Regeling vervallen per 01-01-2021

Incassoreglement gemeentelijke heffingen gemeente Haren

Geldend van 08-10-2015 t/m 31-12-2020

Intitulé

Incassoreglement gemeentelijke heffingen gemeente Haren

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haren;

gelezen het voorstel van de gemeenteambtenaar van de gemeente Haren belast met de invordering gemeentelijke belastingen van 17 juni 2015;

overwegende dat het ter bevordering van de zorgvuldigheid en de rechtszekerheid gewenst is nadere regels vast te stellen voor de automatische incasso van gemeentelijke heffingen, gelet op de bepalingen in het Burgerlijk Wetboek en de Gemeentewet;

gelet op artikel 8 van de "Verordening Onroerendezaakbelasting 2011", artikel 17 van de "Verordening afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2011", artikel 10 van de "Verordening forensenbelasting 2011" en artikel 11 van de "Verordening Rioolheffing 2011";

besluit:

vast te stellen het volgende reglement voor de automatische incasso van de gemeentelijke heffingen van de gemeente Haren.

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit reglement wordt verstaan onder:

Afschrijvingstijdvak: periode verdeeld in 8 maanden welke aanvangt op het moment waarop de eerste termijn wordt afgeschreven en eindigt op het moment dat de 8e, zijnde laatste termijn wordt afgeschreven.

Belastingschuldige: natuurlijke personen of niet-natuurlijke (rechts)personen.

Belastingjaar: het tijdvak van 1 januari tot en met 31 december waarover de gemeentelijke belastingen worden geheven.

Materiële belastingschuld: de belastingschuld zoals deze bestaat op grond van de gemeentelijke belastingverordeningen maar waarop nog geen betalingsverplichting rust.

Formele belastingschuld: het totaalbedrag aan gemeentelijke heffingen dat op het aanslagbiljet staat vermeld en daadwerkelijk moet worden betaald.

De incassant: de gemeente Haren.

Saldo: het geldbedrag dat is opgebouwd door middel van de maandelijkse afschrijvingen.

Artikel 2 Doel van de automatische incasso

  • 1. De automatische incasso heeft tot doel om de formele belastingschuld van de belastingschuldige gedurende het belastingjaar te spreiden door middel van acht maandelijkse termijnen waarvan de eerste termijn aanvangt een maand na dagtekening van het aanslagbiljet.

  • 2. Indien de formele belastingschuld van de belastingschuldige meer dan € 10.000,00 bedraagt, dan is het mogelijk middels automatische incasso in één termijn te voldoen waarvan de eerste dag vervalt op de laatste dag van de maand volgend op de maand die in de dagtekening van het aanslagbiljet is vermeld.

  • 3. De incassant wordt houder van het saldo en verplicht zich het door of ten behoeve van de belastingschuldige opgebouwde saldo te beheren en te gebruiken voor het verrekenen van diens belastingschuld.

Artikel 3 Gemeentelijke belastingen

In de automatische incasso zijn de volgende gemeentelijke heffingen opgenomen: onroerendezaakbelasting, forensenbelasting, afvalstoffenheffing, reinigingsrechten en rioolrechten.

Artikel 4 Deelname aan de automatisch incasso

De incassant kan de deelname aan de automatische incasso weigeren indien er omstandigheden worden geconstateerd of vermoed die het regelmatige verloop van de termijnbetalingen belemmeren of zouden kunnen belemmeren.

Artikel 5 Aanmelding

  • 1. Aanmelding voor de automatische incasso vindt plaats door uiterlijk twee maanden voor de aanvang van de formele belastingschuld de machtigingskaart in te leveren of toe te sturen aan de gemeente Haren.

  • 2. Indien de machtiging tot automatische incasso na de in lid 1 genoemde termijn wordt ingediend, dan zal deze machtiging voor het eerst van toepassing zijn op het volgende belastingjaar.

  • 3. De machtiging tot automatische incasso wordt zonder tegenbericht ieder jaar stilzwijgend verlengd.

Artikel 6 Berekening termijnbedrag

  • 1. Indien de machtiging is verleend of stilzwijgend is verlengd, dan wordt het termijnbedrag naar evenredigheid vastgesteld over een periode van acht incassotermijnen.

