Beleidsregel collectevergunningen

Geldend van 22-01-2002 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel collectevergunningen

Collecteplan

Hoewel het door het Centraal Bureau Fondsenwerving opgestelde landelijk collecteplan geenszins bindend is, maar slechts de betekenis heeft van een advies, dienen de gemeentebesturen zich blijkens de jurisprudentie zoveel mogelijk aan dit plan te houden. Slechts indien hiervoor gewichtige redenen aanwezig zijn, dienen zij hiervan af te wijken. Aangezien er mijns inziens geen gewichtige redenen zijn om af te wijken van het door het Centraal Bureau Fondsenwerving opgestelde landelijk collecteplan en ook de voormalige gemeenten het collecteplan hanteerden, stel ik voor om de collectes volgens het collecteplan te laten verlopen. Bijkomend voordeel is dat de inzamelingen georganiseerd worden door bonafide te achten instellingen (zie bijlage: info CBF).

De vergunningprocedure voor deze landelijke instellingen is ieder jaar een terugkerend ritueel, hetgeen arbeidsintensief en kostbaar is. De VNG heeft de gemeenten geadviseerd om aan de instellingen die voorkomen op het landelijk collecteplan, de collectevergunningen doorlopend te gaan verlenen. Door middel van een dergelijke doorlopende vergunning zijn de landelijke instellingen gerechtigd om van jaar tot jaar te collecteren gedurende de week dat zij op het collecterooster voorkomen. Gezien het vorenstaande stel ik voor om aan de landelijke instellingen die door het CBF zijn opgenomen in het collecterooster een doorlopende vergunning te verstrekken. Als een instelling, om één of andere reden, in de toekomst niet meer in het collecterooster wordt opgenomen, kan de doorlopende vergunning worden ingetrokken op grond van artikel 1.11 Algemeen plaatselijke verordening gemeente Hof van Twente 2001.

Invulling vrije perioden

Instellingen die niet zijn opgenomen in het collecteplan zijn in principe aangewezen op de in dit plan voorkomende vrije perioden. Om tegen te gaan dat ‘het collecteren’ overlast bij de burger veroorzaakt of leidt tot oververzadiging van de markt is het wenselijk om criteria op te stellen voor collecteverzoeken in vrije perioden. De volgende criteria om in aanmerking te komen voor een incidentele collectevergunning binnen de gemeente Hof van Twente zullen worden gehanteerd:

  • -

    de instelling moet als bonafide zijn aan te merken. Over de betrouwbaarheid van een landelijke instelling kan advies ingewonnen worden bij het CBF. Een landelijke instelling dient in het bezit te zijn van het CBF-keur;

  • -

    de voorgenomen actie is geen duplicering van andere reeds “gevestigde” inzamelingen ten bate van een identiek doel.

Het aantal vrije perioden is beperkt. Gezien het plaatselijke karakter van bepaalde collectes, te denken valt aan St. Kinderkarnaval Delden, is het wenselijk om per plaats de genoemde vrije perioden in te vullen. Identiek aan het collecteplan is de geldigheidsduur van de vergunning in de vrije periode in principe één week (per plaats). Bij gelijktijdig ingediende aanvragen wordt de aanvraagdatum gehanteerd als volgorde van behandeling.

Collectebussen / lijstcollecten

Ter voorkoming van malversaties en om het collecteren op een voor de burger aangename wijze te laten verlopen, dient het collecteren altijd plaats te vinden middels gesloten collectebussen. Ook als de collecterende instantie gebruik maakt van de zogenaamde lijstcollecte, dient de inzameling van het geld plaats te vinden middels gesloten collectebussen. De betrouwbaarheid van de collecte is op deze manier gewaarborgd. Ook is iedereen vrij om de gift al dan niet op een lijst te vermelden. Hetgeen als bijkomend voordeel heeft, hoewel dit in eerste instantie bij de burger zelf ligt, dat de privacy van de burger niet aangetast wordt.

De gemeente kan het beheer van de collectebussen in eigen hand houden, maar zij kan dit ook onder de verantwoordelijkheid van de collecterende instanties laten vallen. Contact met het CBF heeft opgeleverd dat het zinvol is om collecterende instanties zelf te laten zorgen voor collectebussen. Steeds meer landelijke instellingen hebben eigen collectebussen. De uitvoering van de collecte is geen taak van de gemeente, maar is in handen van de collecterende instellingen. De collectebussen van de voormalige gemeenten moeten worden ingezameld bij ABJZ (locatie Diepenheimseweg). Ik stel voor om een beperkt aantal (ongeveer 70) bussen beschikbaar te houden met name voor de plaatselijke instellingen (ook verzegeling dient dan aanwezig te zijn). Het overige deel van de collectebussen kan aan de plaatselijke instellingen worden aangeboden.

Leges

Er kan voor worden gekozen om geen leges te heffen, omdat de opbrengst voor charitatieve/ niet-commerciële instellingen is bestemd.

In de legesverordening staan collectevergunningen echter niet als zodanig vermeld, derhalve is de hoogte van de leges voor het in behandeling nemen van een vergunningaanvraag op dit moment € 11,75.

Resumerend

Het beleid voor het collecteren in de gemeente Hof van Twente kan als volgt worden samengevat:

  • -

    Het collecteplan opgesteld door het CBF volgen.

  • -

    Aan de instellingen die voorkomen op het collecteplan een doorlopende vergunning verstrekken.

  • -

    Instellingen die voldoen aan de in deze nota genoemde criteria komen alleen in de vrije perioden in aanmerking voor een incidentele collectevergunning.

  • -

    De incidentele collectevergunning geldt in principe per plaats voor maximaal één week.

  • -

    De aanvraagdatum wordt gehanteerd als volgorde van behandeling.

  • -

    Er mag uitsluitend gecollecteerd worden middels collectebussen.