Regeling vervallen per 01-01-2015

Collectieve festiviteitendagen en evenementen Poeleplein en Ellebogenbuurt met geluidsnorm van 90 dB(A) in 2012

Geldend van 01-01-2012 t/m 31-12-2014

Intitulé

COLLECTIEVE FESTIVITEITENDAGEN EN EVENEMENTEN POELEPLEIN EN ELLEBOGENBUURT MET GELUIDSNORM VAN 90 dB(A) in 2012

HET COLLEGE EN DE BURGEMEESTER VAN DE GEMEENTE GRONINGEN, IEDER VOOR ZOVER HET ZIJN EIGEN BEVOEGDHEID BETREFT;

(MD 11.2853221);

gezien het voorstel van 2 december 2011;

BESLUITEN:

De jaarkalender evenementen 2012, de Collectieve festiviteitendagen en evenementen Poeleplein en Ellebogenbuurt met geluidsnorm van 90 dB(A) in 2012 vast te stellen.

Groningen heeft de ambitie om juist de komende jaren te investeren in een hoogwaardig en aantrekkelijk evenementenprogramma. Belangrijk daarbij is een goede en tijdige planning. Vanaf 2011 werken we op basis van ‘Feesten in Balans II’ met een jaarkalender evenementen.

Ook voor de horeca zijn dagen waarop evenementen plaatsvinden belangrijke dagen. Elk jaar wordt een aantal dagen aangewezen waarop er uitbundiger feest gevierd mag worden in de stad.

Het college wijst maximaal tien collectieve festiviteitendagen aan. Daarnaast mag de horecaondernemer twee dagen zelf invullen. Op collectieve festiviteitendagen geldt tot 24.00 uur (buiten de diepenring) of tot 01.00 uur (binnen de diepenring) geen geluidslimiet voor horeca-inrichtingen.

De burgemeester wijst maximaal zeven evenementendagen voor het Poeleplein en de Ellebogenbuurt aan. Op deze dagen geldt er na 20.00 uur een geluidsnorm van 90 dB(A) in plaats van 85 dB(A).

Doel van de jaarkalender evenementen is om de positie van grote evenementen in Groningen te versterken, bijvoorbeeld door de toplocaties in de stad eerst beschikbaar te stellen voor grote evenementen. Hiervoor vragen we aan organisatoren om jaarlijks voor 1 november de evenementen in de openbare ruimte aan te melden bij het Centraal Meldpunt Evenementen (CME). Door dit te doen, maken deze grote evenementen alvast aanspraak op locatie en datum. Dit staat los van het vergunningentraject dat daarnaast regulier wordt doorlopen, aangezien pas na zorgvuldige beoordeling vergunningverlening kan plaatsvinden.

Op de collectieve festiviteitendagen en evenementendagen voor het Poeleplein en de Ellebogenbuurt mag er uitbundiger feest gevierd worden in de stad. Door de festiviteitendagen en de evenementendagen deels op elkaar af te stemmen, wordt het aantal dagen dat omwonenden last kunnen hebben beperkt.

Jaarkalender Evenementen

Op de evenementenkalender staan de grote evenementen vermeld. Voordeel van het werken met de jaarkalender is dat ook samenloop van grote evenementen vroegtijdig duidelijk wordt, waardoor nog voor vaststelling van de jaarkalender eventuele samenloopproblemen vaak kunnen worden opgelost. Zo was in 2012 aanvankelijk Swingin’ Groningen en De Nacht van de Kunsten gelijktijdig gepland. In overleg met de gemeente heeft Swingin’ Groningen voor een andere datum gekozen.

De jaarkalender biedt ook de mogelijkheid om dagen aan te wijzen waarop evenementen (op bepaalde locaties) niet wenselijk zijn.

Benadrukt wordt dat na vaststelling van de kalender de mogelijkheid blijft bestaan om vrije ruimtes op de kalender in te vullen.

