Regeling vervallen per 28-01-2020

Besluit van de burgemeester van de gemeente Echt-Susteren houdende regels voor aanpak van drugsoverlast Damoclesbeleid Echt-Susteren 2016

Geldend van 30-12-2016 t/m 27-01-2020

Intitulé

Besluit van de burgemeester van de gemeente Echt-Susteren houdende regels voor aanpak van drugsoverlast Damoclesbeleid Echt-Susteren 2016

De Burgemeester van Echt-Susteren:

Overwegende:

dat artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet de burgemeester de bevoegdheid geeft om een last onder bestuursdwang toe te passen indien in woningen of lokalen dan wel in of op bij woningen of zodanige lokalen behorende erven een middel als bedoeld in lijst I of II van de Opiumwet wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is;

dat bij besluit van 28 maart 2012 (inwerking getreden 5 april 2012, 1ste wijziging inwerking getreden 2 januari 2013) beleidsregels zijn vastgesteld waarin is aangegeven hoe deze bevoegdheid is toegepast: het zogenoemde “Damoclesbeleid Echt-Susteren”.

dat de wettekst van artikel 13b Opiumwet als volgt luidt:

“1. De burgemeester is bevoegd tot oplegging van een last onder bestuursdwang indien in woningen of lokalen dan wel in of op bij woningen of zodanige lokalen behorende erven een middel als bedoeld in lijst I of II wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is.

2. Het eerste lid is niet van toepassing indien woningen, lokalen of erven als bedoeld in het eerste lid, gebruikt worden ter uitoefening van de artsenijbereidkunst, de geneeskunst, de tandheelkunst of de diergeneeskunde door onderscheidenlijk apothekers, artsen, tandartsen of dierenartsen”;

Gezien de uitgangspunten van het Hennepconvenant Limburg 2012 en de taak die de burgemeester hierin heeft op het gebied van integrale veiligheid en zijn verantwoordelijkheden in het kader van preventie, signalering, handhaving, hulpverlening en het opwerpen van barrières om te voorkomen dat georganiseerde criminaliteit, criminele organisaties of personen misbruik maken van legale structuren;

Besluit:

Vast te stellen het Damoclesbeleid Echt-Susteren 2016:

Artikel 1: Algemeen

Lid 1: Als beleidsuitgangspunt wordt als regel gekozen voor het opleggen van een last onder bestuursdwang en niet voor het opleggen van een dwangsom. Een last onder bestuursdwang is een directer middel dat in tegenstelling tot de dwangsom binnen een concreet gestelde begunstigingstermijn tot feitelijke beëindiging van de overtreding leidt.

Lid 2: Bij het opleggen van een last onder bestuursdwang wordt in principe gekozen voor sluiting van de woning/het lokaal. Dit moet als de meest effectieve maatregel worden beschouwd om de met de Opiumwet strijdige situatie te doen beëindigen en herhaling ervan te voorkomen, gelet op het feit dat het financiële gewin in het verdovende middelen-circuit dusdanig groot is dat met een dwangsom naar verwachting niet zal worden bereikt dat een overtreding ophoudt of niet meer wordt herhaald.

Lid 3: Gelet op het doel van artikel 13b van de Opiumwet (te weten preventie en beheersing van de uit het drugsgebruik voortvloeiende risico’s voor de volksgezondheid en het voorkomen van nadelige effecten van de handel in en het gebruik van drugs op het openbare leven en andere lokale omstandigheden) bij het vaststellen van de sluitingsduur in overweging is genomen de noodzaak om de bekendheid van de inrichting als drugsadres te niet te doen, het doen wederkeren van de rust in de directe omgeving, het voorkomen van herhaling van de verstoring van de openbare orde alsmede het voorkomen van een verdere aantasting van het woon- en leefklimaat. Dat specifiek ten aanzien van hennepteelt kan worden gesteld dat deze teelt een negatieve invloed heeft op het openbare leven en het woon- en leefklimaat en zorgt voor overlast, verloedering en verhoogd brandrisico door overbelasting van het energienetwerk en veelal gepaard gaat met uitkeringsfraude, belastingontduiking en energiediefstal.

Lid 4: De sluitingsbevoegdheid van de burgemeester op basis van artikel 13b Opiumwet en de overige daarmee samenhangende maatregelen kan uitsluitend toepassing krijgen op basis van schriftelijke bewijsstukken.

Lid 5: Als begunstigingstermijn wordt een periode van 72 uur aangehouden waarbinnenbetrokkene zelf in de gelegenheid is om gehoor te geven aan de opgelegde last. Bij lokalen geldt dat binnen het eerste uur van deze 72 uur de klanten uit de inrichting dienen te worden verwijderd.

Lid 6: Indien er feitelijk tot sluiting wordt overgegaan zal de woning/het lokaal voor eenieder ontoegankelijk worden gemaakt.

