Regeling vervallen per 01-01-2023

Uitvoeringsbesluit verdeling subsidies per boekjaar voor natuur(werk)groepen

Geldend van 01-07-2012 t/m 31-12-2022

Intitulé

Uitvoeringsbesluit verdeling subsidies per boekjaar voor natuur(werk)groepen

Inhoud

Artikel 1, Begripsbepalingen

a.    ASV: de Algemene subsidieverordening Drenthe.

b.    Preferente natuur(werk)groep: natuur(werk)groepen die als zodanig zijn opgenomen in de provinciale Aandachtspunten natuur en milieu 2005-2008.

c.    Subsidieplafond: het jaarlijks door gedeputeerde staten gepubliceerde bedrag voor de uitvoering van dit besluit.

Artikel 2, Subsidiabele activiteiten

1.    Gedeputeerde staten kunnen een subsidie per boekjaar verstrekken aan natuur(werk)groepen voor activiteiten die bijdragen aan een of meer van onderstaande doelstellingen:

-     stimuleren van vrijwilligerswerk in natuurbeheer, monitoring, kartering of voorlichting;

-     verbeteren van biotoop en leefomgeving voor specifieke (beschermde) soorten;

-     bijdragen aan draagvlak voor natuur(ontwikkeling) en behoud van biodiversiteit;

-     beschikbaar stellen van gegevens over een of meer specifieke soorten in flora en fauna en de ontwikkeling ervan in de loop van de tijd.

2.    Als na toekenning van de subsidies aan de preferente natuur(werk)groepen het subsidieplafond nog niet bereikt is, kunnen aanvragen van overige (werk)groepen in aanmerking komen voor een subsidie, voor zover zij bijdragen aan de realisering van het provinciale beleid.

3.    In geval van aanvragen als bedoeld in het tweede lid wordt voorrang gegeven aan (werk)groepen die:

-     voor de provincie relevante gegevens leveren die het volgen van de effecten van provinciaal beleid beter mogelijk maken;

-     bijdragen aan draagvlak voor natuur bij (groepen) burgers die tot nu toe niet of nauwelijks betrokken zijn bij natuurbeleid/natuurontwikkeling, maar wel een belangrijke rol vervullen in de bescherming of het voortbestaan van specifieke, voor Drenthe belangrijke dier- of plantensoorten;

-     werkzaam zijn in de hele provincie ofwel in dat deel van de provincie waar de desbetreffende dier- of plantensoort voorkomt of kan voorkomen.

Artikel 3, Grondslag subsidie

De subsidie wordt op grond van artikel 20, eerste lid, sub a, van de ASV direct vastgesteld in de vorm van een vast bedrag dat door gedeputeerde staten wordt bepaald op basis van de bij de aanvraag ingediende gegevens.

Artikel 4, Aanvraag

1.    Aanvragen worden ingediend op een daartoe vastgesteld formulier.

2.    In afwijking van artikel 9 van de ASV kunnen aanvragen ook worden ingediend door rechtspersonen die geen volledige rechtsbevoegdheid hebben.

Artikel 5

Deze regeling treedt in werking op 1 juli 2012.