Collectieve festiviteitendagen

In artikel 2.21 Besluit Algemene Regels voor Inrichtingen Milieubeheer (BARIM) en artikel 4:2 van de Algemene Plaatselijke Verordening Groningen 2009 (APVG 2009) is bepaald dat horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen op maximaal 12 dagen per jaar van de algemene geluidsnormen kunnen afwijken. Tien van deze 12 dagen worden door het college aangewezen (de collectieve festiviteitendagen). De overige twee dagen zijn door de horeca- ondernemer vrij in te vullen (de individuele festiviteitendagen). De collectieve festiviteitendagen dienen voor het begin van een nieuw kalenderjaar bekend te worden gemaakt. Op collectieve festiviteitendagen geldt voor de horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen in de binnenstad van 11.00 uur tot 01.00 uur (dus formeel de volgende dag) geen geluidslimiet. Buiten de diepenring geldt voor horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen geen geluidslimiet van 11.00 uur tot 24.00 uur.

Evenementendagen Poeleplein en Ellebogenbuurt met geluidsnorm 90 dB(A)

In de nota ‘Feesten in balans II’ is bepaald dat in de binnenstad in beginsel een geluidsnorm van 85 dB(A) geldt. In de Ellebogenbuurt en de Poelestraat wordt zeven dagen per jaar een iets hoger geluidniveau van 90 dB(A) op de gevel van omliggende woningen toegestaan. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat het gaat om pleinen waarbij de afstand tussen het podium en de bebouwing klein is en waarbij de bebouwing als een klankkast functioneert.

Qua geluidsproductie wordt er minder lawaai gemaakt dan bij een evenement op de Grote Markt maar vanwege de korte afstand tot woningen valt het geluidsniveau op de gevel hoger uit. De zeven aangewezen dagen met geluidnorm 90 dB(A) worden jaarlijks door de burgemeester vastgesteld.

De vakdirecteur Stadstoezicht van de Milieudienst heeft het voornemen tot aanwijzing van de collectieve festiviteitendagen en evenementendagen Poeleplein en Ellebogenbuurt 2012 vastgesteld. Dit voornemen is op 17 november 2011 gepubliceerd in de Groninger Gezinsbode. Naar aanleiding van dit voornemen zijn geen zienswijzen ingediend.

Op grond van het ondermandaatbesluit Milieudienst is de vakdirecteur Stadstoezicht bevoegd de collectieve festiviteitendagen vast te stellen. Alleen als er zienswijzen worden ingediend, is het college bevoegd. Hoewel er geen zienswijzen zijn ingediend, wordt de bevoegdheid om het besluit te nemen toch teruggelegd bij het college en de burgemeester. Dit omdat 28 april 2012 niet wordt aangewezen als festiviteitendag, ondanks een verzoek van Koninklijke Horeca Nederland.

De collectieve festiviteitendagen en de evenementendagen voor het Poeleplein en de Ellebogenbuurt worden vastgesteld in overleg met onder andere Koninklijke Horeca Nederland, organisatoren van evenementen, de politie en diverse gemeentelijke contactpersonen (RO/EZ, HVD, BSD, OCSW en MD).

Koninklijke Horeca Nederland heeft aangegeven graag een festiviteitendag te willen op zaterdag 28 april 2012. Dit is de dag voorafgaand aan Koninginnenacht (zondagavond 29 april 2012) en Koninginnedag (maandag 30 april 2012).

De jaarkalender biedt de mogelijkheid om dagen aan te wijzen waarop evenementen (op bepaalde locaties) niet wenselijk zijn. Het college streeft spreiding van evenementen na. Zo nodig kunnen rustdagen tussen evenementen worden aangewezen.

Over het voorstel van de horeca voorstel is overleg geweest met de politie. De politie vindt het niet wenselijk om 28 april 2012 aan te wijzen als collectieve festiviteitendag en heeft een advies gegeven met de volgende inhoud: Koninginnenacht en Koninginnedag trekken een zware wissel op de inzet van de politie. Een feest op zaterdag ervoor is dan niet wenselijk en het is maar de vraag of de politie voldoende mensen kan inzetten. Ook op grond van de openbare orde is het maar de vraag of het wenselijk is om drie dagen achter elkaar te feesten. Nu zie je dat vooral aan het eind van de Koninginnedag de sfeer er niet beter op wordt. Begin je eerder met feesten dan kan het zijn dat de sfeer op Koninginnenacht ook anders wordt.

De parate diensten stellen voor om op de jaarkalender 28 april 2012 te blokkeren voor grote evenementen in de binnenstad. Overigens zijn voor deze datum tot op heden geen aanvragen voor een groot evenement in de binnenstad ingediend.

