Subsidieregeling Hein Buisman Stichting 2015-2019

Geldend van 16-10-2015 t/m heden

Intitulé

Subsidieregeling Hein Buisman Stichting 2015-2019

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen,

Overwegende dat:

de raad van de gemeente Harlingen in zijn besluitvorming van 3 december 2014 ter vaststelling van de Algemene subsidieverordening van de gemeente Harlingen aan het college van burgemeester en wethouders de opdracht heeft verstrekt tot het bij nadere regeling vaststellen welke activiteiten in aanmerking kunnen komen voor subsidie;

het college van burgemeester en wethouders van mening is dat het gewenst is nadere regels vast te stellen voor het volgende beleidsterrein:

• Te ontplooien activiteiten door de Hein Buisman Stichting.

Besluit:

vast te stellen de Subsidieregeling Hein Buisman Stichting 2015-2019.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen,

Hebben op 24 september 2015 vastgesteld ‘de Subsidieregeling Hein Buisman Stichting 2015-2019’.

De subsidieregeling met bijbehorende nota van toelichting ligt ter inzage van 16 oktober 2015 ter inzage bij het Klantcontactcentrum in de Groenlandsvaarder aan de Voorstraat 35.

Artikel 1 Doel

De gemeente verstrekt subsidie met als doel om de (rijks)monumenten en beeldbepalende panden binnen en in de nabijheid van de binnenstad van Harlingen in stand te houden c.q. weer in goede staat van onderhoud te brengen en geschikt te maken voor een goede bestemming.

Artikel 2 Beoogde effecten

Met het verstrekken van bijdragen in de onrendabele top worden de volgende effecten beoogd:

  • het mogelijk maken van restauratie en het zo nodig herbestemmen van rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden in en rond de binnenstad van Harlingen, welke door ‘de markt’ niet snel genoeg worden opgepakt;

  • voorkomen van verloedering van bovengenoemde panden;

Artikel 3 Te subsidiëren activiteiten

In het kader van deze regeling komen de volgende activiteiten voor een subsidie in aanmerking:

Restauratie en zo nodig herbestemmen door de Hein Buisman Stichting van rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden die in eigendom zijn van de Hein Buisman Stichting in de binnenstad van Harlingen en in een straal van 500 meter vanaf de rand van de binnenstad, welke door de ‘markt’ niet snel genoeg worden op gepakt. Dit laatste ter beoordeling van De Hein Buisman Stichting en de gemeente gezamenlijk.

Artikel 4 Berekening subsidie

  • 1. De subsidie bestaat uit een vergoeding van 75% van de onrendabele top.

  • 2. Onder onrendabele top wordt verstaan: alle te maken kosten van aankoop en herstel van het pand (de panden) en zo nodig herbestemmen (inclusief de eventuele voorbereidingskosten, architectenkosten, adviseurskosten, makelaarskosten en overdrachtskosten) , voor zover de kosten niet kunnen worden gedekt uit de verkoopopbrengst van het pand (de panden), nadat deze(n) geheel is (zijn) opgeknapt.

Artikel 5 Soort subsidie

In het kader van deze regeling kan per pand of per project (meerdere panden tegelijk) een eenmalige subsidie worden verleend.

De subsidie bedraagt driekwart van de berekende onrendabel top, met een maximum € 125.000,-- per pand (na verkoop), voor zover de Hein Buisman Stichting een kwart in diezelfde onrendabele top bijdraagt (is maximaal € 41.667,--)

Artikel 6 Subsidiegrondslag

Het subsidieplafond is € 675.000,--.

Artikel 7 Verdeelsleutel

In het kader van deze subsidieregeling wordt een uitvoeringsovereenkomst gesloten met de Hein Buisman Stichting.

De gemeente Harlingen en provincie Fryslân stellen gezamenlijk een bedrag van € 675.000,-- beschikbaar ( € 450.000,-- provincie en € 225.000,-- gemeente) als mogelijk in te zetten subsidie ten behoeve van het dekken van onrendabele toppen. De gemeentelijke subsidiebeschikkingen betreffen deels gemeentelijk en deels provinciaal geld. De verhouding waarin subsidie wordt verleend bedraagt steeds 2 (provincie) : 1 (gemeente).

