Regeling vervallen per 01-01-2024

Verordening van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland houdende regels omtrent de Provinciale Raad voor omgevingsbeleid (Verordening Provinciale Raad voor Omgevingsbeleid Gelderland 2010)

Geldend van 01-01-2020 t/m 24-05-2022

Intitulé

Verordening van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland houdende regels omtrent de Provinciale Raad voor omgevingsbeleid (Verordening Provinciale Raad voor Omgevingsbeleid Gelderland 2010)

GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND, DE BEHEERSAUTORITEIT OOSTNEDERLAND EN DE COMMISSARIS VAN DE KONING, IEDER VOOR WAT BETREFT DE EIGEN BEVOEGDHEDEN

Gelet op de troonswisseling op 30 april 2013 dient in de provinciale regelgeving de aanduiding 'Commissaris van de Koningin' te worden vervangen door: Commissaris van de Koning;

BESLUITEN

De Verordening Provinciale Raad Omgevingsbeleid Gelderland, 2010 als volgt te wijzigen:

Artikel 1 Instelling

Er is een provinciale raad voor omgevingsbeleid Gelderland, hierna te noemen de raad. Deze raad is tevens de commissie als bedoeld in artikel 9.1 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 2.41 van de Wet milieubeheer.

Artikel 2 Taken en bevoegdheden

  • 1  De raad heeft een adviesfunctie en wordt vooraf door Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten gehoord over beleidsontwikkeling, visies, plannen, verordeningen, en maatregelen die van wezenlijk belang zijn voor het provinciale omgevingsbeleid.

  • 2  Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten stellen de raad in de gelegenheid in een zo vroeg mogelijk stadium van de voorbereiding van de bedoelde beleidsontwikkeling, visies, plannen, verordeningen en maatregelen mee te denken, met nieuwe ideeën te komen en alternatieven aan te dragen.

Artikel 3 Samenstelling raad

  • 1 Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten benoemen de leden van de raad op grond van hun deskundigheid op het werkgebied van de raad.

  • 2 Provinciale Staten benoemen in de commissie:

    • a.

      een vertegenwoordiger van Land- en Tuinbouworganisaties-Noord;

    • b.

      een vertegenwoordiger van de Gelderse Natuur en Milieufederatie;

    • c.

      een vertegenwoordiger van de Algemene Nederlandse Wielrijdersbond;

    • d.

      een vertegenwoordiger van de Sociaal Economische Raad Gelderland;

    • e.

      een vertegenwoordiger van particuliere terreinbeherende natuur-beschermingsorganisaties Gelderland;

    • f.

      een vertegenwoordiger van de Gelderse waterschappen;

    • g.

      drie vertegenwoordigers van de afdeling Gelderland van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. 

  • 3 Gedeputeerde Staten benoemen in de commissie:

    • a.

      een vertegenwoordiger van de Vereniging van recreatieondernemers Nederland (RECRON);

    • b.

      een vertegenwoordiger van de Gelderse waterleidingbedrijven;

    • c.

      een vertegenwoordiger van bouw- en ontwikkelingsmaatschappijen op het gebied van vastgoed;

    • d.

      ten hoogste vijf onafhankelijjke deskundigen op het werkgbied omgevingsbeleid;

    • e.

      een vertegenwoordiger van woningbouwcorporaties in Gelderland;

    • g.

      vijf onafhankelijke deskundigen op het werkgebied omgevingsbeleid.

  • 4 Vertegenwoordigers van de Ministeries kunnen, op uitnodiging van de voorzitter, op ad hoc-basis deelnemen.

  • 5 De leden van de raad genoemd onder het eerste en tweede lid kunnen zich laten vervangen.

  • 6  Een lid van een provinciaal bestuursorgaan of een persoon die een arbeidsovereenkomst met de provincie heeft, kan geen lid zijn van de raad.

Artikel 4 Voorzitter

  • 1 Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten benoemen gezamenlijk de voorzitter van de raad op voordracht van de Commissaris van de Koning.

  • 2 Gedeputeerde Staten benoemen op voordracht van de raad een plaatsvervangend voorzitter, die afkomstig is uit de raad.

  • 3 De benoeming van de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter geldt voor de duur van vier jaar. Herbenoeming is mogelijk voor maximaal éen periode.

Artikel 5 Secretaris

Gedeputeerde Staten voorzien in een secretaris en het secretariaat van de raad. De secretaris is geen lid van de raad.

Artikel 6 Vergaderfrequentie

De raad vergadert zo vaak als de voorzitter dat nodig oordeelt, of indien ten minste drie leden van de raad de voorzitter daarom schriftelijk en met opgaaf van redenen hebben verzocht.

Artikel 7 Openbaarheid vergaderingen

  • 1 De vergaderingen van de raad zijn openbaar.

  • 2 Een vergadering of een gedeelte daarvan is niet openbaar in gevallen waarin de in artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur genoemde belangen op de in dat artikel bedoelde wijze kunnen worden geschaad.

  • 3 Onverminderd het bepaalde in het tweede lid, worden de deuren gesloten wanneer de voorzitter of ten minste twee leden van de raad dit nodig achten. De vergadering besluit vervolgens of zij met gesloten deuren zal beraadslagen.

