Regeling vervallen per 27-05-2021

Nadere regels subsidie interculturalisatie Dordrecht 2012

Geldend van 20-12-2012 t/m 26-05-2021

Intitulé

Nadere regels subsidie interculturalisatie Dordrecht 2012

Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT;

gelet op de bepalingen in titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3, tweede lid van de Algemene subsidieverordening Dordrecht 2010;

B E S L U I T :

vast te stellen de navolgende

Nadere regels subsidie interculturalisatie Dordrecht 2012

HOOFSTUK 1.  ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    aanvrager: een migrantenzelforganisatie;

  • b.

    migrantenzelforganisatie: een instelling die rechtspersoonlijkheid bezit, en activiteiten ontplooit op het gebied van interculturalisatie en/of de participatie van de doelgroep in de Dordtse samenleving;

  • c.

    doelgroep: migranten woonachtig in de gemeente Dordrecht;

  • d.

    samenwerkingsverband: een door middel van een overeenkomst geformaliseerd samenwerkingsverband zonder winstoogmerk tussen een of meer migrantenzelforganisaties enerzijds en een of meer maatschappelijke organisaties anderzijds ter bevordering van de participatie;

  • e.

    participatie: deelname aan de Dordtse samenleving door doelgroepen of door andere Dordtenaren samen met de doelgroep;

  • f.

    interculturalisatie: het proces van "divers" en cultuursensitief maken van een organisatie.

Artikel 2 Doel

Het college van burgemeester en wethouders kan op aanvraag van een migrantenzelforganisatie subsidie verstrekken voor activiteiten in een samenwerkingsverband, die de participatie bevorderen in de Dordtse samenleving.

HOOFDSTUK 2. SUBSIDIEPLAFOND EN BEGROTINGSVOORBEHOUD

Artikel 3 Begrotingsvoorbehoud

Een subsidie ten laste van een begroting die nog niet is vastgesteld, wordt verleend onder de voorwaarde dat de raad bij de vaststelling van de begroting voldoende middelen beschikbaar stelt.

Artikel 4 Subsidieplafond

  • 1.

    Jaarlijks stelt het college voor deze regeling een subsidieplafond vast, onder voorbehoud van verstrekking van de bijbehorende middelen door de raad.

  • 2.

    Het college kan een eerder vastgesteld subsidieplafond verhogen of verlagen.

Artikel 5 Verdeelsleutel; overschrijding subsidieplafond

  • 1.

    Indien het subsidieplafond als bedoeld in artikel 4 tweede lid onvoldoende is om alle aanvragen te honoreren, stelt het college de aanvragen in een rangorde vast op basis van de prioriteit die aan de aanvragen is gegeven aan de hand van de in artikel 6 opgenomen criteria.

  • 2.

    Om in de rangorde te worden opgenomen, dient een aanvraag te voldoen aan het bepaalde in artikel 8.

  • 3.

    Om in de rangorde te worden opgenomen, dient zich niet één van de weigeringsgronden als bedoeld in artikel 9 voor te doen.

Artikel 6 Beoordelingscriteria

Alle aanvragen voor subsidie als bedoeld in artikel 2 worden beoordeeld op de volgende aspecten:

  • a.

    activiteiten moeten gericht zijn op participatie in de zorg, arbeidsdeelname en onderwijs;

  • b.

    activiteiten moeten in samenwerking met algemene maatschappelijke organisaties worden ontwikkeld; deze samenwerking dient geformaliseerd te worden;

  • c.

    de activiteiten moeten innovatief zijn en voorbeeldwerking hebben;

  • d.

    lokale organisaties en andere maatschappelijke actoren moeten betrokken zijn bij de activiteiten;

  • e.

    de activiteiten moeten mede gefinancierd worden door bijdragen van de algemene maatschappelijke instelling waarmee wordt samengewerkt;

  • f.

    de activiteiten moeten vernieuwend zijn en inhoudelijk aanvullend te zijn ten opzichte van het bestaand aanbod van activiteiten in Dordrecht;

  • g.

    activiteiten waarvoor subsidie wordt aangevraagd, kunnen meerdere kalenderjaren beslaan. In dat geval wordt de subsidie naar rato verdeeld over meerdere jaren.

HOOFDSTUK 3. AANVRAAG VAN DE SUBSIDIE

Artikel 7 Indieningtermijn

De subsidieaanvraag dient uiterlijk ieder jaar voor 1 april, dan wel voor 1 oktober te zijn ingediend.

Artikel 8 Aanvraag

Een aanvraag bevat naast de in artikel 6 Algemene subsidieverordening Dordrecht 2010 genoemde gegevens, in ieder geval:

  • a.

    een gemotiveerde onderbouwing van de mate waarin het plan, dan wel de activiteit, bijdraagt aan de in artikel 6 sub a genoemde thema's, al dan niet in de vorm van een meerjarenplan en aan het in artikel 2 genoemde doel;

  • b.

    een beschrijving van de doelstelling en beoogde resultaten van de activiteit;

  • c.

    een begroting.

HOOFDSTUK 4. WEIGERING VAN DE SUBSIDIE

Artikel 9 Weigeringsgronden

De subsidie wordt in ieder geval - naast het bepaalde in artikel 10 van de Algemene subsidieverordening Dordrecht 2010 - geweigerd, indien:

  • a.

    de activiteit uitsluitend gericht is op sociaal cultureel werk;

  • b.

    voor zover in de subsidiabele kosten subsidie wordt of werd verstrekt op grond van een andere gemeentelijke, provinciale of rijksregeling;

  • c.

    de kosten van het projectplan, dan wel de activiteit, niet in redelijke verhouding staan tot het te bereiken doel;

  • d.

    het kosten betreffen die onderdeel uitmaken van de reguliere kosten van de maatschappelijke organisatie;

  • e.

    de geplande activiteiten niet plaatsvinden in Dordrecht;

  • f.

    het activiteiten en voorzieningen betreffen van structurele aard;

  • g.

    de activiteit niet voldoet aan de bepalingen van artikel 6 sub a en b.

