Financieringsregeling gemeentepersoneel 2006

Geldend van 07-10-2010 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 04-01-2006

Intitulé

Financieringsregeling gemeentepersoneel 2006

Het college van burgemeester en wethouders van Drechterland,

 

                        overwegende de wenselijkheid van invoering van een financieringsregeling voor het personeel in dienst van de gemeente Drechterland;

 

                        gehoord de commissie voor Bijzonder Georganiseerd Overleg op 4 februari 2004, resp. 29 november 2004, waarbij instemming is verleend op de voorstellen tot harmonisatie van de geldende rechtspositieregelingen en (secundaire) arbeidsvoorwaarden van de gemeenten Drechterland en Venhuizen;

 

                        gelet op artikel 160 van de Gemeentewet;

 

                        b e s l u i t :

 

vast te stellen de navolgende verordening Financieringsregeling gemeentepersoneel 2006.

Leningsvormen

●    Burgemeester en wethouders kunnen aan de ambtenaar als bedoeld in artikel 1:1, lid 1, sub a van de Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling diein vaste dienst is aangesteld hypothecaire geldleningen verstrekken.

●    Het betreft lineaire, annuïtaire en fixe vormen (aflossingsvrij) met een rentevaste periode van 5, 10, 15, 20 of 25 jaar, e.e.a. voor zover de Bank Nederlandse Gemeenten die aan de gemeente verstrekt.

 

Groeiruimte

Het is mogelijk om een eventuele groeiruimte, voor toekomstige restauratie en/of verbouwing van de woning, in de hypotheekakte op te laten nemen. Wordt de groeiruimte benut, dan wordt op dat moment de looptijd, de vorm en de rentevaste periode bepaald. In dat geval wordt de rente vastgesteld op basis van het percentage dat voor die vorm en rentevaste periode geldt op het moment van verstrekken van de lening.

 

Splitsing van lening niet mogelijk

●    Het is niet mogelijk een lening te splitsen in meerdere leningen met verschillende vormen, looptijden en rentevaste perioden. Het benutten van groeiruimte kan wel meerdere leningen per persoon tot gevolg hebben.

Doel verstrekken van hypothecaire geldlening

●    Een hypothecaire geldlening kan worden verstrekt voor:

  • 1.

    de bouw van een huis voor eigen bewoning;

  • 2.

    de aankoop en eventueel verbouw van een bestaand huis voor eigen bewoning;

  • 3.

    de verbouw van een door de ambtenaar bewoond huis.

●    De geldlening onder a. en b. wordt verstrekt onder verband van het recht van eerste hypotheek. Voor de geldlening onder c. geldt dat, als voor het onroerend goed reeds een hypotheek is afgesloten, de lening wordt verstrekt onder het recht van tweede of eventueel derde hypotheek.

●    Een hypothecaire geldlening wordt niet verstrekt voor uitgaven in de consumptieve of speculatieve sfeer.

Hoogte hypothecaire geldlening

●    De geldlening bedraagt maximaal:

  • 1.

    voor de bouw van een huis: 100% van de stichtingskosten;

  • 2.

    voor de aankoop van een bestaande woning: 100% van de WOZ-waarde danwel 100% van de door een beëdigd taxateur die niet bij de koop c.q. de verkoop betrokken is geweest vastgestelde waarde, eventueel vermeerderd met maximaal 100% van de verbouwingskosten;

  • 3.

    voor de verbouw van de eigen woning: 100% van de verbouwingskosten onder voorwaarde, dat het totaal van de leningen de taxatiewaarde (WOZ-waarde) van het onroerend goed na verbouwing niet te boven gaat.

Voor zover sprake is van een zogenaamde fixe-geldlening (aflossingsvrij) kan tot maximaal 50% van de stichtingskosten c.q. de WOZ-waarde geleend worden, waarbij desgewenst het restant via de gebruikelijke lineaire- c.q. annuïtaire leningsvorm verstrekt kan worden.

●    Het bedrag van de lening kan worden verhoogd met de overdrachts- en notariskosten die verband houden met de bouw, aankoop of verbouw.

●    De taxatie- en hypotheekkosten komen voor rekening van de ambtenaar.

●    De uit de lening(en) voortvloeiende lasten mogen de maximaal toegestane woonlast van de ambtenaar en eventueel zijn/haar partner niet overschrijden. De maximaal toegestane woonlast wordt berekend aan de hand van de normen voor het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie.

  • Bestaande leningen en/of financiële verplichtingen worden bij het verstrekken van de hypothecaire geldlening afgelost.

 

Duurhypothecaire geldlening en hoogte rente bij aanvang

●    De geldlening wordt verstrekt voor ten hoogste 30 jaren.

●    Een aanvraag voor een geldlening blijft maximaal drie maanden geldig.

●    Afhankelijk van de gekozen leningsvorm en rentevaste periode wordt het rentepercentage vastgesteld op het percentage, waartegen de gemeente op de dag van ontvangst van de schriftelijke aanvraag bij deNV Bank Nederlandse Gemeenten een lening kan aangaan met eenzelfde rentevaste periode en vorm. Indien het percentage lager is op de dag van het passeren van de hypotheekakte, dan geldt dat lagere percentage.

Betaling rente en aflossing

●    Betaling van hetverschuldigde bedrag aan rente en/of aflossing geschiedt maandelijks achteraf door inhouding op het salaris. De ambtenaar machtigt de gemeente tot inhouding van deze bedragen.

●    Is het nettosalaris ontoereikend voor de inhouding van het verschuldigde bedrag of is er geen sprake meer van een dienstverband, dan dient de ambtenaar de gemeente te machtigen het verschuldigde bedrag maandelijks te innen via automatische incasso.

