Regeling vervallen per 10-09-2012

Noodverordening sloop gebouw VH 2012.

Geldend van 31-08-2012 t/m 09-09-2012

Intitulé

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven maakt bekend, dat de burgemeester op 14 augustus 2012 algemeen verbindende voorschriften heeft vastgesteld in de

Noodverordening sloop gebouw VH 2012

Daartoe is het volgende overwogen. Op 1 september 2012 wordt op het Philipsterrein Vredeoord gebouw VH (Pieter Zeemanstraat, Eindhoven) gesloopt met gebruik van explosieven.

De burgemeester is belast met de handhaving van de openbare orde en het opperbevel in geval van ernstige vrees voor het ontstaan van een ramp.

Zonder maatregelen heeft de sloop serieuze veiligheidsrisico’s. Dan is sprake van ernstige vrees voor het ontstaan van ernstige wanordelijkheid of van een ramp.

Wegens de ontruiming en het huisrecht van bewoners worden de duur en omvang van nadere maatregelen zo beperkt mogelijk gehouden. Dit geldt met name voor het gebied waar bewoning wordt verboden. De aannemer zorgt voor deze bewoners desgewenst voor opvang en zij kunnen als bijzondere genodigden toeschouwers zijn van de sloop.

Gewone rechtsregels bieden onvoldoende soelaas. Het is nodig algemeen verbindende voorschriften te geven voor de handhaving van de openbare orde en ter beperking van gevaar, zulks in het kader van de bescherming van de aan de zorg van de burgemeester toevertrouwde belangen.

De afdelingschef van de politie Eindhoven Woensel en de officier van justitie bij de rechtbank in ’s-Hertogenbosch zijn gehoord.

Er is gelet op artikel 176 van de Gemeentewet en, voor zover nodig, het ter zake geldende ongeschreven staatsnoodrecht.

Artikel 1 Definities

  • 1. Wordt in deze verordening verstaan onder:

    • a.

      sloop: sloop met gebruik van explosieven van gebouw VH op 1 september 2012;

    • b.

      gebouw VH: gebouw VH op het Philipsterrein Vredeoord (Pieter Zeemanstraat, Eindhoven);

    • c.

      motorrijtuig: motorrijtuig als bedoeld in artikel 1 van de Wegenverkeerswet 1994;

    • d.

      op of aan de Pieter Zeemanstraat of het Newtonplein:

      • -

        de Pieter Zeemanstraat respectievelijk het Newtonplein te Eindhoven;

      • -

        daar liggende bruggen, duikers, paden, bermen, zijkanten, trottoirs en plantsoenen;

      • -

        voortuinen en opritten van daar gelegen gebouwen.

  • 2. Wordt in deze verordening mede verstaan onder bevoegd gezag: een ambtenaar van politie als bedoeld in artikel 3 van de Politiewet 1993, werkzaam in verband met de sloop.

Artikel 2 Vuur, roken en ordeverstorende of gevaarlijke goederen

  • 1. Het is verboden op het afgezette terrein rond dan wel in gebouw VH een vonk, vlam, vuur, ontsteking of explosie te veroorzaken of in stand te houden, een en ander voor zover niet rechtstreeks verband houdend met de sloop, te roken, dan wel toe te laten dat dergelijke handelingen worden verricht.

  • 2. Het is verboden op een openbare plaats of op het afgezette terrein rond dan wel in gebouw VH een voorwerp of stof te vervaardigen, te transformeren, voor derden te herstellen, over te dragen, voorhanden te hebben, te dragen of te vervoeren, waarvan gelet op zijn aard of de omstandigheden waaronder het wordt aangetroffen, redelijkerwijs kan worden aangenomen dat het is bestemd om in verband met de sloop de openbare orde te verstoren of de veiligheid in gevaar te brengen.

Artikel 3 Ontruimen woningen en gebied, bijzondere genodigden

  • 1. Het is verboden zich te bevinden in een woning op het adres:

    • a.

      Pieter Zeemanstraat met een oneven nummer van 9 tot en met 43;

    • b.

      Newtonplein met nummer 13, 13a, 13b, 14, 14a, 14b, 14c, 15, 15a of 15b.

  • 2. Het is een ieder die niet rechtstreeks werkzaam is in verband met de sloop, verboden zich te bevinden op of aan de Pieter Zeemanstraat of het Newtonplein.

  • 3. Het is een ieder die niet rechtstreeks werkzaam is in verband met de sloop, verboden zich te bevinden op het afgezette terrein rond dan wel in gebouw VH.

  • 4. Het in het eerste lid bedoelde verbod geldt niet voor degene die is belast met de zorg voor de nakoming van een voorschrift van deze verordening in verband met het in de rechtmatige uitoefening van zijn bediening binnentreden van die woning.

