Regeling vervallen per 01-11-2020

Notitie tijdelijk terrassenbeleid gemeente Eersel in verband met corona-maatregelen

Geldend van 06-06-2020 t/m 31-10-2020 met terugwerkende kracht vanaf 01-06-2020

Intitulé

Notitie tijdelijk terrassenbeleid gemeente Eersel in verband met corona-maatregelen

het college van de gemeente Eersel

gelezen het voorstel van 26 mei 2020;

gelet op de artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

b e s l u i t

vast te stellen de volgende beleidsregel:

Notitie tijdelijk terrassenbeleid gemeente Eersel in verband met corona-maatregelen

1. Aanleiding

Ten gevolge van de landelijke corona-maatregelen is alle horeca gesloten.

Op 6 mei 2020 is op een persconferentie door het kabinet de mededeling gedaan dat de terrassen vanaf 1 juni 2020 onder voorwaarden weer open mogen.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Eersel, heeft de gemeente gevraagd om toestemming tot het plaatsen van mobiele toiletten, met name op de Markt te Eersel. Dit verzoek is ingegeven vanwege het feit dat terrasbezoekers (nog) niet het café in mogen en dus geen gebruik kunnen maken van de binnentoiletten. Tevens komen er steeds meer signalen binnen dat horeca-exploitanten hun terras op gemeentegrond tijdelijk willen uitbreiden. Dit laatste is geen specifiek verzoek van KHN, afdeling Eersel, maar toch wordt daar in deze notitie op ingespeeld omdat dergelijke vragen zich ook in Eersel inmiddels hebben aangediend.

De horeca slaakt een noodkreet omdat zonder maatregelen een groot gedeelte van de Eerselse horeca over de kop gaat.

Deze notitie is tot stand gekomen in samenspraak met de diverse betrokken collega’s en geldt voor alle horecagelegenheden in de gehele gemeente.

2. Huidige situatie corona-maatregelen

De regering heeft afgekondigd, dat de terrassen op 1 juni 2020 weer open mogen. Hierbij moet de 1,5 meter-afstand in acht worden genomen. Ook mag vanaf die datum de horeca binnen beperkt open zijn voor maximaal 30 personen en alleen op reservering. Vanaf 1 juli 2020 mag er opgeschaald worden naar 100 personen.

3. Plaatsen van buitentoiletten

Het verzoek van KHN, afdeling Eersel, tot het mogen plaatsen van buitentoiletten, zou feitelijk gelden van 1 juni tot 1 juli 2020. Immers, vanaf 1 juli 2020 mogen er weer 100 bezoekers het café in. Alsdan kunnen c.q. moeten de horeca-exploitanten binnenshuis maatregelen treffen zodat bezoekers op gepaste afstand naar het toilet kunnen. Het is aan de ondernemer om dat te regelen en om alles hygiënisch schoon te houden.

Als het corona-virus aanleiding geeft om bepaalde maatregelen terug te draaien, zou dat wellicht betekenen dat de toiletten er voor langere tijd op openbare grond staan. Vanwege de uitstraling van sanitair units in het openbaar gebied en de mogelijke overlast die dergelijke units veroorzaken, wordt geadviseerd geen sanitaire voorzieningen in het openbare gebied toe te staan. Ook kunnen er onduidelijkheden ontstaan over de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid bij gedeeld gebruik van sanitaire voorzieningen. Bij andere festiviteiten (zoals kermissen) worden veelal door de horecaondernemers voorzieningen geplaatst op het eigen terrein. De horeca-ondernemers kunnen hierover onderling afspraken maken. Daarbij achten wij het mogelijk om op basis van protocollen, eigen sanitair voldoende veilig te gebruiken.

Ook vanuit het interne corona-overleg is naar voren gekomen, dat zij geen voorstander zijn van dergelijke mobiele buitentoiletten.

4. Uitbreiding van terrassen

Het is aan te bevelen om een standpunt in te nemen over en onder welke voorwaarden medewerking kan worden verleend aan verzoeken om uitbreiding van terrassen op openbare grond.

Duidelijk moet zijn dat we geen afzonderlijk gebied gaan aanwijzen waar uitbreidingen van terrassen mogelijk is. Deze notitie geldt voor alle horecabedrijven in de gemeente Eersel en niet slechts voor die ondernemers die al een terrasvergunning hebben.

  • a.

    Omvang horeca en terrassen

    De gemeente Eersel heeft op dit moment 39 ondernemingen met een Drank- en Horecawetvergunning (zie bijlage 2.). Sommigen zijn slijterijen.

    In totaal mogen 23 horecaondernemingen een terras op gemeentegrond hebben; 19 in Eersel, 2 in Duizel, 1 in Vessem en 1 in Knegsel (zie bijlage 1.) Hiervoor ontvangt de gemeente jaarlijks precariorechten.

  • b.

    Wenselijkheid uitbreiding

    Ten gevolge van de coronamaatregelen lijdt de horeca zware financiële verliezen. Als de sluiting nog enige tijd aan zal duren, zal de helft van de Eerselse horeca hun deuren moeten sluiten. Dat is voor een toeristische gemeente als Eersel een ramp zijn. Het is daarom, mede vanuit economisch oogpunt, wenselijk om de horeca te hulp te komen en tijdelijke uitbreiding van terrassen toe te staan. Hier worden wel voorwaarden aan verbonden.

  • c.

    Voorwaarden tijdelijke uitbreiding terrassen

    Deze voorwaarden zijn tot stand gekomen na uitgebreid overleg met alle betrokken collega’s.

  • De 1,5 m-afstandsregel van het RIVM moet in acht worden genomen.

