Regeling vervallen per 21-02-2024

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harderwijk houdende regels omtrent taxi’s in voetgangersgebied

Geldend van 27-07-2017 t/m 20-02-2024

Intitulé

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harderwijk houdende regels omtrent taxi’s in voetgangersgebied

Inleiding

Eind 2014 is er een taxiconvenant ondertekend waardoor er na 11 jaar afwezigheid weer taxi’s in de binnenstad, bij wijze van proef, werden toegelaten. Twee taxibedrijven (Taxi Bochove en Taxi Hamtax) mochten gedurende twee jaar met hun taxi’s onder bepaalde voorwaarden in het voetgangersgebied komen. Dit taxiconvenant is inmiddels afgelopen en geëvalueerd. Er is geconcludeerd dat om de openbare orde en (verkeers)veiligheid op vrijdag- en zaterdagavond te handhaven het van belang is dat deze dienstverlening gecontinueerd wordt.

Begin 2017 heeft het college daarom besloten om deze dienstverlening te continueren en 3 taxibedrijven een ontheffing te verlenen.

Doel beleidsregel

Het doel van deze beleidsregel is om duidelijkheid te scheppen omtrent ontheffingen van taxi’s voor het houden van taxiritten in de binnenstad van Harderwijk door:

  • -

    te faciliteren tijdens vooraf bepaalde momenten en tijdstippen;

  • -

    te reguleren middels duidelijke, concrete voorwaarden.

Wettelijke grondslag

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) van de gemeente Harderwijk is bevoegd om beleidsregels vast te stellen. De wettelijke grondslag hiervoor ligt in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). De definitie van beleidsregels luidt (artikel 1:3 Awb): ‘Een bij besluit vastgestelde algemene regel, niet zijnde een algemeen verbindend voorschrift, omtrent de afweging van belangen, de vaststelling van feiten of de uitleg van wettelijke voorschriften bij het gebruik van een bevoegdheid van een bestuursorgaan’.

In artikel 4:81 lid 1 Awb staat vervolgens: ‘Een bestuursorgaan kan beleidsregels vaststellen met betrekking tot een hem toekomende of onder zijn verantwoordelijkheid uitgeoefende, dan wel door hem gedelegeerde bevoegdheid’.

Voor het uitvoeren van taxiritten in de binnenstad van Harderwijk is toestemming nodig van het college van B&W op grond van de Wegenverkeerswet (WVW) het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

Wegenverkeerswet artikel 149 eerste lid onder d

  • 1.

    Van het bepaalde krachtens deze wet kan in de krachtens deze wet aangewezen gevallen overeenkomstig krachtens deze wet vastgestelde regels ontheffing worden verleend:

  • d.

    voor andere wegen door burgemeester en wethouders of krachtens besluit van hen, door een door hen ingestelde bestuurscommissie.

Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 artikel 62

Weggebruikers zijn verplicht gevolg te geven aan de verkeerstekens die een gebod of verbod inhouden.

Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 artikel 87

Door het bevoegd gezag kan ontheffing worden verleend van de artikelen 3, eerste lid,4, 5, eerste en tweede lid, 6, eerste, tweede en derde lid, 8, 10, 23, eerste lid, 24, 25,26, 42, 43, 46, 53, 61b, alsmede artikel 62 voor zover het betreft de verkeerstekens C1, C2, C4, C6 tot en met C21, C22a, D2, D4 tot en met D7, E1 tot en met E3, F7 en de verkeerstekens genoemd in de artikelen 73, 76, 77, 78, 81 en 98.

Toetsingskader

Deze beleidsregel vormt een toetsingskader voor verzoeken om taxi’s onder voorwaarden ontheffing te verlenen voor het houden van taxiritten in de binnenstad van Harderwijk.

Uitgangspunten

Het rijden van taxiritten in het voetgangersgebied in de binnenstad van Harderwijk is uitsluitend toegestaan op vrijdag- en zaterdagavond door maximaal 3 taxibedrijven met maximaal 5 taxi’s per taxibedrijf.

