Uitvoeringsregeling subsidie Bewonersinitiatieven gezonde leefstijl

Geldend van 31-08-2012 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 30-05-2012

Intitulé

Uitvoeringsregeling subsidie Bewonersinitiatieven gezonde leefstijl.

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlem,

overwegende dat bewonersparticipatie met betrekking tot gezondheid en leefomgeving een bijdrage levert aan het verminderen van gezondheidsachterstanden van inwoners van Haarlem,

gelet op artikel 2, tweede en derde lid, artikel 4, derde lid en artikel 6, tweede lid van de Algemene subsidieverordening, besluiten vast te stellen

de uitvoeringsregeling: bewonersinitiatieven gezonde leefstijl

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze regeling wordt verstaan onder Algemene subsidieverordening, de Algemene Subsidie Verordening Gemeente Haarlem ingaande 1 juni 2011 

Artikel 2 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

  • 1. De subsidie wordt verstrekt voor bewonersinitiatieven gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl van Haarlemmers in het algemeen en initiatieven ten behoeve van specifieke groepen. (zie de criteria)

  • 2. Het aangevraagde bedrag mag niet hoger zijn dan € 5000,-

  • 3. De activiteiten worden beoordeeld op grond van de volgende criteria

    • ·

      Doelstelling. Het project of activiteit bevordert op een effectieve manier de gezonde leefstijl van de beoogde doelgroep. ( beweging, voeding, psychische gezondheid, alcohol, seksualiteit)

    • ·

      Bereik. De groep die bereikt wordt. Het project richt zich op alle groepen, leeftijden en wijken. Ideeën die zich richten op kwetsbare groepen hebben een voorkeur.

    • ·

      Inzet. De betrokkenheid (participatie) van bewoners en leden van groepen en organisaties.

    • ·

      Werkaanpak. Is de projectopzet specifiek, meetbaar, realistisch, is er draagvlak voor en in de tijd uitvoerbaar? Zijn kosten en effecten in balans?

  • 4. Deze regeling is gekoppeld aan de gemeentelijke nota gezondheidsbeleid 2011-2014. Voor deze periode is per jaar is een bedrag beschikbaar van € 75.000. De subsidie en het subsidiebedrag worden per jaar vastgesteld.

Artikel 3 Weigeringsgronden

Onverminderd het bepaalde in de artikel 8 van de Algemene subsidieverordening wordt de subsidie in ieder geval geweigerd indien:

  • 1.

    Wordt aangevraagd door organisaties die al via een subsidierelatie met de gemeente zijn verbonden.

  • 2.

    De activiteit niet voldoet aan de in artikel 2 geformuleerde criteria.

  • 3.

    Met de activiteiten waarvoor subsidie wordt gevraagd is begonnen voordat de aanvraag is ontvangen;

  • 4.

    Als het project niet door kan gaan dient de aanvrager dit zo spoedig mogelijk te laten weten aan de projectleider van de gemeente.

Artikel 4 Doelgroep

Subsidie op grond van deze regeling kan uitsluitend worden aangevraagd door personen, bewonersgroepen, stichtingen of verenigingen die initiatieven nemen die gericht zijn op de bewoners van de stad Haarlem en passend binnen de doelstelling om te komen tot een gezonde leefstijl.

Artikel 5 Procedurebepalingen

  • 1. Het volledig ingevulde aanvraagformulier, aangevuld met een fotokopie van het bankpasje stuurt u per post naar Gemeente Haarlem, Bureau DIV, o.v.v. subsidieaanvraag. Postbus 511, 2003 PB Haarlem.

  • 2. Een aanvraag om subsidie dient op grond van deze uitvoeringsregeling door ons te zijn ontvangen uiterlijk 10 weken voor het begin van de activiteiten waarvoor subsidie wordt gevraagd. Uiterlijk 15 oktober van het lopende jaar moet een subsidieaanvraag ten laste van het subsidiebudget voor dat jaar binnen zijn.

  • 3. De subsidieverlening door de medewerkers van de afdeling WWVG is 6 weken na ontvangst van de aanvraag en wordt schriftelijk bevestigd.

  • 4. De aanvrager zorgt binnen 6 weken na afloop van de activiteit voor een inhoudelijk en financieel verslag van de activiteit en een product (foto, film, flyer). Zo niet dan volgt een terugvordering van de verstrekte subsidie.

  • 5. De definitieve vaststelling vindt plaats nadat het verslag van de activiteit is ontvangen en wordt schriftelijk bevestigd.

Artikel 6 Kosten die voor subsidie in aanmerking komen

De subsidie heeft uitsluitend betrekking op de kosten die resteren na aftrek van eventuele bijdragen van deelnemers en die naar ons oordeel noodzakelijk zijn voor de organisatie van de activiteit.

Artikel 7 Verdeling van het subsidieplafond

Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Wanneer de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van ontvangst van de aanvraag de datum waarop de aanvraag is aangevuld.

Artikel 8 Slotbepalingen

  • 1. De mogelijkheid om subsidie toe te kennen voor bewonersinitiatieven gezonde leefstijl wordt per jaar vastgesteld op basis van de uitgangspunten vastgelegd in de Haarlemse nota gemeentelijk gezondheidsbeleid 2011-2014.

  • 2. Deze regeling is een aanvulling op de algemene subsidieverordening van de gemeente Haarlem. Hetgeen niet geregeld is in deze uitvoeringsregeling is geregeld in de ASV Haarlem ingaande 1 juli 2011.

  • 3. Ingangsdatum van de regeling is eerste dag nadat het college het besluit over deze regeling heeft genomen.