Regeling vervallen per 01-07-2021

Besluit elektronische publicatie

Geldend van 01-11-2013 t/m 30-06-2021

Intitulé

Besluit elektronische publicatie

De raad, het college van burgemeester en wethouders, de burgemeester en de heffingsambtenaar genoemd in artikel 231, tweede lid, aanhef en onderdeel b, Gemeentewet van de gemeente Ede, ieder voor zover het zijn eigen bevoegdheid betreft;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 april 2013, kenmerk 747933;

gezien het advies van de commissie Algemene Zaken & Middelen van 13 mei 2013;

gelet op de artikelen 2:14 en 3:42 van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen 139 en 149 van de Gemeentewet;

overwegende, dat het wenselijk is om regels te stellen voor de elektronische bekendmaking en het ter inzage leggen van besluiten en beleidsvoornemens alsmede andere mededelingen van bestuursorganen van de gemeente Ede;

besluit:

vast te stellen het volgende Besluit elektronische publicatie

Artikel 1 Algemeen verbindende voorschriften

  • 1. Besluiten van het gemeentebestuur die algemeen verbindende voorschriften inhouden worden bekendgemaakt in het elektronisch Gemeenteblad dat wordt uitgegeven op een door het college van burgemeester en wethouders aangewezen adres.

Artikel 2 Elektronische publicatie

  • 1. Als voor de publicatie van een besluit, een aanvraag of enig ander document of voor de kennisgeving van de terinzagelegging daarvan bij wettelijk voorschrift is bepaald, dat deze van gemeentewege geschiedt in een van overheidswege uitgegeven blad of een dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad dan wel op een andere geschikte wijze, dan vindt die publicatie elektronisch plaats op een door het college van burgemeester en wethouders aangewezen plaats.

  • 2. Het gemeentebestuur kan daarnaast tot andere wijzen van publicatie overgaan.

Artikel 3 Afwijkende publicatie

  • 1. Indien elektronische uitgifte geheel of gedeeltelijk onmogelijk is, voorziet het gemeentebestuur in een vervangende uitgave.

  • 2. Een bijlage behorende bij een besluit of document kan door terinzagelegging worden gepubliceerd indien dat in het betreffende besluit of document is bepaald.

Artikel 4 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op een door het college van burgemeester en wethouders te bepalen tijdstip.

Artikel 5 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als het Besluit elektronische publicatie.

Ondertekening

Aldus vastgesteld op 6 juni 2013,
De raad voornoemd,
de griffier, w.g. HAGELSTEIN
de voorzitter, w.g. VAN DER KNAAP.
Burgemeester en wethouders,
de secretaris, w.g. WIELINGA
de burgemeester, w.g. VAN DER KNAAP
De burgemeester,
w.g. VAN DER KNAAP
De heffingsambtenaar,
w.g. VAN SANTEN

Bijlage Collegebesluiten

Collegebesluit aanwijzing internetadres en datum inwerkingtreding artikel 1

Collegebesluit aanwijzing internetadres en datum inwerkingtreding artikelen 2 en 3

Toelichting

Toelichting

In de samenleving is sprake van een steeds verder gaande digitalisering. Volgens cijfers van het CBS had in 2012 94% van de huishoudens de beschikking over een internetaansluiting. Daarmee is de elektronische publicatie verworden tot een communicatiemiddel waarmee vrijwel alle bewoners in een gemeente kunnen worden bereikt. Een op internet ontsloten regeling is voor burgers bovendien eenvoudiger te raadplegen dan een regeling die op traditionele wijze ter inzage is gelegd in het gemeentehuis.

De wetgever gaat in toenemende mate uit van het toegankelijk maken van besluiten via internet. Sinds 1 januari 2011 geldt de verplichting om alle algemeen verbindende voorschriften te ontsluiten via de Centrale Voorziening voor de Decentrale Regelgeving (www.overheid.nl). Vanaf 1 juli 2009 bestaat de mogelijkheid van elektronische bekendmaking van algemeen verbindende voorschriften. Per 1 januari 2014 wordt elektronisch bekendmaken voor dit type besluiten zelfs verplicht. Verder biedt elektronische publicatie de mogelijkheid tot kostenbesparing ten opzichte van publicatie van advertentieteksten in een dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad. Het gemeentebestuur heeft daarom besloten om zoveel mogelijk over te gaan tot publicatie in een elektronisch Gemeenteblad.