Welke taxibedrijven

Om te voorkomen dat er teveel verschillende taxibedrijven in het voetgangersgebied actief zijn wordt de ontheffing verleend aan maximaal 3 taxibedrijven voor maximaal 5 taxi’s. In verband met de openbare orde en veiligheid en het creëren van een onveilige situatie is het onwenselijk dat er meer taxi(bedrijven) in het voetgangersgebied in de binnenstad worden toegelaten. De ontheffing wordt in eerste instantie verleend aan de 2 taxibedrijven die meegedraaid hebben in het taxiconvenant aangevuld met een derde partij.

Zodra een van deze taxibedrijven stopt met deze dienstverlening of de ontheffing wordt ingetrokken kan een andere partij de ontheffing aanvragen.

Gebied

De ontheffing geldt voor de Vijhestraat, Bruggestraat, Buiten de Bruggepoort, Markt, Wolleweverstraat en de Luttekepoortstraat.

Tijdstip en periode

De ontheffing is alleen geldig op de vrijdag- en zaterdagavond van 22:00 uur tot 06.00 uur.

Ontheffing

Een taxibedrijf kan een ontheffing aanvragen. De voorwaarden uit deze beleidsregel worden hierin in ieder geval opgenomen. Indien nog niet het maximaal aantal ontheffingen is verleend kan de ontheffing worden verleend.

Voorwaarden

De navolgende voorwaarden worden in ieder geval opgenomen in de ontheffing.

  • 1.

    De straten waarop deze ontheffing van toepassing is.

  • 2.

    De periode waarop de ontheffing van toepassing is (maximaal één jaar).

  • 3.

    De dagen en tijdstippen waarvoor de ontheffing aangevraagd kan worden (vrijdagavond en zaterdagavond van 22:00 uur tot 06.00 uur).

  • 4.

    Deze ontheffing geldt voor maximaal 5 taxi’s van het desbetreffende taxibedrijf.

  • 5.

    De taxi is voorzien van een ontheffingskaart.

  • 6.

    De ontheffingskaart ligt duidelijk zichtbaar en leesbaar voor derden achter de voorruit van de taxi.

  • 7.

    De voorwaarden van de ontheffing zijn bij taxichauffeurs bekend en (een kopie van deze voorwaarden) zijn in de taxi aanwezig.

  • 8.

    De taxi zal het gebied alleen binnen rijden voor het direct halen c.q. brengen van passagiers. Maatstaf hiervoor is een maximale verblijftijd van 15 minuten binnen het gebied.

  • 9.

    In het gebied zal de taxi uitsluitend worden geparkeerd voor het direct in of uit laten stappen van passagiers.

  • 10.

    Indien meerdere taxi’s gelijktijdig voor het ophalen van personen voor één bestemming noodzakelijk zijn, dienen de taxi’s achter elkaar plaats te nemen en mag de doorgang voor (hulp)voertuigen van politie, brandweer e.a. niet belemmerd worden.

  • 11.

    Door de taxi’s zal in het gebied stapvoets (maximaal 20 km/uur) worden gereden.

  • 12.

    Het gebied mag door de taxi’s niet gebruikt worden als sluiproute.

  • 13.

    De taxi’s zijn verplicht de kortste route te nemen van de entree van het gebied naar de bestemming en de kortste route naar de uitgang van het gebied, daarbij rekening houdend met de ter plaatse geldende verkeerscirculatie.

  • 14.

    Bij geopende deuren en/of ramen van de taxi in het gebied dient de muziek- c.q. radio-installatie uitgeschakeld te zijn; uitsluitend de mobilofoon mag op een acceptabel volume ingeschakeld zijn.

  • 15.

    De taxichauffeur draagt er, zo veel als in zijn vermogen ligt, zorg voor dat een passagier zonder overlast (waaronder schreeuwen, met stemverheffing spreken, luidruchtig groeten) in het voertuig plaatsneemt.

  • 16.

    Als u of één van uw chauffeurs in strijd handelt met één of meerdere van voornoemde voorwaarden, kan de ontheffing voor al uw taxi’s worden ingetrokken.

Leges

Voor de ontheffing zijn leges verschuldigd conform de legesverordening Harderwijk.

Toezicht en Handhaving

Het toezicht op de ontheffingen ligt bij de politie en Stadstoezicht.