Wegsleepverordening van de gemeente Gemert-Bakel

Geldend van 19-10-2016 t/m heden

Intitulé

Wegsleepverordening van de gemeente Gemert-Bakel

De raad van de gemeente Gemert-Bakel,

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 21-06-2016;

gelet op het bepaalde in artikel 149 van de Gemeentewet, artikel 173, tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 en het Besluit wegslepen van voertuigen;

overwegende dat het wenselijk is om in voorkomende gevallen op de weg staande voertuigen te kunnen verwijderen, over te brengen en in bewaring te stellen;

besluit vast te stellen de navolgende

Wegsleepverordening van de gemeente Gemert-Bakel

Artikel 1. Begripsomschrijvingen.

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    RVV 1990: het “Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990”;

  • b.

    Wet: de “Wegenverkeerswet 1994”;

  • c.

    Besluit: het “Besluit wegslepen van voertuigen”;

  • d.

    Voertuig: wat hieronder wordt verstaan in artikel 1, onder al RVV 1990;

  • e.

    Motorrijtuig: wat hieronder wordt verstaan in artikel 1, eerste lid, onder c van de wet;

  • f.

    Het college: het college van burgemeester en wethouders.

Artikel 2. Aanwijzing van wegen en weggedeelten waar voertuigen kunnen worden verwijderd, overgebracht en in bewaring gesteld in het belang van het vrijhouden van wegen en weggedeelten.

Als wegen en weggedeelten, bedoeld in artikel 170, eerste lid, onder c van de wet worden alle wegen en weggedeelten binnen de gemeente aangewezen voor zover ze behoren tot een van de in artikel 2 van het besluit bedoelde soorten van wegen en weggedeelten.

Artikel 3. Plaats bewaring voertuigen en openingstijden.

  • 1. Als plaats van bewaring van voertuigen wordt aangewezen Garage en takelbedrijf Harrie van der Heijden, gevestigd Wethouder Donkersstraat 1, 5469VL te Veghel.

  • 2. De openingstijden van de in het eerste lid bedoelde bewaarplaats zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur.

  • 3. Op zaterdag en zondagen in overleg met de bewaarder.

Artikel 4. Kosten overbrengen en bewaren voertuigen

  • 1. Bij het vaststellen van de kosten die zijn verbonden aan de toepassing van bestuursdwang kunnen als directe kosten in aanmerking worden genomen de voor overbrenging, onderscheidenlijk de bewaring aan de gemeente in rekening gebrachte kosten (conform artikel 12 Besluit wegslepen van voertuigen) en de kosten van verzekering ter dekking van de aansprakelijkheid voor schade als bedoeld in artikel 172, achtste lid van de wet.

  • 2. Bij toepassing van artikel 171, eerste lid, aanhef en onder b van de wet kunnen als directe kosten in aanmerking worden genomen de personele en materiële kosten voor de opsporing van degene aan wie de beschikking wordt bekendgemaakt.

  • 3. Bij toepassing van artikel 5.30 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen als directe kosten tevens in aanmerking komen de personele en materiële kosten van verkoop, eigendomsoverdracht om niet of vernietiging, waaronder ook de kosten van taxatie van het voertuig.

  • 4. De kosten voor het wegslepen zijn overeenkomstig de dan geldende contracttarieven.

  • 5. Bij de vaststelling van de kosten, verbonden aan de toepassing van bestuursdwang, kunnen indirecte kosten tot ten hoogste 15% van de direct in aanmerking genomen kosten in rekening worden gebracht.

Artikel 5. Betaling van het verschuldigde bedrag vindt plaats bij

  • a. Garage en takelbedrijf Harrie van der Heijden, gevestigd Wethouder Donkersstraat 1, 5469VL te Veghel;

  • b. Indien de rechthebbende niet wenst te betalen bij Garage en takelbedrijf Harrie van der Heijden dient de rechthebbende het verschuldigde bedrag te betalen bij het gemeentehuis aan het Ridderplein 1 te Gemert binnen de tijden waarop het gemeentekantoor voor publiek is geopend.

Artikel 6. Overbrengen en in bewaring stellen van motorrijtuigen in het geval van gebleken onvoldoende rijgeschiktheid of rijvaardigheid dan wel het ontbreken van een behoorlijk zichtbare kentekenplaat.

Wanneer gebruik wordt gemaakt van de bevoegdheid, bedoeld in artikel 130, vierde lid, 164, zevende lid, en 174, eerste lid van de wet, zijn artikel 1, 3 en 4 van deze verordening van overeenkomstige toepassing.

Artikel 7. Toezichthouders

Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn de door burgemeester en wethouders aangewezen personen belast. 

Artikel 8. Citeertitel

De Wegsleepverordening gemeente Gemert-Bakel, zoals vastgesteld op 06-10-2016.

Artikel 9. Inwerkingtreding

Deze verordening treedt de dag na publicatie in werking. Bij de inwerkingtreding van deze verordening vervalt de Wegsleepverordening Gemert-Bakel zoals deze is vastgesteld door de raad van de gemeente Gemert-Bakel bij besluit van 16 december 2004.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering 6 oktober 2016.
De raad voornoemd,
de griffier,
P.G.J.M. van Boxtel
de voorzitter,
drs. M.F.A. van Diessen