Besluit mandaat, volmacht en machtiging crisisbeheersing onderdeel Bevolkingszorg 2013

Geldend van 01-05-2014 t/m heden

Intitulé

Besluit mandaat, volmacht en machtiging crisisbeheersing onderdeel Bevolkingszorg 2013

Besluit mandaat, volmacht en machtiging crisisbeheersing onderdeel Bevolkingszorg 2013

Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Haaren ieder voor zover het zijn bevoegdheid betreft;  

gelezen het voorstel van het Dagelijks Bestuur van de Veiligheidsregio Brabant-Noord van 30 januari 2013;

gelezen het voorstel van het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Brabant-Noord van 6 november 2013;

gelet op artikel 160 lid 1, onder e, van de Gemeentewet, hoofdstuk 10 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 2.2.3 lid 2 en 2.3.1, onder f en g, van het Besluit veiligheidsregio’s, de Wet veiligheidsregio’s en het Regionaal Risicoplan van de regio Brabant-Noord;  

overwegende dat:

  • ·

    het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Brabant-Noord op 4 april 2012 de regionale organisatiestructuur voor de crisiscommunicatie heeft vastgesteld;

  • ·

    het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Brabant-Noord op 5 december 2012 de regionale functiestructuur bevolkingszorg heeft vastgesteld;

  • ·

    dat het van belang is, in het kader van de preparatie binnen de crisisbeheersing, een aantal specifieke bevoegdheden te mandateren;

Besluit vast te stellen het navolgende besluit mandaat, volmacht en machtiging crisisbeheersing onderdeel Bevolkingszorg 2013:

Artikel 1 Alarmering & opschaling

Aan de dienstdoende functionarissen binnen de functiestructuur Bevolkingszorg wordt mandaat, volmacht en machtiging verleend tot:

-het alarmeren en opschalen van de gehele gemeentelijke crisisorganisatie.

Artikel 2 Uitvoering en leidinggeven

Aan de dienstdoende functionarissen binnen de functiestructuur Bevolkingszorg wordt, na alarmering, mandaat, volmacht en machtiging verleend tot:

-het, zonder separate opdracht of instructie, uitvoeren van taken, zoals deze zijn omschreven in de draaiboeken van de gemeentelijke crisisorganisatie.

Artikel 3. Financiën

  • 1. Ten tijde van een incident is de dienstdoende algemeen commandant bevolkingszorg, zonder last of ruggespraak, bevoegd om ter bestrijding van het incident uitgaven te doen tot een bedrag van € 100.000,- .

  • 2. In geval van een ramp of crisis legt de Officier van Dienst Bevolkingszorg zijn of haar verzoek om dringende uitgaven in het kader van bevolkingszorg te doen:

    • a)

      Eerst voor aan de burgemeester van de getroffen gemeente.

    • b)

      Bedoelde burgemeester besluit of de voorgestelde uitgaven wel of niet worden gedaan.

    • c)

      Alleen onder omstandigheden dat overleg met de burgemeester van de getroffen gemeente feitelijk niet mogelijk is kan de Officier van Dienst onuitstelbare uitgaven ten behoeve van bevolkingszorg doen onder de voorwaarde dat de burgemeester van de getroffen gemeente hiervan zo spoedig mogelijk in kennis wordt gesteld.

    • d)

      Bedoelde burgemeester verleent vervolgens achteraf alsnog toestemming voor de gedane uitgaven en fungeert in juridische zin als opdrachtgever van deze uitgaven.

  • 3. Ten tijde van een incident is de dienstdoende teamleider, zonder last of ruggespraak, bevoegd om ter bestrijding van het incident, voor dat deel waarvoor hij/zij verantwoordelijk is, uitgaven te doen tot een bedrag van € 1.000,- .

Artikel 4 Citeertitel

Dit besluit kan worden aangehaald als: "Mandaatregeling crisisorganisatie onderdeel Bevolkingszorg 2013”

Artikel 5 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op 1 mei 2014.

Ondertekening

Aldus besloten op 22 april 2014

Het college van burgemeester en wethouders,

De secretaris,           De burgemeester,

Joan van den Akker Jeannette Zwijnenburg - van der Vliet

De burgemeester van de gemeente Haaren,

Jeannette Zwijnenburg - van der Vliet