Regeling vervallen per 10-04-2021

Reglement basisregistratie personen van de gemeente Heemskerk (Reglement BRP)

Geldend van 14-02-2014 t/m 09-04-2021

Intitulé

Reglement basisregistratie personen van de gemeente Heemskerk (Reglement BRP)

Besluiten vast te stellen:

Het privacyreglement voor de basisregistratie personen

Artikel 1. Verstrekkingen aan een orgaan van de gemeente

  • 1. Met inachtneming van het besluit als bedoel in artikel 3.2 van de Wet basisregistratie personen, kunnen gegevens uit de basisregistratie aan organen van de gemeente Heemskerk worden verstrekt, voor zover deze organen de gegevens nodig hebben voor de uitvoering van de aan hen opgedragen taken;

  • 2. De verstrekkingen als bedoeld in lid 1, kunnen plaatsvinden door middel van rechtstreekse raadpleging van de basisregistratie personen (ad hoc verstrekkingen), door spontane verstrekkingen en selectieverstrekkingen;

  • 3. De organen van de gemeente Heemskerk aan wie gegevens worden verstrekt, de categorie van personen die het betreft, de gegevensset en de wijze van verstrekken zijn vermeld in de bijlagen.

Artikel 2. Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van 6 januari 2014.

  • 2. Dit reglement kan worden aangehaald als: Reglement basisregistratie personen van de gemeente Heemskerk (Reglement BRP).

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van
24 december 2013.
Burgemeester en wethouders van Heemskerk,
De secretaris, De burgemeester,
A. Bloem A.E.H. Baltus

1 Toelichting

Algemeen

Dit reglement vloeit voort uit de Verordening gemeentelijke basisregistratie personen (Verordening BRP). De Raad heeft hierin de nadere regeling van de verstrekking van gegevens uit de basisregistratie aan organen van de gemeente aan het college van burgemeester en wethouders opgedragen. Hieronder volgt voor zover nodig een nadere toelichting op de artikelen in dit reglement.

Begripsbepalingen

De begrippen uit de wet BRP die relevant zijn voor de inhoud van dit reglement, zijn integraal overgenomen van artikel 1 Wbrp. Het betreft de begrippen basisregistratie, ingeschrevene en ingezetene.

Basisregistratie

Juridisch gezien is sprake van één basisregistratie personen, die vooralsnog bestaat uit centrale door het rijk beheerde en lokale door de gemeenten beheerde voorzieningen. In de loop van de komende jaren zullen de lokale voorzieningen opgaan in één centrale voorziening.

Ingeschrevene en ingezetene

De ingeschrevene is een persoon van wie een persoonslijst is opgenomen in de basisregistratie. Dat kunnen personen zijn die niet in Nederland woonachtig zijn, maar wel een relatie hebben met de Nederlandse overheid. De ingezetene is de ingeschrevene die zijn woonplaats heeft in de gemeente Heemskerk.

Artikelsgewijze toelichting 

Artikel 1. Verstrekking aan een orgaan van de gemeente

De systematische verstrekking van gegevens aan de gemeente Heemskerk in de rol van bestuursorgaan is gebaseerd op een autorisatiebesluit op grond van artikel 3.2 Wbrp van de minister van BZK. Een autorisatiebesluit is het besluit van de minister van BZK voor de gemeente Heemskerk over de systematische verstrekking van gegevens uit de basisregistratie aan de gemeente Heemskerk in zijn rol als overheidsorgaan dat gebruik maakt van persoonsgegevens voor de uitvoering van haar taken.

 

Zolang de Wbrp door de gemeente Heemskerk wordt uitgevoerd met behulp van de systemen die zij al gebruikte onder het regime van de wet GBA, is er nog geen sprake van systematische verstrekking van persoonsgegevens met betrekking tot de eigen inwoners. De gemeente Heemskerk beschikt immers nog over de persoonsgegevens van haar eigen inwoners. Voor het gebruik van gegevens van personen die in de BRP zijn ingeschreven, maar niet in de gemeente Heemskerk woonachtig zijn, dient de gemeente Heemskerk het autorisatiebesluit van de minister van BZK in acht te nemen.

Artikel 2 Inwerkingtreding en citeertitel

Het Reglement BRP, waarmee dit reglement kan worden geciteerd, treedt inwerking op de dag dat de Wbrp inwerking treedt. Als gevolg van de korte invoeringstermijn, is het noodzakelijk dit reglement met terugwerkende kracht vast te stellen.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heemskerk

 

Gelet op de

  • Wet basisregistratie personen

  • Verordening basisregistratie personen van Heemskerk Wet bescherming persoonsgegevens