HOOFDSTUK 5. OVERIGE BEPALINGEN

Artikel 10 Citeertitel

De nadere regels worden aangehaald als "Nadere regels interculturalisatie Dordrecht 2012".

Artikel 11 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt na bekendmaking in werking op 3 mei 2012 en werkt terug tot 1 april 2012.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 24 april 2012.
Het college van Burgemeester en Wethouders
de secretaris de burgemeester
M.M. van der Kraan A.A.M. Brok

Artikelsgewijze toelichting

Als stadsbestuur hebben wij vertrouwen in de kracht van de samenleving en de burgers, ook als het gaat om integratie. Dit zien wij als een wederzijds proces. De verantwoordelijkheid willen wij meer dan nu het geval is neerleggen bij de samenleving en de burgers. Wij hebben het programmatische integratiebeleid gekanteld van specifiek beleid naar regulier beleid, van overheidstaak naar opgave voor de samenleving.

Wij richten ons beleid op twee doelen:

1. stimuleren van interculturalisatie van algemene instellingen en inclusief maken van gemeentelijk beleid;

2. bevorderen van sociaal-economische participatie van migranten.

 

De gemeenteraad heeft op 28 juni 2011 de nota "Allemaal Dordtenaren, Beleidskader Participatie Dordtse Migranten 2011-2014" vastgesteld. Deze nota beschrijft de visie van de gemeente op interculturalisatie en participatie van de doelgroep in haar gemeente. Met deze subsidieregeling wil de gemeente de initiatieven met betrekking tot interculturalisatie en daarmee participatie bevorderen.

Doel van de regeling

Artikel 2 van de regeling bevat een beknopte omschrijving van de doelstelling van deze subsidieregeling. Meer aanknopingspunten ten aanzien van de gemeentelijke doelstellingen op het gebied van interculturalisatie en participatie zijn te vinden in de nota "Allemaal Dordtenaren, Beleidskader Participatie Dordtse Migranten 2011-2014".

Organisaties in de vorm van een werkgroep e.d., die nog geen rechtspersoonlijkheid bezitten, kunnen hun aanvraag indienen via de stedelijke organisaties (zoals het Platform Turkse Dordtenaren voor lidorganisaties of het Samenwerkingsverband Sociaal Kultureel Werk voor de overige organisaties). Meerdere organisaties kunnen ook een gecombineerde aanvraag indienen. Hiermee wordt beoogd de samenwerking tussen de organisaties onderling te vergroten en in de beoordeling de samenhang te borgen.

Met deze regeling beogen wij, dat alleen migrantenzelforganisaties subsidie kunnen aanvragen, met inachtneming van het doel van de regeling en de samenwerking tussen verschillende organisaties.

Verhouding tot de ASV Dordrecht 2010

Deze regeling is een aanvulling op de ASV Dordrecht 2010. Op een aantal punten kan deze regeling afwijken van de ASV. Deze afwijkingen zijn bedoeld om de subsidieregeling laagdrempelig te houden.

Publicatie Subsidieplafonds, artikel 4 lid 3

Naast de publicatie van de subsidieplafonds in de huis-aan-huis bladen worden ze ook gepubliceerd op de website van de gemeente.

Kosten

In de samenwerkingsverbanden tussen een algemene instelling en migrantenzelforganisaties komen de kosten die een algemene instelling maakt, niet in aanmerking voor subsidie. De aanvraag van subsidie voor een migrantenzelforganisatie kan niet via de betreffende algemene instelling ingediend worden.

De aangevraagde subsidie is bedoeld voor activiteiten in het kader van deze regeling. Beoogd wordt dat samenwerking plaatsvindt tussen meerdere organisaties om de participatie te bevorderen. Met deze regeling is het bereik van de activiteiten, in tegenstelling tot voorheen, groter.

Monitoring en evaluatie

De gemeente geeft door middel van deze regeling en de nota Beleidskader Participatie Dordtse Migranten 2011-2014 de kaders aan voor de projecten en/of activiteiten die op grond van deze regeling kunnen worden gesubsidieerd. Door middel van halfjaarlijkse gesprekken met de betrokken organisaties en/of visitaties is de gemeente voornemens om te evalueren of deze nieuwe regeling en werkwijze, de gewenste uitwerking heeft.

Samenwerking

De samenwerking tussen de organisaties dienen bij voorkeur te worden geformaliseerd. Formalisatie kan bijvoorbeeld door een samenwerkingsovereenkomst tussen de organisaties.

 

Toelichting op artikel 7 van onderhavige regeling

Gedurende het gehele jaar kan een subsidieaanvraag worden ingediend. Voor de ingediende subsidieaanvragen zijn er twee beoordelingsmomenten:

  • 1.

    subsidieaanvragen ingediend voor 1 april, worden binnen zes weken na 1 april beoordeeld;

  • 2.

    subsidieaanvragen ingediend voor 1 oktober worden binnen zes weken na 1 oktober beoordeeld.

 

De aanvrager kan (eenmalig) subsidie aanvragen voor projecten of activiteiten, die meerdere jaren beslaan.

 

 

 

- - - - - - -