Beleidsregel Evenementensubsidie

Geldend van 07-02-2009 t/m heden

Intitulé

BELEIDSREGEL EVENEMENTENSUBSIDIE

Artikel 1 Doelomschrijving

Onverminderd het vermelde in de “Subsidieverordening vrijwilligersorganisaties gemeente Kerkrade" en de “Subsidieverordening professionele instellingen gemeente Kerkrade” heeft deze beleidsregel betrekking op het verlenen van subsidies ten behoeve van de organisatie van grootschalige evenementen met een (boven)regionale uitstraling, die daardoor een bijdrage leveren aan de citymarketing en/of in het belang zijn van de verlevendiging van de stad Kerkrade met uitzondering van het centrum van Kerkrade, zoals op bijgevoegde plattegrond is aangegeven.

Artikel 2 Indienen aanvraag

  • 1. Aanvragen voor subsidiëring van een evenement, zoals bedoeld in deze regeling, dienen in een zo vroeg mogelijk stadium ingediend te worden bij het college van de gemeente Kerkrade, doch uiterlijk 3 maanden voor het tijdstip, waarop een aanvang wordt gemaakt met de realisering van het evenement. In bijzondere gevallen kan het college van deze termijn afwijken.

  • 2. Het indienen van een aanvraag voor een evenement kan geschieden aan de hand van:

    · het bij deze beleidsregel behorende “aanvraagformulier” of

    · een brief, waarin alle gevraagde gegevens zijn opgenomen zoals deze in voornoemd aanvraagformulier zijn vermeld.

Artikel 3 Hersteltermijn

Indien een aanvraag niet binnen de gestelde aanvraagtermijn is ingediend, kan het college besluiten deze buiten behandeling te laten. Dit geldt eveneens ten aanzien van aanvragen die weliswaar tijdig maar niet volledig zijn ingediend.

Het college geeft de aanvrager een termijn waarbinnen men het verzuim kan herstellen. Indien daaraan binnen de gestelde termijn niet is voldaan, kan het college eveneens besluiten het verzoek niet in behandeling te nemen dan wel kan het college besluiten om een korting op de subsidie toe te passen. De hoogte van de korting wordt door het college bepaald.

Artikel 4 Algemene uitgangspunten voor het verstrekken van evenementensubsidies

  • 1. Het evenement waarvoor subsidie wordt aangevraagd dient, naast het gestelde in artikel 3 van de “Subsidieverordening vrijwilligersorganisaties gemeente Kerkrade" of artikel 7 van de “Subsidieverordening professionele instellingen gemeente Kerkrade”, te voldoen aan de volgende criteria:

    · plaats vinden binnen Kerkrade met uitzondering van het centrum;

    · geen partijpolitieke, godsdienstige of levensbeschouwelijk vorming te beogen;

    · niemand mag worden uitgesloten op grond van ras, godsdienst, geslacht, afkomst, seksuele voorkeur of anderszins, tenzij dit geschiedt met het doel een bestaande achterstand te verminderen;

    · voor een ieder openbaar toegankelijk zijn.

  • 2. In bijzondere gevallen kan het college subsidie verlenen aan instellingen zonder volledige rechtspersoonlijkheid of aan natuurlijke personen.

  • 3. Doelstelling en werkwijze van de subsidieontvanger mogen niet strijdig zijn met de wet, het algemeen belang en/of de openbare orde.

  • 4. Subsidiëring vindt niet plaats:

    · indien in het door aanvrager beoogde doel reeds in voldoende mate wordt voorzien in de gemeente Kerkrade;

    · indien evenementen reeds op grond van andere subsidiemogelijkheden gesubsidieerd worden.

  • 5. Niet voor subsidie in aanmerking komen alle lasten die geheel of gedeeltelijk de grenzen van redelijkheid overschrijden — dit ter beoordeling door het college - of waarin de gemeente reeds uit andere hoofden een bijdrage verleent.

  • 6. De aanvrager dient er voor zorg te dragen dat het te organiseren evenement binnen alle geldende wet- en regelgeving plaatsvindt.

