Regeling vervallen per 01-01-2024

Verordening tegemoetkoming planschadevergoeding 2008

Geldend van 19-09-2008 t/m 31-12-2023

Intitulé

Verordening tegemoetkoming planschadevergoeding 2008

VERORDENING TEGEMOETKOMING PLANSCHADEVERGOEDING 2008

De raad van de Gemeente Enschede, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Enschede d.d. 19 augustus 2008,

gelet op hoofdstuk 6 Financiële bepalingen, Afdeling 6.1 Tegemoetkoming in schade, van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 6.1.3.3 van het Besluit ruimtelijke ordening

besluit vast te stellen de:

VERORDENING TEGEMOETKOMING PLANSCHADEVERGOEDING 2008

Artikel 1: Begripsbepalingen

De verordening verstaat onder:

artikel 6.1: artikel 6.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro);

aanvrager: degene die een aanvraag om tegemoetkoming in de schade als bedoeld in artikel 6.1 Wro heeft ingediend;

aanvraag: een schriftelijk verzoek van een aanvrager om tegemoetkoming in de schade als bedoeld in artikel 6.1 Wro;

adviseur: Schadebeoordelingscommissie Enschede als bedoeld in artikel 2 van deze verordening

commissie: Schadebeoordelingscommissie Enschede

college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enschede;

raad: de raad van de gemeente Enschede;

belanghebbende: degene als bedoeld in de leden 1, 2 en 3 van artikel 6.4a Wro;

schade: de inkomensderving of de vermindering van de waarde van een onroerende zaak als bedoeld in artikel 6.1, lid 1 Wro;

Wet: Wet ruimtelijke ordening (Wro)

Besluit: Besluit ruimtelijke ordening (Bro)

Artikel 2: Schadebeoordelingscommissie.

  • 1.

    Er is een commissie, genaamd Schadebeoordelingscommissie Enschede, waaraan alle ontvankelijke aanvragen ter advisering worden voorgelegd.

  • 2.

    De commissie bestaat uit ten minste twee leden, door het college benoemd voor een periode van 4 jaar, die aanvangt op het moment dat een nieuw college wordt geïnstalleerd. Het college kan evenzoveel plaatsvervangende leden benoemen als er leden benoemd zijn.

  • 3.

    De commissie is niet werkzaam onder verantwoordelijkheid van de raad of het college.

  • 4.

    Tot (plaatsvervangend) lid van de commissie kunnen niet benoemd worden:

    leden van het college;

    leden van de raad;

    zij die in dienst zijn van of ondergeschikt zijn aan het gemeentebestuur van de gemeente Enschede.

  • 5.

    Het college ontslaat een (plaatsvervangend) lid wanneer:

    hij of zij daarom verzoekt;

    hij of zij een ambt of betrekking heeft aanvaard die bij deze regeling niet verenigbaar is verklaard met de functie als lid van de commissie.

  • 6.

    De commissie wordt zodanig samengesteld dat ten minste één van de leden een juridische achtergrond heeft met een grondige kennis van ruimtelijk bestuursrecht en ten minste één van de leden deskundig is op financieel - economisch gebied met betrekking tot de taxatie van onroerende zaken.

  • 7.

    De commissie wijst zelf de rapporteur uit haar midden aan.

Artikel 3: Wraking

  • 1. Voordat aan de commissie bedoeld in artikel 2 de opdracht tot advisering wordt verstrekt, stelt het college aanvrager, eventueel andere betrokken bestuursorganen, alsmede belanghebbenden schriftelijk op de hoogte van de samenstelling van de bestaande commissie. Zij worden in de gelegenheid gesteld om binnen 2 weken na dagtekening van de brief gemotiveerd één of meer leden van de commissie te wraken.

  • 2. Het college beslist binnen 2 weken na het verstrijken van de in het eerste lid bedoelde termijn over de samenstelling van de commissie.

Artikel 4: Besluit tot opdrachtverstrekking

1.Na het verstrijken van de termijn als bedoeld in artikel 6.1.3.1 Bro, geeft het college opdracht aan de commissie als bedoeld in artikel 2 om ter zake van een aanvraag advies uit te brengen.

Artikel 5: De werkwijze

  • 1. Het college stelt aan de commissie de aanvraag en alle op de zaak betrekking hebbende informatie beschikbaar.

  • 2. De commissie hoort de aanvrager, eventueel andere betrokken bestuursorganen, de belanghebbende(n) en het college over de aanvraag.

  • 3. De commissie bepaalt dag, tijd en plaats van de hoorzitting.

  • 4. De commissie is bevoegd om aan partijen binnen een door haar gestelde termijn overlegging van nadere gegevens of stukken te gelasten.

  • 5. Overeenkomstig het bepaalde in artikel 6.1.3.5 Bro is de commissie bevoegd inlichtingen en adviezen in te winnen bij derden.

  • 6. De commissie stelt zich ter plaatse van de situatie op de hoogte, tenzij reeds uit de aanvraag of het vooronderzoek blijkt dat er geen sprake is van schade als bedoeld in artikel 6.1 Wro.

  • 7. Van de hoorzitting wordt een verslag gemaakt. Het verslag maakt deel uit van het definitieve rapport met bevindingen en advies.

Artikel 6: Advisering

  • 1.

    Binnen zestien weken na ontvangst van de opdracht brengt de commissie een concept-rapport met bevindingen en advies uit aan het college, de aanvrager, eventueel andere betrokken bestuursorganen en de belanghebbende(n), met het verzoek binnen vier weken eventuele opmerkingen schriftelijk aan haar kenbaar te maken.

  • 2.

    De commissie brengt vervolgens binnen vier weken haar definitieve rapport met bevindingen en advies uit aan het college. Hierin wordt mede vermeld tot welk resultaat de in lid 1 bedoelde opmerkingen hebben geleid. De aanvrager, eventueel andere betrokken bestuursorganen en belanghebbende(n) ontvangen een afschrift van het definitieve rapport met bevindingen en advies.

  • 3.

    Indien de in het eerste lid genoemde termijn wordt overschreden stelt de commissie het college, de aanvrager, eventueel andere betrokken bestuursorganen en de belanghebbende daarvan schriftelijk in kennis, met vermelding van de nieuwe termijn waarbinnen het concept-rapport met bevindingen en advies zal worden uitgebracht.

Artikel 7: Advies

1.De commissie adviseert het college overeenkomstig de bepalingen van artikel 6.1.3.4 van het Bro.

Artikel 8: Slotbepalingen

  • 1. Deze verordening treedt in werking op 19 september 2009

  • 2. Deze verordening wordt aangehaald als 'Verordening tegemoetkoming planschadevergoeding 2008'.

Ondertekening

Vastgesteld op 8 september 2008 door de raad van de Gemeente Enschede gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Enschede d.d. 19 augustus 2008.