●    Gedeeltelijke vervroegde aflossing van de geldlening met een minimum van € 2.500,-- (vijfentwintighonderd euro) is slechts mogelijk per 31 december van elk jaar.

●    Indien de ambtenaar de gehele lening vervroegd wenst af te lossen, dient hij dit onder vermelding van de datum waarop de aflossing zal plaatsvinden schriftelijk mee te delen.

●    Na vervroegde aflossing van de gehele lening wordt binnen een periode van vijf jaar voor dezelfde woning geen nieuwe lening verstrekt.

●    Vervroegde aflossing kan boetevrij plaatsvinden.

●    Het bedrag van de gedeeltelijke of gehele aflossing dient te worden gestort op de rekening van de gemeente bij de NV Bank Nederlandse Gemeenten.

 

Converteren

●    Converteren van de geldlening, waarbij aanpassing van het rentepercentage en/of de looptijd plaats vindt of waarbij voor een andere leningsvorm wordt gekozen kan alleen plaatsvinden bij afloop van de gekozen rentevaste periode.Afhankelijk van de gekozen leningsvorm en rentevaste periode wordt bij conversie het volgens opgave van de NV Bank Nederlandse Gemeenten op de dag van de conversie geldenderentepercentage aangehouden.

●    Converteren kan boetevrij plaats vinden.

Uit dienst

●    De geldlening(en) of het restant daarvan dient (dienen) met de lopende rente binnen een termijn van zes maanden te worden afgelost bij beëindiging van het dienstverband anders dan door overlijden of door toekenning van pensioen door het ABP of door toekenning van wachtgeld zolang dat wachtgeld wordt genoten dan wel overgaat in pensioen van het ABP of door toekenning van een uitkering krachtens de FPU-regeling.

●    Burgemeester en wethouders zijnte allen tijde bevoegd deze opzegtermijn te verlengen.

 

Opeisen hypothecaire geldlening

●    De geldlening(en) of het restant daarvan is (zijn)met de lopende rente en eventuele andere kosten zonder enige voorafgaande waarschuwing of ingebrekestelling terstond opeisbaar:

  • 1.

    zodra de ambtenaar overlijdt en deze geen partner achterlaat;

  • 2.

    bij niet tijdige betaling van rente en/of aflossing;

  • 3.

    bij ontbinding van de goederengemeenschap, waartoe het onroerend goed behoort, als gevolg van ontbinding van het huwelijk of het geregistreerd partnerschap of beëindiging van de relatie tussen de ambtenaar en de partner waarmee hij samenwoonde;

  • 4.

    bij faillissement of onder curatele stelling of boedelafstand of aanvrage van surseance van betaling;

  • 5.

    bij beslag op het onroerend goed, bij vervreemding, bijbelasting met beperkende rechten en bij onteigening;

  • 6.

    bij verandering van aard en bestemming, bij gehele of gedeeltelijke sloop van de woning en/of de daartoe behorendeopstallen en bij brandschade daaraan overkomen;

  • 7.

    bij niet verzekerd zijn van de woning en de daartoe behorendeopstallen tegen brand- enstormschade;

  • 8.

    bij zodanig slecht onderhoud van het onroerend goed dat gevaar voor waardevermindering daarvan ontstaat;

  • 9.

    zodra de ambtenaar zonder noodzaak, zulks ter beoordeling van burgemeester en wethouders, metterdaad heeft opgehouden de woning zelf te bewonen;

  • 10.

    bij niet nakoming van een of meer van de verplichtingen door de wet of bij deze akte opgelegd.

●   De ambtenaar zal in alle gevallen in gebreke zijn door het enkel verloop van de dag der opeisbaarheid en de schuld zal ondeelbaar zijn ten aanzien van de ambtenaar en eventueel zijn/haar partner en hun rechtverkrijgenden.

 

Risico werknemer

●    Bij een fixe geldlening wordt alleen de rente voldaan aan de gemeente. Indien er niet tussentijds wordt afgelost dient de ambtenaar zelf voor een regeling met betrekking tot het aflossingsdeel zorg te dragen.

●    De kosten waartoe de uitvoering van deze regeling nu of later aanleiding mocht geven, daaronder begrepen de kosten van genoemde hypotheekstelling, de kosten van opzegging en van alle betekeningen, de kosten verband houdende met eventuele wijzigingen in de vorm en omvang van de geldlening, alsmede de kosten die de gemeente tot behoud en ter uitoefening van haar rechten mocht maken, komen ten laste van de ambtenaar.

 

Uitvoering hypotheekregeling

●    De aanvraag van een hypothecaire geldlening kan ambtelijk worden afgewikkeld indien aan de vastgestelde toetsingsnormen wordt voldaan.

●    Bij afwijking van de aanvraag aan de toetsingsnormen zal een toetsing door het college plaatsvinden.

 

Hardheidsclausule

●    Burgemeester en wethouders kunnen in gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet een bijzondere regeling treffen.

 

Slotbepalingen.

●    Deze regeling kan worden aangehaald als “Financieringsregeling gemeentepersoneel 2006”.

●    Deze regeling treedt in werking met ingang van 4 januari 2006.

●    Met ingang van 4 januari 2006 de volgende regelingen vervallen te verklaren:

a. Financieringsregeling gemeentepersoneel Venhuizen 2005, vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders van Venhuizen van 26 juli 2005, no. 3;

b. Financieringsregeling gemeentepersoneel Drechterland 2005, vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders van Drechterland van 26 juli 2005, no. 673.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Drechterland van 3 januari 2006.
 
de secretaris,                                                            de burgemeester,