  • 2. De incassant heeft het recht, indien de hoogte van de materiële belastingschuld daartoe aanleiding geeft, om gedurende het belastingjaar de hoogte van het termijnbedrag te wijzigen onder mededeling daarvan aan de belastingschuldige.

Artikel 7 Minimumbedrag

Het minimum termijnbedrag bedraagt € 10,00. Ingeval een machtiging tot automatische incasso is verleend, wordt het aantal termijnen bepaald door het totale bedrag van het aanslagbiljet te delen door het minimum termijnbedrag, met dien verstande dat het aantal termijnen niet meer dan acht bedraagt.

Artikel 7a Tijdstip van afschrijving

De incassant zal het termijnbedrag automatisch afschrijven op of omstreeks de laatste werkdag van de maand waarin er een incassotermijn ingevolge artikel 2 verschuldigd is.

Artikel 8 Aanslagoplegging

Indien de hoogte of het bestaan van de belastingschuld in de loop van het jaar blijkt wordt het aanslagbiljet in een aanvullend kohier verzonden.

Artikel 9 Ontbindende voorwaarden

De automatische incasso wordt beëindigd:

  • 1.

    indien drie van de acht verleende termijnen niet zijn betaald doordat automatische incasso van de betaalrekening van de belastingschuldige niet mogelijk blijkt dan wel binnen 56 dagen na afschrijving zijn gestorneerd. Alsdan gelden de betaaltermijnen zoals genoemd in betreffende verordening;

  • 2.

    indien de belastingschuldige surseance van betaling heeft aangevraagd, in staat van faillissement verkeert, naar het buitenland vertrekt of dreigt te vertrekken, of

  • 3.

    indien er anderszins omstandigheden worden geconstateerd die een regelmatig verloop van de incasso kunnen belemmeren.

Artikel 10 Overlijden

  • 1. Bij overlijden van de belastingschuldige beëindigt de automatische incasso niet.

  • 2. De erfgenamen van een overleden belastingschuldige kunnen de automatische incasso stopzetten door het insturen van de rode kaart.

Artikel 11 Echtscheiding

  • 1. Echtscheiding of ontbinding van de samenlevingsovereenkomst van de belastingschuldige beëindigt de automatische incasso niet.

  • 2. Indien als gevolg van de echtscheiding of de ontbinding van de samenlevingsovereenkomst niet meer kan worden geïncasseerd op het bestaande rekeningnummer, dan dient de belastingschuldige zo spoedig mogelijk een rekeningnummer aan de incassant mede te delen waarop de automatisch incasso wel kan plaats vinden.

Artikel 12 Verhuizing

Verhuizing van de belastingschuldige beëindigt de automatische incasso niet.

Artikel 13 Wijziging van het banknummer

Wijzigingen betreffende het banknummer dienen terstond te worden gemeld aan de afdeling die belast is met het heffen en invorderen van de gemeentelijke heffingen van de gemeente Haren. Op verzoek kan hiervoor een wijzigingskaart worden verstrekt.

Artikel 14 Terugstorting

  • 1. Indien de belastingschuldige het niet eens is met een afgeschreven termijnbedrag, dan kan deze de bankinstelling opdracht geven het termijnbedrag op zijn/haar rekening terug te storten.

  • 2. De opdracht tot terugstorting wordt gegeven door de gele terugboekingkaart, binnen één maand na ontvangst van het rekeningafschrift, aan de bankinstelling te zenden.

Artikel 15 Beëindiging van de incasso-overeenkomst

De automatische incasso kan door de belastingschuldige te alle tijden worden opgeheven door het insturen van de rode intrekkingkaart.

Artikel 16 Houder van het saldo

  • 1. Indien de automatische incasso op enigerlei wijze of op enig tijdstip wordt beëindigd, blijft de incassant houder van het opgebouwde saldo.

  • 2. De incassant verplicht zich het opgebouwde saldo aan te wenden om daarmee vorderingen op grond van gemeentelijke heffingen te voldoen.

Artikel 17 Slotbepaling

  • 1. Dit reglement voor de automatische incasso van de gemeentelijke belastingen in de gemeente Haren kan worden aangehaald als "het incassoreglement".

  • 2. Dit reglement treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 29 juni 2015,
Haren, 29 juni 2015
 
burgemeester en wethouders voornoemd,
 
 
secretaris
 
burgemeester