Vanwege de consequenties op het gebied van de openbare orde wijst het college zaterdag 28 april 2012 niet aan als collectieve festiviteitendag of evenementendag.

De volgende dagen worden aangewezen als collectieve festiviteitendagen:

donderdag 12 en vrijdag 13 januari 2012 Eurosonic

zondag 29 en maandag 30 april 2012 Koninginnenacht en Koninginnedag

zaterdag 5 mei Bevrijdingsdag

donderdag 12 juli 2012 Bar & Clubnight Swingin’ Groningen

woensdag 15 augustus 2012 Kroegentocht KEI-week

dinsdag 28 augustus 2012 Groningens Ontzet

maandag 31 december 2012 Oudejaarsavond

De volgende dagen worden aangewezen als evenementendag Poeleplein en Ellebogenbuurt

zondag 29 en maandag 30 april 2012 Koninginnenacht en Koninginnedag

vrijdag 13 en zaterdag 14 juli 2012 Swingin’ Groningen

woensdag 15 augustus 2012 Kroegentocht KEI-week

dinsdag 28 augustus 2012 Groningens Ontzet

Jaarkalender evenementen, collectieve festiviteitendagen en evenementendagen Poeleplein en Ellebogenbuurt 2012

Jaarkalender evenementen, collectieve festiviteitendagen en evenementendagen Poeleplein en Ellebogenbuurt 2012

Hieronder volgt een toelichting op enkele punten uit de jaarkalender 2012

Mei

17 mei Hemelvaartsdag, locatie Evenemententerrein Open Lab Ebbinge:

In de binnenstad vindt de Meikermis plaats. Door Topsport Noord Nederland is een aanvraag gedaan voor de Nacht van Groningen. Punt van aandacht is de start- en finishlocatie op het Open Lab Ebbinge in samenhang met de kermis in de binnenstad. Vanuit het Centraal Meldpunt Evenementen zal Topsport Noord Nederland vroegtijdig benaderd worden om naar mogelijke verkeersproblemen en oplossingen te kijken.

Juni

Rondom het EK Voetbal zijn inmiddels 3 aanvragen ingediend bij het CME. Over wat mogelijk is (buitenschermen, tap) wordt een afzonderlijk besluitvormingstraject gevolgd. Evenemenen rondom het EK worden niet bij voorbaad afgewezen maar per geval behandeld.

Locatie Open Lab Ebbinge (voorheen Ciboga terrein)

In Feesten in Balans II wordt het Ebbingekwartier met daarin het Open Lab Ebbinge uitdrukkelijk benoemd als evenementenlocatie met ontwikkelingsmogelijkheden. Om die reden is geldt voor deze locatie een maximum van 25 evenementendagen per jaar (in plaats van standaard 12 dagen per jaar).

Voor de locatie Open Lab Ebbinge zijn een aantal evenementenaanvragen ingediend, waaronder muziekevenementen. De parate diensten vragen zich af in hoeverre deze locatie geschikt is voor het houden van dance-events. Zij hebben aangegeven dit jaar nauwlettend te volgen welke aanvragen

voor deze locatie worden ingediend en hoe evenementen daar verlopen.

Drafbaan

Evenementen op de Drafbaan worden ook vermeld op de jaarkalender. Besluitvorming om de op Drafbaan rustende Wm-vergunningen te actualiseren en om ‘Feesten in Balans II’ van toepassing te verklaren is op dit moment in voorbereiding. Op de jaarkalender staat op 31 augustus, 1 september en 2 september een evenement vermeld op de Drafbaan. Bij de actualisatie van de Wm-vergunning wordt echter gekeken naar meer spreiding van evenementen. Na besluitvorming over de Wm-vergunning wordt mogelijk de jaarkalender nog op onderdelen van de Drafbaan aangepast.

Warenmarkt

Tijdens de mei- en augustuskermis en de bloemenjaarmarkt wordt de markt verplaatst. Daarnaast kan de markt op de Grote Markt maximaal twee keer per marktdag per jaar worden verplaatst, worden afgelast of op een andere tijd worden gehouden. Op dit moment is voor 2012 één marktverplaatsing bekend: tijdens de intocht van sinterklaas.

Ondertekening

Gedaan te Groningen in de collegevergadering van 20 december 2011.
De burgemeester,
dr. J.P. (Peter) Rehwinkel
De secretaris,
drs. M.A. (Maarten) Ruys.