Regeling vervallen per 22-09-2022

Beleidsregel Aangepast leerlingenvervoer naar de internationale schakelklas ‘De Fakkel’ gemeente Heemskerk 2016

Geldend van 01-01-2016 t/m 21-09-2022

Intitulé

Beleidsregel Aangepast leerlingenvervoer naar de internationale schakelklas ‘De Fakkel’ gemeente Heemskerk 2016

Artikel 1 Begripsomschrijving

De beleidsregel vervoer gaat over het regelen van het leerlingen vervoer van leerlingen van en naar de schakelklas ‘De Fakkel’ in Heemskerk. De schakelklas is gehuisvest en organisatorisch verbonden aan basisschool ‘t Rinket in Heemskerk. ‘De Fakkel’ is een regionale onderwijsvoorziening voor kinderen van 6 tot 12/13 jaar die uit het buitenland komen, korter dan een jaar in Nederland verblijven en het Nederlands onvoldoende beheersen om direct het regulier onderwijs te kunnen volgen. Na maximaal één jaar onderwijs op ‘De Fakkel’ kunnen kinderen in principe deelnemen aan het reguliere onderwijs. Het onderwijs wordt geboden in kleine groepen (15 – maximaal 17 leerlingen) door gespecialiseerde leerkrachten.

Artikel 2 Doelstelling

De beleidsregel vervoer naar de schakelklas ‘De Fakkel gemeente Heemskerk 2016, beoogt het vervoer te regelen van leerlingen die in het kader van het bestrijden van onderwijsachterstanden intensief taalonderwijs behoeven.

Artikel 3 Aanvraagprocedure vervoer naar de schakelklas ‘De Fakkel’

  • 1. Een aanvraag voor vervoer voor de schakelklas ‘De Fakkel’ wordt éénmalig gedaan door indiening bij het college van een volledig ingevuld ‘Aanvraagformulier leerlingenvervoer taalklas ‘De Fakkel’’ door de ouders ondertekend en voorzien van de op het formulier vermelde gegevens.

  • 2. Het aanvraagformulier is door de onderwijsinstelling voorzien van een paraaf waarmee wordt verklaard dat de leerling onderwijs gaat volgen op ‘De Fakkel’ met vermelding van de ingangsdatum.

Artikel 4 Vervoer naar de schakelklas ‘De Fakkel’

Alle leerlingen die in aanmerking komen voor vervoer naar de schakelklas ‘De Fakkel’ worden vervoerd met het aangepast vervoer dat valt onder de verordening leerlingenvervoer Heemskerk 2014. Het vervoer is gebaseerd op een retour. Voor kinderen waarvan de afstand van de woning tot ‘De Fakkel’ minder dan 6 kilometer bedraagt, geldt dat zij gedurende de eerste 12 weken( exclusief vakantie) van de periode dat zij onderwijs krijgen op ‘De Fakkel’ op grond van artikel 23 van de verordening leerlingenvervoer Heemskerk 2014, aanspraak kunnen maken op vervoer.

Na 12 weken vervalt deze aanspraak omdat na deze periode van gewenning en kennismaken met de Nederlandse samenleving en het onderwijs redelijkerwijze van de ouders mag worden verwacht dat zij zelf voor vervoer en indien noodzakelijk begeleiding van het kind naar ‘De Fakkel’ kunnen zorgdragen.

Artikel 5 Bekostiging van het vervoer naar de schakelklas ‘De Fakkel’

Het aangepast vervoer naar de schakelklas wordt bekostigd uit het budget leerlingenvervoer. Ouders/verzorgers van de leerlingen die gebruik maken van deze vervoersregeling hoeven in het kader van het onderwijsachterstandenbeleid geen eigen bijdrage te betalen.

Artikel 6 Verordening leerlingenvervoer Heemskerk 2014

Voor zover deze beleidsregel niet toereikend is, geldt de verordening leerlingenvervoer Heemskerk 2014.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op 1 januari 2016.

Artikel 8 Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als beleidsregel leerlingenvervoer “De Fakkel” 2016.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 15 december 2015,
burgemeester en wethouders van Heemskerk,
de secretaris, de burgemeester,