Technische wijzigingen CAR-UWO gemeente Heerde

Geldend van 01-10-2017 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-10-2017

Intitulé

Technische wijzigingen CAR-UWO gemeente Heerde

Datum

7 juni 2017

Ons kenmerk

ECWGO/U201700464

Lbr: 17/033

CvA/LOGA 17/06

Bijlage(n)

2

Samenvatting

In deze ledenbrief treft u een aantal wijzigingen aan van de CAR-UWO met als doel technische onvolkomenheden in de regeling te herstellen.

Deze wijzigingen treden met ingang van 1 oktober 2017 in werking, met uitzondering van de wijziging D. De daarin opgenomen wijzigingen van artikel 2:7a CAR-UWO treden met terugwerkende kracht in werking per 1 januari 2017.

Onderwerp

Technische wijzigingen CAR-UWO

In deze ledenbrief treft u een aantal wijzigingen aan van de CAR-UWO met als doel technische onvolkomenheden in de regeling te herstellen.

De wijzigingen worden hieronder kort toegelicht. De letter van de wijziging correspondeert met de letteraanduiding in de bijlagen bij de ledenbrief.

Wijziging A

Het LOGA had bij brief van 22 februari 2016 vastgesteld dat de TOR als salaristoelage moest worden aangemerkt. Bij brief van 23 maart 2016 heeft het LOGA dit weer ‘terug gedraaid’. Helaas echter, is deze laatste wijziging niet goed doorgevoerd in de begripsomschrijving van ‘salaristoelagen’ in artikel 1:1, lid 1, sub rr CAR-UWO. Dit gebeurt nu alsnog.

Wijziging B

In artikel 1:2 CAR worden groepen medewerkers genoemd die niet onder de CAR-UWO vallen. In sub c worden de haakjes rondom ‘buitengewoon’ geschrapt, omdat de ‘gewone’ ambtenaar van de burgerlijke stand wél onder de CAR-UWO valt.

Wijzigingen C, J, L, M, P, S, T, U, IJ, AD en AF

Met de inwerkingtreding van het nieuwe beloningshoofdstuk (hoofdstuk 3) in de CAR-UWO per 1 januari 2016, zijn oude begrippen in de CAR-UWO door nieuwe vervangen. De wijzigingen C, J, L, M, P, S, T, U, IJ, AD en AF horen daar nog bij. Het betreft met name het begrip ‘betrekking’ dat wordt gewijzigd in ‘dienstverband’.

Wijziging D

In het kader van het IKB zijn sub 5, sub 6 en sub 8 van artikel 2:7a CAR onjuist gewijzigd. Dit wordt hersteld.

Wijziging E

Vroeger verwees hoofdstuk 3 naar bijlage II met de salarisschalen. Met de inwerkingtreding van het nieuwe beloningshoofdstuk (hoofdstuk 3) in de CAR-UWO per 1 januari 2016 is deze per abuis weggelaten. De koppeling wordt weer opgenomen.

Wijzigingen F, G, V

Met deze wijzigingen wordt het woord ‘ziektekosten’ vervangen door ‘kosten van de zorgverzekering’.

Wijzigingen H en I

Met deze wijzigingen wordt de afkorting ‘ORT’ uitgeschreven in ‘toelage onregelmatige dienst’.

Wijziging K

Het verloftegoed dat gold vóór de invoering van het IKB is nog niet aangepast in de toelichting op artikel 6:2:1. Dat gebeurt alsnog.

Wijzigingen N, O, Q, Z, AA

Met deze wijzigingen worden een aantal verwijzingen aangepast.

Wijziging R

Een typefout wordt hersteld.

Wijzigingen W, X

Deze artikelen waren al vervallen, maar daarbij was de toelichting vergeten. Daarom vervallen de toelichtingen bij deze.

Wijziging AB

De toelichting op artikel 8:5a was per ongeluk niet opgenomen in de integrale toelichting op de CAR-UWO in de LOGA-brief van 31 mei 2016. De toelichting wordt weer terug geplaatst.

Wijziging AC

In artikel 8:7 hoort de nummering te zijn in letters. Dit wordt aangepast.

Wijziging AE

De geldigheidsduur van artikel 17:3 opgenomen in lid 9 is verlopen. Daarom wordt dit artikel geschrapt.

Wijzigingen AH en AI

In dit brandweerhoofdstuk wordt met instemming van het LOBA de verjaardag van de koningin, vervangen door de verjaardag van de koning.

Wijzigingen AG en AJ

Eveneens met instemming van het LOBA wordt de fout in de artikelnummering van hoofdstuk 20 hersteld en de titel aangepast.

Datum inwerkingtreding

De wijzigingen in de CAR-UWO treden met ingang van 1 oktober 2017 in werking, met uitzondering van de wijziging D. De daarin opgenomen wijzigingen van artikel 2:7a CAR-UWO treden met terugwerkende kracht in werking per 1 januari 2017.

Rechtskrachtbepaling

Op grond van de statuten van de VNG en het reglement van het CvA zijn gemeenten gehouden om uitvoering te geven aan de in het LOGA overeengekomen CAR-bepalingen en de nadien overeengekomen wijzigingen daarvan. Voor gemeenten die bij de UWO zijn aangesloten, geldt dat eveneens voor de zogenoemde UWO-bepalingen. De CAR en de UWO zijn geen CAO in de zin van de Wet op de collectieve arbeidsovereenkomst, waardoor overeengekomen wijzigingen niet rechtstreeks doorwerken in de aanstelling van individuele ambtenaren.

Op grond van artikel 125 Ambtenarenwet en artikel 160 Gemeentewet is het college verplicht, respectievelijk bevoegd, voor gemeenteambtenaren een lokale arbeidsvoorwaarden- en rechtspositieregeling vast te stellen in de vorm van een algemeen verbindend voorschrift. Op grond van artikel 107e Gemeentewet heeft de raad deze bevoegdheid voor de griffie.

De gemeentelijke rechtspositieregeling is een algemeen verbindend voorschrift. Artikel 139 Gemeentewet bepaalt dat besluiten, die algemeen verbindende voorschriften inhouden, pas verbinden wanneer zij op de juiste manier zijn bekendgemaakt.

Sinds 1 januari 2014 dient dit te geschieden door vermelding in een elektronisch en algemeen toegankelijk gemeenteblad, overeenkomstig de ‘Regeling elektronische bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden’.

Ondertekening

Hoogachtend,

Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden

Mw. mr. S. Pijpstra

Secretaris

Deze ledenbrief staat ook op www.vng.nl onder brieven.