Artikel 8 Eindverantwoording

Nadat het project gereed is gemeld en het pand (de panden) verkocht zijn, dient de Hein Buisman Stichting binnen drie maanden een financiële eindverantwoording in bij de gemeente, met daarbij een overzicht van alle gemaakte kosten en de daarop betrekking hebbende originele rekeningen en betaalbewijzen.

SLOT- EN OVERGANGSBEPALINGEN

Artikel 9 Aanvraag

Een aanvraag voor subsidie wordt ingediend met alle bijbehorende stukken zoals genoemd in de Uitvoeringsovereenkomst

Artikel 10 Betaalbaar stellen van subsidie

Subsidies worden in één of meerdere termijnen betaalbaar gesteld op basis van de gevorderde werkzaamheden aan een pand (panden) en op basis van betaalde rekeningen.

Artikel 11 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als ‘Subsidieregeling Hein Buisman Stichting 2015-2019.’

Artikel 12 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op de eerste dag na die waarop zij is bekendgemaakt.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen op

24 september 2015.

de secretaris,
J.S.W. Ozengade
loco burgemeester,
M. Le Roy

Toelichting subsidieregeling Hein Buisman Stichting 2015-2019

De rechtsgrondslag van de Subsidieregeling Hein Buisman Stichting 2015-2019

De raad van de gemeente Harlingen heeft op 3 december 2014 een nieuwe Algemene subsidieverordening vastgesteld (Asv). Deze Asv is op 1 januari 2015 in werking getreden.

In artikel 3 van de Asv is een zogenaamde ‘delegatiebepaling’ opgenomen. Daarmee heeft de raad een deel van zijn bevoegdheid op het terrein van het gemeentelijk subsidiebeleid en de uitvoering ervan overgedragen aan het college van burgemeester en wethouders:

‘Burgemeester en wethouders stellen bij nadere regeling (hierna te noemen subsidieregeling) vast welke activiteiten in aanmerking kunnen komen voor subsidie. Voor zover van toepassing, wordt hierin tevens bepaald welke doelgroepen voor subsidie in aanmerking komen, hoe de subsidie wordt berekend en hoe de subsidiebedragen worden uitbetaald.’

Opbouw Subsidieregeling Hein Buisman Stichting 2015-2019

Eén van de beleidsterreinen waarvoor het college van burgemeester en wethouders een nadere uitwerking van de Asv noodzakelijk en wenselijk acht, is die ten behoeve van de werkzaamheden van de Hein Buisman Stichting. De Subsidieregeling Hein Buisman Stichting 2015-2019 voorziet daarin.

De regeling is eenvoudig van opbouw. Voor een nadere uitwerking van de regeling wordt verwezen naar een Uitvoeringsovereenkomst tussen Hein Buisman Stichting en gemeente.

De subsidieregeling kent de volgende opbouw:

  • doel

  • beoogde effecten

  • te subsidiëren activiteiten

  • berekening subsidie

  • soort subsidie

  • subsidiegrondslag

  • verdeelsleutel

  • slot- en overgangsbepalingen

Doel

De gemeente wil samen met de provincie Fryslân deze subsidie verstrekken met als doel om de (rijks)monumenten en beeldbepalende panden binnen en in de nabijheid van de binnenstad van Harlingen in stand te houden c.q. weer in goede staat van onderhoud te brengen en geschikt te maken voor een goede bestemming.

Beoogde effecten

Hier is aangegeven dat het gaat om het verstrekken van subsidie voor onrendabele toppen bij restauratie en herbestemmingsprojecten. Met het verstrekken van bijdragen in de onrendabele top worden de volgende effecten beoogd:

  • het mogelijk maken van restauratie en het zo nodig herbestemmen van rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden in en rond de binnenstad van Harlingen, welke door ‘de markt’ niet snel genoeg worden opgepakt;

  • voorkomen van verloedering van bovengenoemde panden;De Hein Buisman Stichting heeft zich decennia lang in gezet voor het tegen gaan van de verloedering van monumenten en beeldbepalende panden. Door de almaar stijgende prijzen voor onroerend goed en het wegvallen van subsidieregelingen (denk aan Stads- en dorpsvernieuwingsgelden en ISV subsidies) raakte de Hein Buisman Stichting ‘uitgespeeld’. In een historische stad zijn altijd panden die niet of slecht onderhouden worden en waar verloedering dreigt.