Artikel 5 Besluitvorming

De beslissing op een aanvraag voor subsidie wordt genomen binnen 8 weken na ontvangst van de aanvraag, dan wel binnen 8 weken na completering van de aanvraag indien daar door of namens het college om is gevraagd. In het besluit wordt aangegeven of er sprake is van subsidiëring achteraf, met eventuele bevoorschotting.

Artikel 6 Subsidiebedrag

De hoogte van de subsidie wordt afhankelijk gesteld van de aard van het evenement.

Artikel 7 Overgangsbepalingen

  • 1. Op subsidies, die voor de inwerkingtreding van deze beleidsregel zijn verleend of vastgesteld, blijven de bepalingen zoals die zijn opgenomen in de verordening “Regeling subsidiëring evenementen” van toepassing.

  • 2. Vaststelling van voor de inwerkingtreding van deze beleidsregel verleende subsidies vindt plaats overeenkomstig de bepalingen van de verordening “Regeling subsidiëring evenementen” .

  • 3. Beslissingen op aanvragen voor een tegemoetkoming, welke voor de datum van inwerkingtreding van deze beleidsregel zijn ingediend doch welke betrekking hebben op het lopende kalenderjaar, worden op grond van de bepalingen van de verordening “Regeling subsidiëring evenementen” afgehandeld.

Artikel 8 Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de derde dag na bekendmaking.

Ondertekening

Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kerkrade in zijn vergadering van 27 januari 2009.
De burgemeester de secretaris
J.J.M. Som mr. C.M. Kuikman

Nota-toelichting Toelichting beleidsregel evenementensubsidie

Inleiding

Op grond van artikel 3.3 van de subsidieverordening Vrijwilligersorganisaties gemeente Kerkrade  en op grond van artikel 4.4 van de subsidieverordening Professionele instellingen gemeente Kerkrade kan het college beleidsregels vaststellen. In het kader van het vereenvoudigen, het creëren van helderheid en eenduidigheid en het terugbrengen van het aantal subsidieverordeningen en beleidsregels was het noodzakelijk om de bestaande verordening “Regeling projectsubsidie Verenigingen en Vrijwilligers”, de beleidsregel “Incidentele bijzondere activiteitensubsidie”, de beleidsregel “Buurtgroeperingen” en  onderdelen van de verordening “Regeling subsidiering evenementen” te weten de kleinere evenementen samen te voegen tot een nieuwe beleidsregel “Activiteitensubsidie”. Voor de grote evenementen is de nieuwe beleidsregel “Evenementensubsidie” van toepassing.

Artikel 1 Doelomschrijving

Grootschalige evenementen met een boven-regionale uitstraling kunnen in aanmerking komen voor een subsidie, met uitzondering van evenementen die in het centrum van Kerkrade plaatsvinden. Evenementen in het centrum zullen onder de bepalingen van een afzonderlijk wettelijk voorschrift worden afgehandeld. Verder wordt opgemerkt dat kleinere evenementen onder de beleidsregel activiteitensubsidie vallen.

Artikel 2 Indienen aanvraag

Voor het indienen van een subsidieverzoek voor een evenement geldt geen vaste datum. De aanvraag dient in een zo vroeg mogelijk stadium te worden ingediend doch uiterlijk 3 maanden voor het tijdstip, waarop een aanvang wordt gemaakt met de realisering van de activiteit. Als indieningdatum geldt de dag waarop de subsidieaanvraag op het in het aanvraagformulier vermelde adres, per post, fax dan wel door persoonlijke overhandiging wordt ontvangen. Voor het indienen van een subsidieaanvraag kan gebruik worden gemaakt van een door ons daarvoor vastgesteld aanvraagformulier of een brief, waarin alle gevraagde gegevens van het aanvraagformulier zijn opgenomen.

Artikel 4 Algemene uitgangspunten voor het verstrekken van evenementensubsidies

In dit artikel worden de criteria beschreven waaraan een evenement dient te voldoen.

De in deze toelichting niet vermelde artikelen spreken voor zich.