Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid gemeente Geldrop-Mierlo

Geldend van 01-01-2013 t/m heden

Intitulé

Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid gemeente Geldrop-Mierlo

De raad van de gemeente Geldrop-Mierlo,

gezien het voorstel van de Auditcommissie d.d. 31 januari 2012;

gelet op artikel 213a Gemeentewet,

besluit vast te stellen:

de Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid gemeente Geldrop-Mierlo

Artikel 1. Definities

In deze verordening wordt verstaan onder:

a.doelmatigheid: de mate waarin de gewenste prestaties en beoogde maatschappelijke effecten worden gerealiseerd met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen, of met de beschikbare middelen

zo veel mogelijk resultaat wordt bereikt.

b.doeltreffendheid: de mate waarin de gewenste prestaties en beoogde maatschappelijke effecten van het beleid daadwerkelijk worden behaald.

Artikel 2. Onderzoeksfrequentie

  • 1. Het college onderzoekt periodiek de doelmatigheid van (onderdelen van) organisatie-eenheden

    van de gemeente en de uitvoering van taken door de gemeente.

  • 2. Het college toetst periodiek de doeltreffendheid (van delen) van programma’s en paragrafen.

Artikel 3. Voortgang onderzoeken

Het college rapporteert in de bedrijfsvoeringsparagraaf van de begroting en jaarstukken over de voortgang van de onderzoeken naar de doelmatigheid en doeltreffendheid.

Artikel 4. Rapportage en gevolgtrekking

  • 1. De uitkomsten van een onderzoek worden vastgelegd in een rapportage. Elke rapportage bevat tenminste een analyse van de onderzoeksresultaten en indien nodig aanbevelingen voor verbeteringen.

  • 2. Op basis van de resultaten van ieder onderzoek stelt het college indien nodig een plan van verbetering op. De rapportage en het plan van verbetering worden ter kennisgeving aan de raad aangeboden. Het college neemt op basis van het plan van verbetering organisatorische maatregelen.

Artikel 5. Inwerkingtreding

  • 1. Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2013.

  • 2. Deze verordening treedt in de plaats van de “Verordening onderzoeken doeltreffendheid en doelmatigheid van de gemeente Geldrop-Mierlo” vastgesteld door de raad op 2 januari 2004.

Artikel 6. Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als: “Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid gemeente Geldrop-Mierlo”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van de raad van 5 maart 2012
De raad voornoemd,
G.A.A. van Luijn M.J.D. Donders – de Leest
griffier voorzitter

Toelichting op de artikelen

Algemeen

Artikel 213 A Gemeentewet verplicht tot periodiek onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur. Anders dan het onderzoek door de rekenkamer gaat het hierbij om een zelfonderzoek. Toetsing op doelmatigheid en doeltreffendheid van het gemeentelijk beleid is van belang voor de algemene oordeelsvorming over het gevoerde beleid. Met de instelling van de onderzoeken wordt beoogd de transparantie van gemeentelijk handelen te vergroten, en daardoor doelmatiger en doeltreffender te werken en de publieke verantwoording daarover te versterken. Alle zaken die voor een doelmatig en doeltreffend bestuur van belang zijn kunnen daarbij aan de orde komen.

Artikel 1 Definities

De gehanteerde definities worden toegelicht.

Artikel 2 Onderzoeksfrequentie

In artikel 2 wordt het college opgedragen onderzoek te doen naar de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het gevoerde bestuur.

De onderzoeken naar de doelmatigheid betreffen onderzoeken naar de uitvoering van het beleid en het beheer van middelen.

De onderzoeken naar de doeltreffendheid vinden plaats op basis van het in de programma's of paragrafen van de begroting geformuleerde beleid. Dit beleid kan gehele begrotingsprogramma's omvatten of delen daarvan. Ook kan het paragrafen van de begroting en jaarstukken of delen daarvan omvatten.

Artikel 3 Voortgang onderzoek

De bedrijfsvoeringparagraaf van de begroting en jaarstukken dient inzicht te geven in de stand van zaken en de beleidsvoornemens omtrent de bedrijfsvoering. Daarbij dient een relatie te worden gelegd met de inhoud van de programma's van de begroting en jaarstukken. Het ligt voor de hand om in deze paragaaf eveneens te rapporteren over de stand van zaken bij de interne onderzoeken naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het gevoerde bestuur.

Artikel 4 Rapportage en gevolgtrekking

Met de instelling van de onderzoeken beoogt de gemeente de transparantie van gemeentelijk handelen te vergroten en de publieke verantwoording daarover te versterken. De bevindingen van de onderzoeken worden dan ook neergelegd in rapporten voor de raad, zoals voorgeschreven in artikel 213 A, tweede lid, van de Gemeentewet. De rapporten dienen volgens artikel 197 tweede lid van de Gemeentewet te worden gevoegd bij de jaarrekening en het jaarverslag. Dat betreft uiteraard de verslagen die lopende het verslagjaar zijn afgerond. Dat sluit echter geenszins uit dat de raad, als hij dat wenst, de rapporten ontvangt zodra ze zijn vastgesteld.

Artikel 5. Inwerkingtreding

Dit artikel regelt het moment van inwerkingtreding van de verordening.

Artikel 6. Citeertitel

Artikel 6 geeft de naam, waarmee in de gemeentelijke stukken naar deze verordening kan worden verwezen.