Regeling vervallen per 01-01-2020

Regeling verstrekken waardegegevens bij gerechtvaardigd belang 2016- 2019

Geldend van 01-01-2016 t/m 31-12-2019

Intitulé

Regeling verstrekken waardegegevens bij gerechtvaardigd belang 2016- 2019

De heffingsambtenaar van Heemskerk;

gelet op artikel 40, eerste lid, van de Wet waardering onroerende zaken en Instructies van de Waarderingskamer;

Besluit:

vast te stellen de volgende:

Uitvoeringsregeling verstrekken waardegegevens bij gerechtvaardigd belang 2016 - 2019.

Algemeen

De Wet waardering onroerende zaken maakt het mogelijk dat waardegegevens worden verstrekt aan een ieder die kan aantonen uit hoofde van belastingheffing te zijnen aanzien een ‘gerechtvaardigd belang’ te hebben bij de verkrijging daarvan. In deze regeling is neergelegd dat de waardegegevens uitsluitend openbaar gemaakt worden indien er een fiscaal belang is. Bij alle aanvragen wordt dit belang afgewogen tegen het belang van de belanghebbende wiens privacy wordt beschermd. Om willekeur tegen te gaan, worden in deze regeling nadere regels gesteld ten aanzien van het verstrekken van waardegegevens.

Artikel 1 Aanvraag

Een aanvraag wordt slechts in behandeling genomen indien belanghebbende schriftelijk aangeeft van welke objecten een waardegegeven verstrekt dient te worden.

Artikel 2 Waardegegeven

  • 1. Aan belanghebbende kunnen waardegegevens verstrekt worden zolang zijn/haar waardebeschikking niet definitief vast staat.

  • 2. Aan belanghebbende worden alleen de waardegegevens verstrekt en niet de daaraan ten grondslag liggende gegevens (taxatieverslag) met betrekking tot de onroerende zaak.

Artikel 3 Woningen

  • 1. Indien belanghebbende zich een oordeel wil vormen of ten opzichte van dezelfde categorie woningen uit de directe omgeving de onderlinge waardeverhoudingen correct zijn, kan op verzoek per beschikkingsregel maximaal drie waardegegevens van door belanghebbende geselecteerde, vergelijkbare woningen uit de directe omgeving worden verstrekt.

  • 2. Indien belanghebbende zich een oordeel wil vormen of ten opzichte van andere categorieën woningen in de directe omgeving de onderlinge waardeverhoudingen correct zijn, kan op verzoek per beschikkingsregel het waardegegeven van maximaal een drietal door belanghebbende geselecteerde woningen uit een andere categorie worden verstrekt.

  • 3. Indien belanghebbende zich een oordeel wil vormen of ten opzichte van woningen op andere locaties de onderlinge waardeverhoudingen correct zijn, kan op verzoek per beschikkingsregel het waardegegeven van maximaal drie door belanghebbende geselecteerde woningen op andere locaties worden verstrekt.

  • 4. Bij de behandeling van het verzoek als bedoeld in het eerste tot en met het derde lid, wordt de rechtsbescherming van degene die om het waardegegeven verzoekt afgewogen tegen het belang van de privacybescherming van degene om wiens waardegegeven wordt gevraagd.

Artikel 4 Niet-woningen

  • 1. Indien belanghebbende zich een oordeel wil vormen of ten opzichte van niet-woningen de onderlinge verhoudingen correct zijn, kan op verzoek per beschikkingsregel het waardegegeven van maximaal drie door belanghebbende geselecteerde niet-woningen worden verstrekt.

  • 2. Bij de behandeling van het verzoek als bedoeld in het eerste lid, wordt de rechtsbescherming van degene die om het waardegegeven verzoekt afgewogen tegen het belang van de privacybescherming van degene om wiens waardegegeven wordt gevraagd.

Artikel 5 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking en wordt toegepast met ingang van 1 januari 2016.

  • 2. De uitvoeringsregeling gerechtvaardigd belang vastgesteld op 21 december 2004, wordt ingetrokken met ingang van de in het tweede lid genoemde ingangsdatum, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan.

  • 3. Deze regeling kan aangehaald worden als “Regeling verstrekken waardegegevens bij gerechtvaardigd belang 2016 - 2019”.

Ondertekening

Heemskerk, 15 december 2015,
De heffingsambtenaar van Heemskerk.