  • 5. Het in het eerste, tweede lid en derde lid (dit voor zover het afgezette terrein rond gebouw VH betreffend) bedoelde verbod geldt niet voor de in verband met de sloop bijzondere genodigde, voor zover en zolang hij strikt de bevelen, vorderingen, aanwijzingen en tekens in acht neemt die hem ter handhaving van de openbare orde en ter beperking van gevaar worden gegeven door het bevoegd gezag of door of vanwege de ter plaatse verantwoordelijke, of die zijn aangebracht.

  • 6. De burgemeester kan van het in het eerste, tweede en derde lid bedoelde verbod ontheffing verlenen.

Artikel 4 Dieren weg, binnen of achter

Het is verboden een onder zijn hoede staand dier zich te laten bevinden op of aan de Pieter Zeemanstraat of het Newtonplein of op het afgezette terrein rond dan wel in gebouw VH.

Artikel 5 Deuren en ramen dicht

Het is de rechthebbende op of gebruiker van een gebouw dat is gelegen aan de Pieter Zeemanstraat of het Newtonplein, verboden een buitendeur of buitenraam te openen of geopend te houden.

Artikel 6 Motorrijtuigen weg

Het is de rechthebbende op of gebruiker van een motorrijtuig dat niet rechtstreeks is betrokken bij de sloop, verboden dat motorrijtuig op of aan de Pieter Zeemanstraat of het Newtonplein of op het afgezette terrein rond gebouw VH te plaatsen of te laten staan.

Artikel 7 Werkzaamheden en maatregelen toelaten

Het is verboden een werkzaamheid of maatregel, die verband houdt met de sloop, te beletten, belemmeren of verijdelen.

Artikel 8 Afzettingen, tekens en verkeersregelaars

  • 1. Het is verboden een afzetting rond gebouw VH of een afzetting die of teken dat in verband met de sloop is aangebracht, te negeren, daarop te klimmen of zich daarop te bevinden.

  • 2. Het is verboden een aanwijzing te negeren, gegeven door een verkeersregelaar die werkzaam is in verband met de sloop.

Artikel 9 Bevelen, vorderingen en aanwijzingen geven en opvolgen

  • 1. Het bevoegd gezag kan in het belang van de openbare orde of ter beperking van gevaar een bevel, vordering of aanwijzing geven voor de nakoming van een voorschrift van deze verordening.

  • 2. Voor zover artikel 184 van het Wetboek van Strafrecht daarin niet al voorziet, is het verboden zich te gedragen in strijd met een bevel, vordering of aanwijzing krachtens het eerste lid gegeven.

Artikel 10 Geldigheidsduur

Behoudens intrekking of verlenging door de burgemeester om de reden dat de ernstige vrees voor het ontstaan van ernstige wanordelijkheid of van een ramp van kortere respectievelijk langere duur is, gelden:

  • 1.

    de artikelen 1, 2, 3, derde en zesde lid, 7, 8, eerste lid, 9, 10 en 11 van deze verordening van vrijdag 31 augustus 2012, 06.00 uur tot zaterdag 1 september 2012, 14.00 uur.

  • 2.

    de overige bepalingen van deze verordening van zaterdag 1 september 2012, 10.00 uur, tot zaterdag 1 september 2012, 14.00 uur.

Artikel 11 Slotbepalingen

  • 1.

    Deze algemeen verbindende voorschriften worden aangehaald als: Noodverordening sloop gebouw VH 2012.

  • 2.

    Deze verordening wordt bekendgemaakt in het Gemeenteblad en op de gemeentelijke website.

De toelichting van de burgemeester op deze noodverordening luidt als volgt.

In de considerans staan de aanleiding en juridische duiding. Ondanks dat het gaat om gecontroleerde sloop, zijn er risico’s. Maatregelen om deze in te dammen, moeten juridisch vorm krijgen. De wet, en evt. ongeschreven staatsrecht, bieden de grondslag. Voor zover niet wordt afgeweken, geldt het gewone recht. Bijv. verkeersregels en de verboden toegang (art. 461 WvSr).

Artikel 1 bevat definities. Zo wordt in lid 1 onder d duidelijk gemaakt dat het bij de Pieter Zeemanstraat of het Newtonplein gaat om alle ruimte aan de voorzijde van de gebouwen. In lid 2 wordt duidelijk gemaakt dat de politie voor deze verordening bevoegd gezag is, naast bevoegde bestuursorganen. Zij blijft wel hiërarchisch en gezagsmatig ondergeschikt. De politie kan dus bevelen etc. geven.