Te subsidiëren activiteiten

Het gaat hierbij om het subsidiëren van restauratie en zo nodig herbestemmen door de Hein Buisman Stichting van rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden die in eigendom zijn van de Hein Buisman Stichting in de binnenstad van Harlingen en in een straal van 500 meter vanaf de rand van de binnenstad, welke door de ‘markt’ niet snel genoeg worden op gepakt. Dit laatste ter beoordeling van De Hein Buisman Stichting en de gemeente gezamenlijk. Wanneer een pand geruime tijd leeg staat en dreigt te verloederen komt de Hein Buisman Stichting op een gegeven moment bij de gemeente met de vraag of de gemeente net als zij van mening is dat dit bewuste pand voor de regeling in aanmerking komt. In gezamenlijkheid zal er dan overeenstemming moeten zijn. Het kan zijn dat de gemeente van mening is dat nog wel een jaar gewacht kan worden. Ook is het mogelijk dat de gemeente een pand aandraagt bij de Hein Buisman Stichting, met het verzoek dat pand aan te pakken.

Berekening subsidie

In het kader van deze regeling gaat het om het subsidiëren van de onrendabele toppen van projecten. Onder ‘onrendabele top’ vallen alle te maken kosten van aankoop en herstel en zo mogelijk herbestemmen van een pand of meerdere panden tegelijk , inclusief de eventuele voorbereidingskosten, architectenkosten, adviseurskosten, makelaarskosten en overdrachtskosten. Het gaat dan om de kosten die niet kunnen worden gedekt uit de verkoop van het pand/de panden nadat deze(n) geheel is/zijn opgeknapt.

Soort subsidie

Hier is vermeld om welke soort subsidie het gaat. De Algemene wet bestuursrecht (Awb) maakt onderscheid in twee soorten subsidie:

  • structurele subsidie

  • incidentele subsidie.

In de subsidieregeling gaat het steeds om incidentele subsidie.

Met de Hein Buisman Stichting is overeenstemming bereikt dat zij steeds een kwart van de onrendabele top van een project zal bijdragen. De gemeente draagt ook een kwart bij en de provincie de helft.

De provincie Fryslân heeft aan de gemeente een subsidiebeschikking af gegeven. De gemeente is vervolgens het subsidieloket naar de Hein Buisman Stichting.

Subsidiegrondslag

De gemeenteraad heeft een bedrag van € 225.000,-- beschikbaar gesteld. De Provinciale beschikking van 18 december 2014 met kenmerk U14.004978 bedraagt € 450.000,--. Totaal is daarmee € 675.000,-- subsidie beschikbaar t/m 2019. Dit bedrag is het subsidieplafond.

Verdeelsleutel

De verhouding waarin subsidie wordt verleend bedraagt steeds 2 (provincie) : 1 (gemeente) : 1 (Hein Buisman Stichting). De gemeente Harlingen en provincie Fryslân stellen gezamenlijk een bedrag van € 675.000,-- beschikbaar ( € 450.000,-- provincie en € 225.000,-- gemeente) als mogelijk in te zetten subsidie ten behoeve van het dekken van de onrendabele toppen. De Hein Buisman Stichting draagt maximaal een bedrag van € 225.000,-- bij om de subsidiegelden van € 675.000,-- aan te vullen tot € 900.000,--, welk bedrag het maximaal te besteden bedrag in deze periode (2015 t/m 2019) is dat kan worden uitgegeven aan de onrendabele top van de aan te pakken panden.

Slot- en overgangsbepalingen

Aanvraag

De subsidieregeling sluit af met een aantal specifieke bepalingen.

In het kader van deze subsidieregeling wordt een uitvoeringsovereenkomst gesloten met de Hein Buisman Stichting. In de subsidieregeling wordt verwezen naar deze overeenkomst. Daarin staan tevens de indieningsvereisten genoemd.

Betaalbaar stellen van subsidie

Subsidies worden in één of meerdere termijnen betaalbaar gesteld op basis van de gevorderde werkzaamheden aan een pand. De Hein Buisman Stichting dient hiertoe rekeningen en betaalbewijzen in en nadat het pand is verkocht een totaal overzicht van de gemaakte kosten.

Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als ‘Subsidieregelig Hein Buismanstichting 2015-2019.

Datum in werking treden

Deze regeling treedt in werking op de eerste dag na die waarop zij is bekendgemaakt.