  • De plaatsing van mobiele toiletten bij de tijdelijke terrassen is niet toegestaan.

  • De veiligheid van bezoekers en verkeer moet gegarandeerd zijn middels een deugdelijke afscheiding, bijvoorbeeld betonblokken, dit ter goedkeuring van de gemeente.

  • De tijdelijke terrassen mogen geen belemmering vormen voor de toegankelijkheid van omwonenden, leveranciers en hulpdiensten. Daarom moet tevoren overleg met de omliggende (horeca)bedrijven worden gevoerd.

  • De terrassen mogen geen belemmering vormen voor de wekelijkse standplaatshouders en hun klanten. Zo nodig wordt de standplaatsen een alternatieve locatie gezocht.

  • Eventuele aanwezige voetpaden moeten vrij van terrasmeubilair worden gehouden.

  • Vluchtroutes mogen niet worden belemmerd.

  • Tijdelijke terrassen aan de overzijde van de weg zijn uitsluitend toegestaan indien de veiligheid van het wegverkeer, bezoekers en personeel is gegarandeerd, dit ter goedkeuring van de gemeente. Ook moet voldoende ruimte aanwezig blijven voor het stallen van fietsen. De parkeervoorzieningen voor invaliden blijven behouden. Het is niet de bedoeling om uw terras dusdanig te vergroten waarbij er een uitbreiding van het huidige aantal tafels plaatsvindt. M.a.w. als gemeente willen we meedenken in de mogelijkheid om het huidige aantal terrastafels over een groter gebied te verspreiden zodat aan de richtlijnen voldaan kan worden. Het is niet de bedoeling om ruimte te vragen zodat er extra tafels toegevoegd kunnen worden.

  • Indien uitbreiding van terrassen een belemmering vormen voor de wekelijkse standplaatshouders en hun klanten, dan zal de gemeente voor die standplaatsen een alternatieve plaats aanwijzen.

  • Aanliggende wegen worden niet afgesloten.

  • Vooraf dient voor een uitbreiding van een terras schriftelijke toestemming van de gemeente te worden verkregen. Een dergelijk verzoek dient vergezeld te gaan van een tekening waarop duidelijk de situering van het tijdelijk terras is aangegeven. Per individueel geval zal de gemeente (VTH) toetsen of aan de voorwaarden wordt voldaan. Een toestemming tot het plaatsen van een tijdelijk terras geldt tot uiterlijk 1 november 2020 en is onder voorbehoud dat dit niet in strijd is met landelijke of regionale regelgeving. De gemeente zal met de ondernemers in contact blijven. Gehoopt wordt dat het niet nodig is voortijdig deze afspraken te moeten beëindigen, omdat afspraken niet worden nagekomen, danwel er vormen van overlast ontstaan die niet wenselijk worden geacht.

  • De schriftelijke toestemming is niet overdraagbaar aan een derde.

  • Een melding of wijzigingsvergunning ingevolge de Drank- en Horecawet voor een tijdelijke uitbreiding van een terras kan, vanwege de bijzondere omstandigheid van de coronamaatregelen, achterwege blijven.

  • Overlast ten gevolge van de tijdelijke uitbreiding van het terras moet te allen tijde worden voorkomen. De horecaexploitant is verantwoordelijk voor het hygiënisch houden van het tijdelijk terras.

  • Mechanische en levende muziek is op het tijdelijk terras niet toegestaan.

5. Precariobelastingen

Op grond van de “Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting 2020” geldt er belastingplicht voor deze belasting indien horecaondernemers gebruik maken van gemeentegrond door hun terras op deze grond te plaatsen.

Aangezien de horeca enkele maanden verplicht gesloten is geweest, is er gedurende deze maanden geen gebruik gemaakt van gemeentegrond en was er dus ook geen sprake van belastingplicht.

Nu per 1 juni de horeca weer zal openen en de terrassen worden opgebouwd, wordt dus vanaf die datum weer gebruik gemaakt van gemeentegrond. Als dit alles doorgang vindt, is per 1 juni 2020 officieel weer precariobelasting verschuldigd.

De horecaondernemers worden echter ontzien voor de economische gevolgen die zij ondervinden van de overheidsmaatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Op basis van artikel 63 AWR heeft het college besloten alle aanslagen precariobelasting voor het jaar 2020 in te trekken. Eenmaal ingetrokken aanslagen kunnen niet meer opnieuw worden opgelegd.

6. Communicatie

Aan alle horecaondernemers, zowel de natte, droge en ondersteunende horeca, alsmede aan KHN, afdeling Eersel, zal een mail worden gezonden met daarin vermeld de voorwaarden waaronder een tijdelijk terras wordt toegestaan. De individueel te maken afspraken worden door de gemeente schriftelijk vastgelegd.

7. Resume

Resumerend wordt het volgende voorgesteld:

  • 1.

    Geen tijdelijke mobiele toiletten op openbare grond toe te staan.

  • 2.

    Tijdelijke terrassen op gemeentegrond onder voorwaarden toe te staan.

  • 3.

    Voor het jaar 2020 geen precariobelasting op te leggen voor de (extra) terrassen.

  • 4.

    Middels de conceptmail te communiceren met de horecaondernemers in de gemeente.

Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na bekendmaking hiervan en werkt terug tot en met 1 juni 2020.

  • 2.

    Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Notitie tijdelijk terrassenbeleid gemeente Eersel in verband met corona-maatregelen van de gemeente Eersel.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eersel op 26 mei 2020;

het college van burgemeester en wethouders,

de secretaris, de heer ing. H.M.L. Offermans

de burgemeester, de heer drs. W.A.C.M. Wouters