

HOOFDSTUK 1 - ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1Begripsomschrijving

  • 1. Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (Ioaw), de Wet inkomens-voorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (Ioaz), het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz), de Wet inburgering (Wi), de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Gemeentewet.

  • 2. In deze verordening wordt verstaan onder:

    • a.

      de wet- en regelgeving: de Wwb, Ioaw, Ioaz, Bbz en Wi;

    • b.

      het college: het college van burgemeester en wethouders van gemeente Doetinchem;

    • c.

      de raad: de gemeenteraad van Doetinchem;

    • d.

      bijstand: (inkomens)voorzieningen, algemene bijstand, bijzondere bijstand, bijstand voor zelfstandigen en de langdurigheidstoeslag;

    • e.

      inkomensvoorziening: uitkering op basis van de Wwb, Ioaw, Ioaz, Bbz;

    • f.

      voorziening: een aangeboden voorziening in het kader van artikel 7, lid 1 onderdeel a Wwb, artikel 34, lid 1 onderdeel a Ioaw, artikel 34, lid 1 onderdeel a Ioaz, of een aanbod op grond van artikel 19 van de Wet inburgering.

HOOFDSTUK 2 - HANDHAVING

Artikel 2 Uitvoeringsplan

Het college stelt periodiek een uitvoeringsplan handhaving vast voor de afdeling werk en inkomen gemeente Doetinchem. Hierin wordt aandacht besteed aan preventie van het schenden van de inlichtingenplicht en controle op de rechtmatigheid van de bijstand en (inkomens)voorzieningen. Tevens wordt hierin beschreven op welke wijze het ten onrechte ontvangen van bijstand wordt tegengegaan alsmede misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet- en regelgeving.

Artikel 3 Verantwoording

Het college informeert de raad periodiek over de uitvoering en de resultaten van het uitvoeringsplan.

Artikel 4 Verlaging en boete

Verlaging van de bijstand vindt plaats overeenkomstig de wet- en regelgeving en de Afstemmings-verordening Wwb, Ioaw en Ioaz gemeente Doetinchem. De boete wordt opgelegd overeenkomstig de wet- en regelgeving en de beleidsregels boete.

Artikel 5 Verrekening bestuurlijke boete bij recidive schending inlichtingenplicht

Verrekening van de bestuurlijke boete bij recidive schending inlichtingenplicht vindt plaats overeenkomstig de Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive gemeente Doetinchem.

Artikel 6 Terugvordering en verhaal

Terugvordering en verhaal van onterecht ontvangen bijstand vindt plaats overeenkomstig de wet- en regelgeving en de Regels terug- en invordering werk en inkomen gemeente Doetinchem.

Artikel 7 Aangifte

Er wordt aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie overeenkomstig de wet- en regelgeving en het daarover gestelde in de Afstemmingsverordening Wwb, Ioaw en Ioaz gemeente Doetinchem.

HOOFDSTUK 3 – SLOTBEPALINGEN

Artikel 8 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Handhavingsverordening werk en inkomen gemeente Doetinchem 2013.

Artikel 9 Intrekking en inwerkingtreding

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking, met terugwerkende kracht, tot 1 januari 2013.

  • 2.

    De Verordening handhaving Wet werk en bijstand 2005 wordt gelijktijdig ingetrokken.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering
van 7 maart 2013,
griffier voorzitter

Algemene toelichting

Het directe doel van deze verordening is invulling te geven aan het wettelijke vereiste om regels te stellen voor het tegengaan van het ten onrechte ontvangen van bijstand alsmede misbruik en oneigenlijk gebruik van de Wwb, Ioaw en Ioaz. Met deze verordening wordt daarnaast op hoofdlijnen aangegeven hoe de gemeente Doetinchem vorm geeft aan handhaving van de wet- en regelgeving die de afdeling werk en inkomen uitvoert. Deze hoofdlijnen zijn nader uitgewerkt in het uitvoeringsplan handhaving, verordeningen en beleidsregels. De handhavingsverordening zelf ziet zodoende niet direct op de uitvoering van de wet- en regelgeving.

Het uitvoeringsplan handhaving werk en inkomen valt onder en sluit aan bij het integrale handhavingsbeleidplan van de gemeente Doetinchem. Zoals in dit gemeentebrede plan is aangegeven, wordt het uitvoeringsplan handhaving werk en inkomen periodiek - in principe jaarlijks - door het college geactualiseerd en ter informatie voorgelegd aan de raad.