  • 4  Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten kunnen bij hun verzoek om advies de raad vragen om het desbetreffende onderwerp met gesloten deuren te behandelen.

Artikel 8 Advisering

  • 1 De adviezen van de raad worden uitgebracht overeenkomstig het gevoelen van de meerderheid van de vergadering.

  • 2 Op verzoek van de leden, wordt een afwijkend standpunt in het advies vermeld.

  • 3 De commissie kan alleen adviseren in die gevallen waarbij meer dan de helft van de zitting hebbende leden aanwezig is.

  • 4 De adviezen van de raad worden ondertekend door de voorzitter of namens deze door de secretaris.

Artikel 9 Jaarprogramma en jaarverslag

  • 1 De raad stelt jaarlijks een programma vast voor het eerstvolgende jaar. Bij de voorbereiding hiervan betrekt de raad Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten, dan wel leden uit hun midden.

  • 2 De raad brengt elk jaar een verslag van haar werkzaamheden uit.

Artikel 10 Nadere regels

Gedeputeerde Staten zijn bevoegd om nadere regels te stellen betreffende de taken en de werkwijze van de raad.

Artikel 11 Intrekking

  • 1 De Verordening Provinciale Commissie voor de Fysieke Leefomgeving Gelderland 2007 en de Verordening Provinciale Commissie Landbouw en Natuurbeheer 2003 worden ingetrokken.

  • 2 Het reglement Provincie Commissie Stedelijke Vernieuwing en Wonen/Gelders Beraad Bouwen en Wonen, wordt ingetrokken.

  • 3 Totdat een voorzitter is benoemd op grond van artikel 4, voorzien Gedeputeerde Staten in benoeming van een voorzitter.

Artikel 12 Overgangsbepalingen

De Verordening Provinciale Commissie voor de Fysieke Leefomgeving 2007, blijft in stand voor zo lang en voor zover het betreft, de advisering van de subcommissie vastgestelde plannen, op grond van artikel 4a, achtste lid en artikel 53 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening juncto artikel 9.1.4, tweede lid van de Invoeringswet Wet ruimtelijke ordening.

Artikel 13 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening Provinciale Raad voor Omgevingsbeleid Gelderland, 2010.

Artikel 14 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

Ondertekening

Provinciale Staten van Gelderland
 

Toelichting op de Verordening Provinciale raad voor Omgevingsbeleid Gelderland, 2010

De Provinciale raad voor omgevingsbeleid is een onafhankelijke adviesraad van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten.

De raad adviseert over beleid en strategische vraagstukken op het terrein van de fysieke leefomgeving zoals ruimtelijke ordening, wonen, mobiliteit, milieu, water, economie, landbouw, natuur, landschap, recreatie en cultuurhistorie.

De Raad onderscheidt zich van de regiocommissies door het geven van integrale adviezen waarbij ze naast advisering ook klankbord en denktank zijn voor GS en PS op onderwerpen binnen het omgevingsbeleid. Betrokkenheid in een vroegtijdig stadium versterkt deze functie.

Artikelsgewijs

Artikel 3 en 4 Om evenwichtige en integrale adviezen te verkrijgen, zijn in de Raad de meest betrokken doelgroepen vertegenwoordigd.

In de commissie hebben verder deskundigen uit verschillende relevante maatschappelijke sectoren zitting. De daartoe aangewezen organisaties bepalen vanuit hun eigen verantwoordelijkheid zelf hun afvaardiging waarbij ervan wordt uitgegaan dat de organisaties een bestuurder afvaardigen of vertegenwoordigers op directieniveau en met voldoende mandaat naar de Raad afvaardigen. Hiermee wordt ervan uitgegaan dat de kwalitatieve bezetting voldoende geborgd is.

Daarnaast worden, in plaats van de huidige drie, vijf onafhankelijke deskundigen benoemd zodat het volledige werkgebied omgevingsbeleid inhoudelijk afgedekt is met de juiste expertise. Dit is van belang omdat de vertegenwoordigers van ministeries zijn teruggetreden. Zoals in artikel 3, lid 3 vermeld, kunnen vertegenwoordigers van ministeries op uitnodiging van de voorzitter wel nog ad hoc deelnemen.

Gelet op artikel 2.41 van de Wet milieubeheer, artikel 9.1 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 82 van de Provinciewet is de benoeming van de leden voor 50 procent voorbehouden aan Provinciale Staten en 50 procent is voorbehouden aan Gedeputeerde Staten. Als gevolg van de mutaties onder artikel 3, lid 1 en 2 is de verdeling naar 50/50 procent niet meer van toepassing en daar dienen de benoemingen van de leden op te worden aangepast. Twee benoemingen die door GS in 2012 zijn gedaan, worden - om te blijven voldoen aan de wet - van GS naar PS verschoven en nu dus voor benoeming aan PS voorgelegd. Het betreft een vertegenwoordiger van de Gelderse waterschappen en drie vertenwoordigers van de afdeling Gelderland van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Dit is louter een administratieve handeling.

Op grond van artikel 31 van de Verordening rechtspositie Gedeputeerden Staten en commissieleden Gelderland, wordt aan de voorzitter en de deskundigen genoemd in artikel 3, tweede lid, sub g van onderhavige verordening per bijgewoonde vergadering een vergoeding toegekend.