Regeling vervallen per 09-06-2021

Tijdelijkesubsidieverordening maatwerkadvies energiebesparing gemeente Kapelle 2011

Geldend van 24-02-2011 t/m 08-06-2021

Intitulé

TIJDELIJKE SUBSIDIEVERORDENING MAATWERKADVIES ENERGIEBESPARING GEMEENTE KAPELLE 2011

De raad van de gemeente Kapelle;

overwegende dat met het verstrekken van subsidie van gemeentewege het voor eigenaren/bewoners van woningen in de gemeente aantrekkelijk blijft om over te gaan tot het laten opstellen van EPA-maatwerkadviezen met het oogmerk om de energieprestatie van deze woningen te verbeteren;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Kapelle van 29 december 2010, nummer 2011/06;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht Awb);

b e s l u i t :

vast te stellen de navolgende

TIJDELIJKE SUBSIDIEVERORDENING MAATWERKADVIES ENERGIEBESPARING GEMEENTE KAPELLE 2011

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

A het college:

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kapelle;

B de raad:

de gemeenteraad van Kapelle;

C EPA-maatwerkadvies:

een Energie Prestatie Advies dat is opgesteld door een gecertificeerd bedrijf en dat voldoet aan BRL 9500-02 voor bestaande woningen, dan wel de meest recente opvolgende landelijk geldende eis op dit gebied;

D EPA-adviseur:

een gecertificeerd adviseur BRL 9500-02, die een EPA-maatwerkadvies verstrekt dat nodig is voor het verkrijgen van een energielabel;

E label:

een energielabel voor woningen dat aangeeft met een Energie Indexwaarde, verdeeld in klassen (A t/m G) en kleuren (groen t/m rood) hoe energiezuinig een woning is ten opzichte van soortgelijke woningen;

F Labelstap:

de verbetering die met het uitvoeren van energiebesparende maatregelen wordt bereikt en resulteert in een meer energiezuinige classificatie;

G eigenaar/bewoner:

degene die volgens het Kadaster de woning in eigendom heeft en die de woning op het moment van aanvraag feitelijk bewoont;

H woning:

een koopwoning of koopappartement in de gemeente Kapelle.

Artikel 2 Subsidieplafond

  • 1. Het subsidieplafond als bedoeld in artikel 4:22 van de Awb is vastgesteld op totaal € 7.000,-- voor verstrekken van subsidies voor het laten opstellen van maatwerkadviezen.

  • 2. Alle aanvragen om een beschikking tot subsidieverlening worden op volgorde van ontvangst afgehandeld. Een aanvraag wordt in deze volgorde opgenomen als zij voldoet aan de wettelijke eisen voor het in behandeling nemen van een aanvraag.

Artikel 3 Verslag

Artikel 4:24 van de Algemene wet bestuursrecht is niet van toepassing op de subsidies die op grond van de verordening worden verstrekt.

Hoofdstuk 2 Verstrekken van subsidie

Artikel 4 Aanvraag subsidie

  • 1. Een aanvraag om subsidie wordt ingediend op een door het college vastgesteld formulier, onder overlegging van de daarop vermelde bijlagen.

  • 2. Subsidie kan worden aangevraagd door een eigenaar/bewoner van een woning. Bij twee of meer eigenaren/bewoners van een woning gelden zij gezamenlijk als aanvrager.

  • 3. De in het tweede lid bedoelde woning moet zijn gebouwd en opgeleverd vóór 1999.

  • 4. Per woning kan eenmaal gemeentelijk subsidie worden aangevraagd en verstrekt voor het laten opstellen van een EPA-maatwerkadvies.

  • 5. Subsidie kan worden aangevraagd nadat het EPA-maatwerkadvies is opgesteld.

Artikel 5 Subsidie

  • 1. Het college kan aan een eigenaar/bewoner subsidie verstrekken in de kosten van een opgesteld EPA-maatwerkadvies voor de betrokken woning indien:

    • a.

      dat advies is opgesteld door een EPA-adviseur;

    • b.

      dat advies is opgesteld op of na 23 februari 2011;

    • c.

      de betrokken woning ten tijde van het inwerking treden van deze subsidieverordening niet in de verkoop staat of gedurende de werkingstermijn van deze verordening niet alsnog in de verkoop komt.

  • 2. Het in het eerste lid bedoelde subsidie bedraagt maximaal € 200,--.

Artikel 6 Weigeringsgronden

Het college wijst de aanvraag om subsidie af indien het subsidieplafond als bedoeld in artikel 2 van deze verordening is bereikt.

Artikel 7 Beslistermijn

Het college neemt binnen zes weken na ontvangst van de aanvraag, als bedoeld in artikel 4 van deze verordening, een besluit met betrekking tot de subsidieverstrekking.

Artikel 8 Betaalbaarstelling

Het op grond van artikel 5 vastgestelde subsidiebedrag wordt binnen 6 weken na de datum van het subsidiebesluit betaalbaar gesteld.

Hoofdstuk 3 Slotbepalingen

Artikel 9 Hardheidsclausule

Het college kan de artikelen 4 tot en met 8 van deze verordening buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover toepassing leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 10 Inwerkingtreding en duur

  • 1. Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag volgend op haar bekendmaking.

  • 2. Deze verordening vervalt op 1 januari 2012.

Artikel 11 Citeertitel

Deze subsidieverordening wordt aangehaald als: Tijdelijke subsidieverordening maatwerkadvies energiebesparing gemeente Kapelle 2011.

Vastgesteld in de openbare vergadering van de raad der gemeente Kapelle van 15 februari 2011.

De griffier, De voorzitter,