Lid 7: De duur van de sluiting is afhankelijk van de overtreding en van de vraag of de woning/het lokaal reeds eerder gesloten is geweest en varieert van een sluiting voor drie maanden tot een sluiting voor onbepaalde tijd. Hierbij wordt verwezen naar de handhaving matrices op pagina’s 7 en 9, onder artikelen 2 en 3.

Lid 8: Voor het toepassen van de bevoegdheid voortvloeiende uit artikel 13b Opiumwet wordt verwezen naar aanwezigheid van verdovende middelen op lijst I en II van de Opiumwet. Op lijst II is hennep in al zijn verschijningsvormen opgenomen, hiervan zijn alleen zaden uitgesloten.

Lid 9: Met betrekking tot de omschrijving van het “verkopen, afleveren, verstrekken dan wel daartoe aanwezig hebben” van verdovende middelen volgt uit het woord “daartoe” dat de enkele aanwezigheid van verdovende middelen – waaronder hennep in al zijn verschijningsvormen – ten behoeve van verkoop, aflevering of verstrekking de bevoegdheid verschaft tot sluiting. Teneinde een last onder bestuursdwang te kunnen opleggen is het niet vereist dat de verdovende middelen daadwerkelijk zijn verhandeld.

Lid 10: Bij toepassing van de bevoegdheid voortvloeiende uit artikel 13b Opiumwet wordt aansluiting gezocht bij de artikelen 2, 3, 10 en 11 Opiumwet en de Aanwijzing Opiumwet. Concreet betekent dit dat er sprake is van een overtreding in de zin van dit beleid bij een hoeveelheid softdrugs van meer dan 5 gram, meer dan 5 hennepplanten en bij een hoeveelheid harddrugs van meer dan 0,5 gram.

Lid 11: Conform de hierna volgende beleidsregels wordt zonder voorafgaande waarschuwing overgegaan tot sluiting van de woning/het lokaal indien er sprake is van een overtreding van artikel 13b Opiumwet en er sprake is van een meer dan geringe overschrijding van de gebruikershoeveelheid verdovende middelen (zie de in Lid 10 aangehaalde hoeveelheden die de Aanwijzing Opiumwet stelt). In het geval dat er sprake is van een geringe overschrijding van de gebruikershoeveelheid drugs, moeten er andere indicatoren zijn die wijzen op handel. Daarbij kan worden gedacht aan (niet limitatief):

  • -

    Contacten van dealers en klanten in/vanuit een woning/lokaal (het totaal aan handelingen valt onder “verkoop”, ook al vinden levering en/of betaling elders plaats).

  • -

    Verklaringen van klanten en/of drugskoeriers die met drugs zijn onderschept.

  • -

    Aanwezigheid van handelsattributen.

  • -

    Indicatoren van enige professionaliteit. De professionaliteit wordt afgemeten aan de attributen die wijzen op regelmatige handel in verdovende middelen, zoals weegschalen, grote hoeveelheden cash geld, verpakkings- en versnijdingsmaterialen etc. of attributen die wijzen op beroeps- of bedrijfsmatige teelt.

  • -

    Antecedenten bij de eigenaar, bewoner of (ver)huurder.

  • -

    Overlast gerelateerd aan drugs.

  • -

    Overige feiten of omstandigheden die duiden op drugshandel in georganiseerd verband.

Lid 12: Een wijziging in de huursituatie wordt als niet ter zake doende beschouwd indien deze wordt aangebracht nadat het voornemen tot op opleggen van een last onder bestuursdwang is uitgegaan. De ratio hierachter is dat de verhuurder niet met het plaatsen van andere huurders onder de genoemde last kan uitkomen. Het is immers op dat moment nog steeds noodzakelijk de loop van en naar een dergelijk pand af te halen, het enkel plaatsen van nieuwe huurders leidt niet tot het voorkomen van herhaling van een met de Opiumwet strijdige situatie.

Lid 13: De burgemeester bevordert dat woningcorporaties in hun huurcontract bepalingen opnemen over het bereiden, verwerken, verkopen, afleveren of verstrekken van middelen als bedoeld in lijst I of II van de Opiumwet, waaronder mede begrepen hennepplanten.

Artikel 2: Lokalen

Softdrugs

Lid 1: Indien er bij de eerste constatering sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van softdrugs wordt het lokaal zonder voorafgaande waarschuwing gesloten voor de duur van 6 maanden.

Lid 2: Indien na deze sluiting opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs, wordt het lokaal gesloten voor de duur van 12 maanden. Indien na deze sluiting een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van harddrugs, wordt het lokaal gesloten voor de duur van 24 maanden.

Lid 3: Indien hierna wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs, wordt het lokaal gesloten voor de duur van 24 maanden. Indien hierna wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van harddrugs zal wordt het lokaal gesloten voor onbepaalde tijd. Indien er sprake is van een vergunning wordt bovendien de leidinggevende schriftelijk opgeroepen voor het horen van diens visie over de geconstateerde feiten en wordt het voornemen tot intrekken van de vergunning bekendgemaakt. Wanneer geen nieuwe feiten worden aangevoerd, wordt de vergunning ingetrokken.