De Afdeling bestuursrecht van de Raad van State (de Afdeling) heeft zich uitgesproken over de juridische kaders voor het elektronisch bekendmaken. In haar uitspraken van 15 augustus 2012 nr. 201105354/1/A4 (provincie Limburg), 15 augustus 2012 nr. 201102433/1/A4 (gemeente Deventer) en 15 augustus 2012 nr. 201101170/1/A4) (gemeente Losser) heeft de Afdeling geconcludeerd dat kennisgeving via internet een geschikte wijze van bekendmaking van een ontwerpbesluit kan zijn (art. 3:12, eerste lid, Awb). Wel stelde de Afdeling vast dat ook art. 2:14, tweede lid, van de Awb van toepassing is. Dat betekent dat het alleen mogelijk is om publicatie in een niet-elektronisch blad achterwege te laten, als er een wettelijk voorschrift is die daarin voorziet. Het vaststellen van dit besluit is dus noodzakelijk om tot uitsluitend elektronisch publiceren over te mogen gaan.

Het is gewenst zoveel mogelijk eenduidigheid aan te brengen de wijze waarop besluiten worden bekendgemaakt, om de vindbaarheid voor de burger zo optimaal mogelijk te houden. In het besluit is daarom aansluiting gezocht bij de regeling in de Gemeentewet ten aanzien van het bekendmaken van algemeen verbindende voorschriften en via het hanteren van het begrip gemeentebestuur.

Artikelgewijze toelichting

Artikel 1

Artikel 139 van de Gemeentewet schrijft publicatie voor in het gemeenteblad (wat elektronisch kan worden uitgegeven) of door terinzagellegging onder mededeling in een plaatselijk dag-, nieuws-, of huis-aan-huisblad. Tot op heden was bestond er in de gemeente Ede geen gemeenteblad. Door dit besluit wordt daarin verandering gebracht. Tot 1 januari 2014 kan een gemeente er vrijwillig voor kiezen om algemeen verbindende voorschriften elektronisch bekend te maken. Na deze datum is bekendmaking op deze wijze verplicht. Het elektronisch gemeenteblad waarin bekend wordt gemaakt moet voldoen aan de eisen die zijn gesteld in de Regeling elektronische bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden.

Artikel 2

In het artikel is bewust gekozen voor het hanteren van het begrip publicatie in plaats van bekendmaking. De bepalingen over bekendmaken gelden alleen ten aanzien van besluiten. Door het gebruik van de term publicatie wordt tot uitdrukking gebracht dat het Besluit een veel ruimere werking heeft dan enkel ten aanzien van de bekendmaking van besluiten. Te denken valt bijvoorbeeld aan de kennisgeving dat er een nieuw ontwerpbestemmingsplan wordt voorbereid.

 

Het is zo dat verschillende wetten eigen regels kennen voor bekendmaking. Zo is bijvoorbeeld in het BABW publicatie van verkeersbesluiten in de Staatscourant voorgeschreven en geldt voor bestemmingsplannen dat zij beschikbaar gesteld moeten worden via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het gemeentebestuur heeft ervoor gekozen om waar de wettelijke regeling ruimte biedt (en de algemene regels van de Awb gelden) zoveel mogelijk op één uniforme wijze bekend te maken via plaatsing in het Gemeenteblad. Het blijft echter noodzakelijk om voor elk besluit afzonderlijk te onderzoeken of de betreffende wettelijke regeling dwingend een bepaalde (afwijkende) wijze van publicatie voorschrijft.

 

Het tweede lid brengt tot uitdrukking dat het mogelijk is om ook op andere wijzen te publiceren (naast de officiële elektronische publicatie). Onder omstandigheden kan aanvullende publicatie verplicht zijn, bijvoorbeeld ten aanzien van ontwerpenbesluiten die vallen onder artikel 3:12 eerste lid, van de Awb als niet wordt voldaan aan de voorwaarde dat de kennisgeving daadwerkelijk al diegenen kan bereiken die naar verwachting bedenkingen kunnen hebben tegen het ontwerpbesluit.

Artikel 3

Met dit artikel is aansluiting gezocht bij de regeling rondom publicatie in artikel 139 van de Gemeentewet, zoals dat zal gaan luidden vanaf 1 januari 2014.

Artikel 4

De inwerkingtreding zal plaatsvinden op een door het college te bepalen tijdstip, wanneer er aansluiting is op een digitale voorziening waarin elektronische publicatie mogelijk is. Dat kan voor de verschillende onderdelen van deze regeling verschillend zijn, vanwege de extra voorwaarden waaraan een bekendmaking van een besluit inhoudende een algemeen verbindend voorschrift moet voldoen. Daaraan kan waarschijnlijk pas op een later tijdstip worden voldaan dan aan de voorwaarden voor overige publicaties.