Regeling vervallen per 01-01-2021

Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Geldend van 01-01-2014 t/m 31-12-2020

Intitulé

Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen

De raad van de gemeente Haren,

gelet op artikel 255 van de Gemeentewet, het Besluit nadere regels kwijtschelding gemeentelijke en waterschapsbelastingen en artikel 28 van de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders;

b e s l u i t :

vast te stellen de volgende:

Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Artikel 1 Toepassing

Deze regeling vindt toepassing met betrekking tot:

a.een verzoek om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en heffingen verschuldigd door een natuurlijk persoon die geen bedrijf of niet zelfstandig een beroep uitoefent.

Artikel 2 Heffingen waar kwijtschelding voor mogelijk is

Kwijtschelding is uitsluitend mogelijk van:

  • a.

    onroerendezaakbelasting;

  • b.

    rioolheffing, de belasting genoemd in artikel 3, lid 1, onderdeel a van de Verordening op de heffing en invordering van rioolrechten;

  • c.

    afvalstoffenheffing, het bedrag genoemd in artikel 1.1 van de tarieventabel behorende bij de Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten.

Artikel 3 Geen kwijtschelding

Geen kwijtschelding wordt verleend voor andere heffingen dan genoemd in artikel 2.

Artikel 4 Kosten van bestaan

In afwijking van de krachtens artikel 26 van de Invorderingswet 1990 door de Minister van Financiën bij ministeriële regeling gestelde regels en met inachtneming van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bij ministeriële regeling gestelde regels, wordt bij de berekening van de betalingscapaciteit:

  • a.

    voor belastingschuldigen die op het moment van indiening van het verzoek jonger dan 65 jaar zijn, het bedrag van de kosten van bestaan gesteld op 100 procent van de normuitkering (bijstandsnorm) die de belastingschuldige naar de maatstaven van de Wet werk en bijstand (medio 2013 Wet werken naar vermogen) per maand telkens zou kunnen ontvangen;

  • b.

    voor een echtpaar als bedoeld in artikel 3 van de Wet werk en bijstand, voor een alleenstaande of een alleenstaande ouder als bedoeld in artikel 4 van de Wet werk en bijstand, die op het moment van indiening van het verzoek de pensioengerechtigde leeftijd, als bedoeld in artikel 7, onderdeel a, van de Algemene ouderdomswet heeft bereikt, het bedrag van de kosten van bestaan gesteld op 100 procent van het toepasselijke bruto-ouderdomspensioen, bedoeld in artikel 9, zesde lid, van die wet, verminderd met de verschuldigde loonbelasting, de premies voor de volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage, bedoeld in artikel 41 van de Zorgverzekeringswet (netto AOW-norm), en verhoogd met

    • het eerste bedrag, genoemd in artikel 16, tweede lid, onderdeel a van de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990, voor een echtpaar waarvan beide echtgenoten de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt,

    • het bedrag, genoemd in artikel 16, tweede lid, onderdeel b, van de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 voor een alleenstaande of een alleenstaande ouder, of voor een echtpaar waarvan één van de echtgenoten de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.

Artikel 5 Eigen bijdrage kinderopvang

  • 1. Bij de beoordeling van een kwijtscheldingsverzoek wordt bij het bepalen van het netto-besteedbare inkomen als uitgaven als bedoeld in artikel 15, eerste lid van de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990, mede in aanmerking genomen de overeenkomstig artikel 1.7, eerste en tweede lid, van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen bepaalde kosten van kinderopvang verminderd met de kinderopvangtoeslag of met de tegemoetkoming van de gemeente of het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen in de te betalen kosten van kinderopvang, bedoeld in hoofdstuk 1, afdeling 2, van die wet.

  • 2. Voor de berekening van de kosten wordt gerekend met de maximum-uurprijs zoals vermeld in artikel 4, eerste lid, van het Besluit kinderopvangtoeslag en tegemoetkomingen in de kosten kinderopvang.

Artikel 6 Geautomatiseerde toets kwijtschelding

  • 1. Wanneer aan een natuurlijk persoon die geen bedrijf of niet zelfstandig een beroep uitoefent in het lopende jaar volledige kwijtschelding is verleend, wordt door middel van geautomatiseerde bestandsvergelijking tussen de gemeente, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de Belastingdienst en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) nagegaan of voor betrokkene voor het opvolgende jaar het recht op kwijtschelding kan worden verlengd. De bestandsvergelijking wordt uitgevoerd door de Stichting Inlichtingenbureau.

  • 2. Degene die in aanmerking komt voor de geautomatiseerde toets kwijtschelding, zoals bedoeld in het eerste lid, kan voorafgaande aan de toetsing schriftelijk aangeven hier geen toestemming voor te verlenen.

  • 3. De bestandsvergelijking vindt plaats in het laatste kwartaal voorafgaand aan het jaar waarin de belastingaanslag, waar de geautomatiseerde toets betrekking op heeft, wordt opgelegd.

  • 4. Over de uitslag van de geautomatiseerde toets wordt betrokkene schriftelijk door de gemeente geïnformeerd.

  • 5. Wanneer aan de hand van de geautomatiseerde toets het recht op kwijtschelding niet verlengd kan worden, is het voor betrokkene alsnog mogelijk een schriftelijk kwijtscheldingsverzoek in te dienen.

Artikel 7 Nadere regels

Burgemeester en wethouders kunnen nadere regels geven omtrent de uitvoering van het kwijtscheldingsbeleid.

Artikel 8 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2014.

  • 2. Deze verordening kan worden aangehaald als: ‘Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen’.

Artikel 10 Bekendmaking

  • 1.

    Deze verordening zal worden bekendgemaakt door het plaatsen van de verordening in het gemeenteblad. Alsmede wordt in een huis-aan-huisblad meegedeeld dat de verordening voor een ieder kosteloos ter inzage ligt in het gemeentehuis.

  • 2.

    Daarnaast zal de tekst van de verordening worden geplaatst op de website van de gemeente.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 16 december 2013
de raad voornoemd,
O.E. de Vries,
griffier
J.G. Vlietstra,
voorzitter