Harddrugs

Lid 4: Indien er sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs wordt het lokaal zonder waarschuwing gesloten voor de duur van 12 maanden.

Lid 5: Indien er sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van soft- en/of harddrugs en vervolgens opnieuw een overtreding wordt geconstateerd, wordt het lokaal gesloten voor de duur van 24 maanden.

Indien er sprake is van een vergunning wordt bovendien de leidinggevende schriftelijk opgeroepen voor het horen van diens visie over de geconstateerde feiten en wordt het voornemen tot intrekken van de vergunning bekendgemaakt. Wanneer geen nieuwe feiten worden aangevoerd, wordt de vergunning ingetrokken.

Lid 6: Indien er sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van soft- en/of harddrugs en vervolgens een overtreding geconstateerd, dan wordt het lokaal gesloten voor onbepaalde tijd.

Indien er sprake is van een vergunning wordt bovendien de leidinggevende schriftelijk opgeroepen voor het horen van diens visie over de geconstateerde feiten en wordt het voornemen tot intrekken van de vergunning bekendgemaakt. Wanneer geen nieuwe feiten worden aangevoerd, wordt de vergunning ingetrokken.

Het vorenstaande resulteert in de volgende handhaving-matrix:

Lokalen

Overtreding

1 X

2 X

3 X

Softdrugs

6 maanden sluiting

Softdrugs: 12 maanden sluiting

Softdrugs: 24 maanden sluiting

Harddrugs: 24 maanden sluiting

Soft- of harddrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Harddrugs

12 maanden sluiting

Harddrugs: 24 maanden sluiting

Soft- en/of harddrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Softdrugs: 24 maanden sluiting

Soft- en/of harddrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Deze overtredingen zien op de handel in soft- of harddrugs in of vanuit een voor het (niet) publiek toegankelijk lokaal en daarbij behorende erven, zoals een horeca-inrichting (zowel nat als droog), winkel, groothandel, loods of bedrijfsruimte.

Van deze overtreding is in ieder geval (niet limitatieve opsomming) sprake in de volgende gevallen:

  • 1.

    verkoop van soft- of harddrugs door eigenaar/exploitant, leidinggevende of ander personeel.

  • 2.

    aanwezigheid van softdrugs in het lokaal in een handelshoeveelheid (> 5 gram, > 5 hennepplanten)

  • 3.

    aanwezigheid van harddrugs in het lokaal in een handelshoeveelheid (> 0,5 gram)

Artikel 3: Woningen

Softdrugs

Lid 1: Indien sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van softdrugs wordt de woning zonder voorafgaande waarschuwing gesloten voor de duur van 3 maanden.

Lid 2: Indien opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs, wordt de woning gesloten voor de duur van 6 maanden. Wordt er een overtreding geconstateerd ten aanzien van harddrugs, dan wordt de woning zonder waarschuwing gesloten voor de duur van 12 maanden.

Lid 3: Indien hierna wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs, wordt de woning gesloten voor de duur van 12 maanden. Wordt een overtreding geconstateerd ten aanzien van harddrugs, dan wordt de woning zonder waarschuwing gesloten voor de duur van 24 maanden.

Harddrugs

Lid 4: Indien sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs wordt de woning zonder waarschuwing gesloten voor de duur van 6 maanden.

Lid 5: Indien opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van soft- en/of harddrugs, wordt de woning gesloten voor de duur van 12 maanden.

Lid 6: Indien hierna wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van soft- en/of harddrugs, wordt de woning gesloten voor de duur van 24 maanden.

Het vorenstaande resulteert in de volgende handhaving-matrix:

Woningen

Overtreding

1 X

2 X

3 X

Softdrugs

3 maanden sluiting

Softdrugs: 6 maanden sluiting

Softdrugs: 12 maanden sluiting

Harddrugs: 12 maanden sluiting

Harddrugs: 24 maanden sluiting

Harddrugs

6 maanden sluiting

Harddrugs: 12 maanden sluiting

Harddrugs: 24 maanden sluiting

Softdrugs: 12 maanden sluiting

Softdrugs: 24 maanden sluiting

Deze overtreding ziet toe op de handel in soft- of harddrugs in of vanuit een woning en de daarbij horende erven.

Van deze overtreding is in ieder geval (niet limitatieve opsomming) sprake in de volgende gevallen:

  • 1.

    verkoop van soft- of harddrugs door bewoner(s) en/of bezoekers van de woning

  • 2.

    aanwezigheid van softdrugs in de woning (en daarbij horende erven) in een handelshoeveelheid (> 5 gram, > 5 hennepplanten)

  • 3.

    aanwezigheid van harddrugs in de woning (en daarbij horende erven) in een handelshoeveelheid (> 0,5 gram)

Ondertekening

Deze beleidslijn treedt in werking de dag na publicatie van de bekendmaking van het besluit tot vaststelling.

Deze beleidslijn wordt aangehaald als Damoclesbeleid Echt-Susteren 2016.

Echt-Susteren, december 2016