Artikel 2 verbiedt elke vorm van vuur etc., uitgezonderd wanneer het om de gecontroleerde sloop zelf gaat, en roken in en rond gebouw VH. Dit gelet op de bij de sloop gebruikte explosieven en het gevaar bij ongecontroleerde ontploffing. Het artikel moet verder in dit verband ordeverstorende of gevaarlijke voorwerpen of stoffen tegengaan. Met voorwerpen worden roerende zaken bedoeld. Stoffen zijn bijv. gassen en vloeistoffen. Deze goederen kunnen ook een normale, legale toepassing hebben. De handelingen die men met het voorwerp of de stof verricht (vervaardigen etc.), de verwijzing naar de aard en omstandigheden en het redelijkerwijs aannemen van de kwalijke bestemming zijn ontleend aan de Wet wapens en munitie. Met de verwijzing naar de aard of omstandigheden is bedoeld zo veel mogelijk te objectiveren waaruit moet worden afgeleid dat de normale bestemming in het concrete geval niet aan de orde is. Het kan bijv. gaan om een vuurwapen waarvoor normaal vergunning bestaat, benzine, een gasfles, hout- en sloopmateriaal dat wordt versleept, aanmaakmateriaal, de voor de sloop te gebruiken explosieven (als iemand daarmee onbevoegd in de weer gaat) etc.

Uit artikel 3 volgt dat naastliggende huizen moeten worden ontruimd. Het aantal huizen en de tijd zijn zeer beperkt, er is tijdelijk onderdak beschikbaar en men is uitgenodigd voor de VIP-tribune. Zou het zo zijn dat een handhaver naar binnen moet en mag, dan mag hij in huis zijn. Verder geldt dat iemand die niets te zoeken heeft op het terrein of in de omgeving, weg, binnen of achter moet blijven. Men mag daar niet (voor) buiten komen. Een uitzondering vormen bijzondere genodigden, mits zij zich aan de regels houden. Een belanghebbende kan een ontheffing vragen aan de burgemeester. Dit als sluitstuk voor eventuele nadere belangenafweging en proportionaliteit en subsidiariteit.

Artikel 4 eist dat men dieren weg, binnen of achter houdt. Paniek, met gevolgen voor dieren en (bijv. bij losbreken) voor omgeving/sloop, moet worden voorkomen.

In artikel 5 staat dat men ramen en deuren moet sluiten. Dit om schade binnen, letsel buiten (bijv. bij glasbreuk) en onbevoegde entree tegen te gaan.

Op grond van artikel 6 moeten motorrijtuigen uit de omgeving weg zijn. Dit om schade, letsel en ordeverstoring te voorkomen en hulpdiensten bij problemen niet te storen.

Uit artikel 7 volgt dat werkzaamheden en maatregelen niet mogen worden verstoord. De woorden beletten, belemmeren of verijdelen hebben dezelfde betekenis als in art. 184 WvSr.

Op grond van artikel 8 moet iedereen achter afzettingen (in de ruimste zin van het woord, bijv. hoog hekwerk, verkeershekken en linten) blijven en tekens opvolgen. Men moet ook naar de verkeersregelaar luisteren.

Artikel 9 geeft de bevoegde bestuursorganen en de politie de bevoegdheid bevelen etc. te geven. Het is strafbaar daarnaar niet te luisteren.

Artikel 10 bepaalt wanneer alle regels gelden. Dit is zo kort als de situatie mogelijk maakt, ook gedachtig de belemmeringen die de regels geven voor bewoners. In verband met voorbereiding van de sloop gelden sommige regels eerder (ook op de voorafgaande dag) dan andere regels. Dit betreft, kort gezegd, het verbod op vuur, roken en aanwezigheid op het terrein en in gebouw VH, op ordeverstorende en gevaarlijke goederen, op verstoren van werkzaamheden en maatregelen, op schending van de afzetting rond gebouw VH, en op het negeren van bevelen etc., alsmede de geldigheids- en slotbepalingen.

Artikel 11 bevat voor het gemak de citeertitel. De burgemeester moet bepalen hoe de regels worden gepubliceerd. Dit gebeurt in het Gemeenteblad en online.

Overtreding is strafbaar (max. 3 maanden hechtenis, werkstraf of € 3.900 boete, art. 443 WvSr). Ook kan de burgemeester (laten) handhaven op kosten van de overtreder (art. 125 Gemeentewet). Degene die is belast met de zorg voor de nakoming van een regel, is bevoegd zonder toestemming van de bewoner een woning te betreden (art. 149a Gemeentewet io. de Verordening binnentreden ter uitvoering van

noodverordeningen Eindhoven 1996).

Eindhoven, 14 augustus 2012.

Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven,

, burgemeester.

, secretaris.

Uitgegeven, 17 augustus 2012.

Mij bekend,

de gemeentesecretaris van Eindhoven,

mw. drs. P.M. Pistor.

fvl/RA12021669