Regeling vervallen per 01-10-2005

Beleidsregels indieningsvereisten aanvraag vergunning op grond van de monumentenverordening gemeente Haaren 2005

Geldend van 10-03-2005 t/m 30-09-2005

Intitulé

Beleidsregels indieningsvereisten aanvraag vergunning op grond van de monumentenverordening gemeente Haaren 2005

Beleidsregels indieningvereisten aanvraag vergunning op grond van de Monumentenverordening gemeente Haaren 2005Totstandgekomen bij collegebesluit van 15 februari 2005Conform het bepaalde in artikel 11, lid 2 van de Monumentenverordening gemeente Haaren 2005 hebben wij besloten de onderstaande indieningvereisten voor een aanvraag om een vergunning op grond van de Monumentenverordening gemeente Haaren 2005 vast te stellen.

 

Hoofdstuk 1 Omvangrijke restauraties/wijzigingen

De aanvraag moet bestaan uit:

  • 1.

    aanvraagformulier monumentenvergunning (2-voud),

  • 2.

    een duidelijke kadastrale situatieschets (2-voud),

  • 3.

    tekeningen van de bestaande situatie, zo mogelijk gecomplementeerd met foto's (2-voud),

  • 4.

    tekeningen van de gewenste situatie en tekeningen waarop de uit te voeren herstellingen zijn aangegeven (2-voud),

  • 5.

    een technische rapportage van de geconstateerde gebreken door een architect of bouwkundige, eventueel een recent inspectierapport van de Monumentenwacht (2-voud),

  • 6.

    een bestek of uitgebreide omschrijving van de maatregelen en naar aanleiding daarvan uit te voeren werkzaamheden waaruit tevens de wijze van uitvoering blijkt (plan van aanpak) (2-voud),

  • 7.

    eventueel een bouwhistorische onderzoek indien ingrijpende wijzigingen aan het beschermde monument moeten worden doorgevoerd en er geen duidelijk inzicht is in wat de aanwezige monumentale waarden zijn (2-voud).

Ad 3. tekeningen van de bestaande toestand:- alle gevelaanzichten schaal 1:100,- plattegronden van de begane grond en de verdiepingen schaal 1:100,- doorsneden, met details van bijvoorbeeld spanten schaal 1:20,- detaillering van kozijnen en ramen voor wat betreft houtzwaarten en profielen schaal 1:2.

Ad 4. tekeningen nieuwe toestand:- alle gevelaanzichten schaal 1:100,- plattegronden van de begane grond en de verdiepingen schaal 1:100,- doorsneden, met details van bijvoorbeeld spanten schaal 1:20,- detaillering van kozijnen en ramen voor wat betreft houtzwaarten en profielen schaal 1:2,- op de tekening dient door middel van arcering te worden aangegeven welke bouwdelen gesloopt, vervangen of hersteld worden.Ad 6. plan van aanpakEr zijn vier belangrijke vragen die moeten worden beantwoord in een plan van aanpak:

  • a.

    Wat zijn de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd?

  • b.

    In welke volgorde zullen de verschillende werkzaamheden worden uitgevoerd?

  • c.

    Op welke manier zullen ze worden uitgevoerd?

  • d.

    Met welke materialen zullen de werkzaamheden worden uitgevoerd?

Ad a. De werkzaamhedenAls eerste is het van belang dat goed wordt uiteengezet welke verschillende werkzaamheden er zullen worden uitgevoerd. Dit kan eenvoudig door puntsgewijs een opsomming te geven van alle uit te voeren werkzaamheden. De verschillende onderdelen van de totale restauratie moeten afzonderlijk worden omschreven.Ad b. De volgordeTen tweede is het van belang dat de uit te voeren werkzaamheden in een logische volgorde worden geplaatst.Ad c. De wijze van uitvoering per onderdeelZoals hierboven al is aangegeven is het derde belangrijke aspect dat per onderdeel wordt omschreven hoe de werkzaamheden zullen worden uitgevoerd. Om goed te kunnen beoordelen wat werkelijk bedoeld wordt met de opgevoerde werkzaamheden, moet dit zo duidelijk mogelijk worden omschreven. Bijvoorbeeld of er handmatig of machinaal sloopwerkzaamheden worden verricht.Ad d. Materialen Voor een goede omschrijving van de werkzaamheden is het van groot belang dat men inzicht geeft in welke materialen men gaat gebruiken voor de restauratiewerkzaamheden en op welke manier ze worden verwerkt. Bijvoorbeeld welke voegmortel in welke kleur er wordt gebruikt en wat voor soort voeg er wordt aangebracht.

Hoofdstuk 2 Restauratie/wijziging kleine onderdelen en/of van ondergeschikte aard.

Het vervangen of wijzigen van bijvoorbeeld een enkel kozijn of zeer kleine elementen van ondergeschikte aard.In te dienen stukken:

  • 1.

    aanvraagformulier monumentenvergunning (2-voud),

  • 2.

    foto van de gevel (bestaande toestand, 2-voud),

  • 3.

    tekening van het te wijzigen element; indien het kozijnen en/of ramen betreft ook detaillering voor wat betreft houtzwaarten en profielen schaal 1:2 (2-voud),

  • 4.

    een technische rapportage van de geconstateerde gebreken (2-voud),

  • 5.

    plan van aanpak (2-voud). Voor toelichting zie hierboven onder "Ad 6".

Vervangen van een rieten dak (zonder verdere toevoegingen).In te dienen stukken:

  • 1.

    aanvraagformulier monumentenvergunning (2-voud),

  • 2.

    foto's van het pand (bestaande toestand, 2-voud),

  • 3.

    beschrijving en begroting van de uit te voeren werkzaamheden (2-voud).

Burgemeester en wethouders van Haaren.