Regeling vervallen per 20-12-2019

Verordening ouderenparticipatie gemeente Hillegom

Geldend van 29-04-2010 t/m 19-12-2019

Intitulé

Verordening ouderenparticipatie gemeente Hillegom

De raad van de gemeente Hillegom;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 9 maart 2010, nr BW-10-01170/01162, inzake het seniorenpodium,

Gelet op artikel 84 van de Gemeentewet;

Besluit vast te stellen de navolgende verordening:

Verordening ouderenparticipatie gemeente Hillegom

 

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze regeling en de daarop rustende bepalingen wordt verstaan onder:

a. ouderen: het deel van de bevolking van Hillegom van 55 jaar en ouder;

b. college: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hillegom;

c. adviseurs: ambtelijke adviseurs en de Stichting Welzijn Hillegom.

 

Hoofdstuk 2 Seniorenpodium

Artikel 2 Doel van ouderenparticipatie

1. Het doel van ouderenparticipatie is dat ouderen invloed kunnen uitoefenen op het lokale beleid ten aanzien van die beleidsonderwerpen, die van invloed zijn op de positie van ouderen in de gemeente.

2. Ten behoeve van het in eerste lid genoemde doel wordt het Seniorenpodium Hillegom ingesteld, in het vervolg van deze verordening te noemen “seniorenpodium”.

 

Artikel 3 Taak seniorenpodium

1. Het seniorenpodium kan aan het college gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen over beleidsonderwerpen die van invloed zijn op de positie van ouderen in de gemeente en die behoren tot de autonomie van de gemeente.

2. Het seniorenpodium is niet bevoegd zich bezig te houden met de belangenbehartiging van individuele ouderen.

 

Artikel 4 Werkwijze

1. Verzoeken om advies kunnen door het college zowel schriftelijk als mondeling aan het seniorenpodium worden voorgelegd.

2. Het advies wordt op een zodanig tijdstip gevraagd dat het advies een wezenlijke invloed kan hebben op de beleidsontwikkeling c.q. het te nemen besluit.

3. In het geval van een gevraagd advies wordt door het college bij de adviesaanvraag aangegeven binnen welke termijn het advies van het seniorenpodium tegemoet wordt gezien. Als het seniorenpodium kan aantonen dat een advies niet binnen de desbetreffende periode kan worden uitgebracht, zal door het college worden bezien in hoeverre het mogelijk is de adviestermijn te verruimen.

4. Indien het belang van de zaak daartoe aanleiding geeft, vindt bij de adviesaanvraag mondeling overleg plaats met adviseurs en/of het college.

5. In het desbetreffende besluit van het college wordt het advies van het seniorenpodium meegewogen. Bij de vaststelling van het besluit zal worden aangegeven op welke wijze rekening is gehouden met het advies. In het geval besluitvorming een bevoegdheid is van de gemeenteraad, wordt tegelijk met het indienen van het collegevoorstel het advies van het seniorenpodium ter kennis gebracht van de gemeenteraad.

6. Het college rapporteert binnen vier weken na de besluitvorming schriftelijk aan het seniorenpodium over de wijze waarop het advies van het seniorenpodium is verwerkt in de gemeentelijke besluitvorming.

7. Het bepaalde in de leden 5 en 6 geldt ook voor ongevraagde adviezen van het seniorenpodium.

8. Besluiten worden door het seniorenpodium genomen met gewone meerderheid van stemmen.

9. De vergaderingen van het seniorenpodium zijn in principe besloten.

10. Het seniorenpodium kan een huishoudelijk reglement opstellen voor zaken de werkwijze betreffende, die niet in deze verordening zijn geregeld.

11. Tussen de portefeuillehouder ouderenbeleid en het seniorenpodium vindt minimaal drie maal per jaar overleg plaats.

 

Artikel 5 Samenstelling

1. Het seniorenpodium bestaat uit maximaal negen leden, die op persoonlijke titel worden benoemd door het college voor een periode van vier jaar. Zij kunnen voor een zelfde periode een maal opnieuw benoemd worden.

2. In uitzondering op lid 1 worden twee gebonden en twee ongebonden leden bij de eerste benoemingen na inwerkingtreding van deze verordening voor twee jaar benoemd en bij herbenoeming voor vier jaar.

3. Vijf leden worden benoemd op voordracht van de ouderenbonden, werkzaam binnen de gemeente Hillegom. De KBO en de ANBO dragen ieder twee leden voor. De PCOB draagt één lid voor.

4. Vier leden worden benoemd na werving via een open sollicitatieprocedure.

5. Het voorzitterschap van het seniorenpodium zal worden vervuld door een door het college te benoemen onafhankelijk technisch voorzitter.

6. Het seniorenpodium kiest zo nodig een secretaris en een penningmeester uit zijn midden.

7. Het lidmaatschap van het seniorenpodium is onverenigbaar met het lidmaatschap van de gemeenteraad dan wel het college.

8. De leden van het seniorenpodium kunnen zich laten bijstaan door adviseurs. Deze adviseurs zijn geen lid van het seniorenpodium, maar blijven wel betrokken bij het overleg.

 

Artikel 6 Secretariaat

1. Een ambtenaar van de gemeente Hillegom voorziet in het secretariaat voor zover het betrekking heeft op het periodieke overleg met de wethouder. Het gaat dan om het in overleg met het seniorenpodium opstellen van de agenda voor dat overleg, de verzending van de uitnodiging en de verslaglegging.

2. In de overige secretariaatswerkzaamheden voorziet het seniorenpodium zelf.

 

Artikel 7 Faciliteiten

1. Aan het seniorenpodium wordt jaarlijks een in de gemeentebegroting op te nemen budget beschikbaar gesteld.

2. Het budget is bestemd voor deskundigheidsbevorderingkosten, uitvoeringskosten en presentiegeld en onkostenvergoeding voor de leden van het seniorenpodium.

3. De gemeente stelt vergaderruimte en kopieerfaciliteiten beschikbaar ten behoeve van het naar behoren kunnen functioneren van het seniorenpodium.

 

Artikel 8 Vergoedingen aan de leden

Het college kan nadere regels stellen aangaande (onkosten)vergoedingen voor de leden van het seniorenpodium.

 

Artikel 9 Verslaglegging

Jaarlijks voor 1 april brengt het seniorenpodium aan het college verslag uit van de activiteiten en bevindingen over het voorgaande jaar. De wijze waarop het budget is besteed maakt onderdeel uit van dat verslag.

 

Hoofdstuk 3 Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 10 Algemene hardheidsclausule en onvoorziene omstandigheden

1. Het college kan in bijzondere gevallen afwijken van de bepalingen in deze verordening, indien onverkorte toepassing zou leiden tot onredelijkheid of onbillijkheid.

2. In gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het college.

 

Artikel 11 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: “Verordening ouderenparticipatie gemeente Hillegom”

 

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Hillegom, gehouden op 8 april 2010.
De voorzitter;
drs. A. Mans
De griffier;
drs. P.M. Hulspas-Jordaan