Regeling vervallen per 07-12-2023

Nadere regels behorende bij de Marktverordening gemeente Landerd 2008

Geldend van 03-04-2008 t/m 06-12-2023

Intitulé

Nadere regels behorende bij de Marktverordening gemeente Landerd 2008

NADERE REGELS

BEHORENDE BIJ DE MARKTVERORDENING

GEMEENTE LANDERD 2008

Burgemeester en wethouders van Landerd;

gelet op artikel 160, eerste lid, onder h, van de Gemeentewet;

gelet op artikel 3 van de Marktverordening gemeente Landerd 2008;

B E S L U I T E N : vast te stellen de navolgende “Nadere regels behorende bij de Marktverordening gemeente Landerd 2008”.

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1 Marktterrein, dag en tijdstip

De warenmarkt in de gemeente Landerd vindt plaats op het Europaplein te Schaijk op zaterdagochtend van 08:30 uur tot 12:15 uur.

Artikel 2 Tijdelijke andere plaats of dag

  • 1.

    Het college kan, indien dringende redenen hiertoe noodzaken, tijdelijk een andere plaats voor het houden van de markt aanwijzen, of, bij het samenvallen van een marktdag met een dag als bedoeld in artikel 7 van de Winkeltijdenwet 1996, een andere marktdag vaststellen.

  • 2.

    Zij brengt haar besluit dienaangaande tijdig ter kennis van belanghebbenden. Bovendien geschiedt de bekendmaking van dit besluit conform de bepalingen in de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 3 Verboden goederen

  • 1.

    Het is verboden artikelen, welke krachtens een besluit van het college niet op de markt verhandeld mogen worden, op de markt in voorraad te houden, uit te stallen, ten verkoop aan te bieden of te verkopen.

  • 2.

    Het college kan, indien haar dit in het belang van de orde op de markt of van de volksgezondheid noodzakelijk voorkomt, de handel in bepaalde artikelen gedurende een bepaalde termijn verbieden.

Artikel 4 Marktkramenexploitant

  • 1.

    Het plaatsen van kramen op de markt ten behoeve van derden is aan schriftelijke toestemming van het college gebonden.

  • 2.

    Een dergelijke toestemming, waaraan voorwaarden kunnen worden ver-bonden, wordt verleend aan één of meer kramenzetters bij wie, naar het oordeel van het college, een goede uitoefening van de werkzaamheden verzekerd is. In ieder geval wordt als voorwaarde gesteld, dat betrokkene verzekerd dient te zijn tegen eisen tot het betalen van schadeloosstellingen, waartoe hij als kramenzetter krachtens wettelijke aansprakelijkheids-bepalingen zou worden verplicht wegens aan derden toegebracht lichamelijk letsel en wegens beschadiging van eigendommen van derden.

HOOFDSTUK 2 TOEWIJZING EN BEZETTING VAN STANDPLAATSEN

Artikel 5 Proefperiode

  • 1.

    Een vaste standplaats wordt pas toegekend na een proefperiode van drie maanden.

  • 2.

    Na de proefperiode wordt door het college beoordeeld of een vergunning als bedoeld in artikel 5 van de verordening kan worden verleend.

Artikel 6 Gebruik eigen materiaal

  • 1.

    Het innemen van een standplaats met eigen materiaal (bijv. een verkoopwagen) is slechts toegestaan na schriftelijke toestemming van het college.

  • 2.

    Onverminderd het bepaalde in het eerste lid dient het innemen van een standplaats met eigen materiaal markttechnisch mogelijk te zijn.

  • 3.

    De marktkooplieden die een standplaats willen innemen met eigen materiaal dienen, indien zij een marktkraam huren, een opzegtermijn in acht te nemen van ten minste drie maanden.

Artikel 7 Standwerkers

  • 1.

    Het is uitsluitend op daartoe aangewezen standplaatsen toegestaan als standwerker op te treden.

  • 2.

    De toewijzing van standwerkersplaatsen geschiedt bij door het college per marktdag af te geven vergunning.

  • 3.

    Op de markt in Schaijk is ten hoogste plaats voor één branchevreemde standwerkersplaats.

  • 4.

    Voor een vergunning voor een standwerkersplaats komen in aanmerking marktkooplieden die handelingsbekwaam zijn en aantonen dat zij voldoen aan de in artikel 6 van de Marktverordening gemeente Landerd 2008 gestelde vereisten, met dien verstande dat allereerst toegelaten worden:

    • a.

      door het Centraal Registratiekantoor Detailhandel-Ambacht als standwerker geregistreerde personen, van wie is gebleken dat zij in de uitoefening van de markthandel uitsluitend en daadwerkelijk als standwerker plegen op te treden en vervolgens;

    • b.

      andere marktkooplieden die door het Centraal Registratiekantoor Detailhandel-Ambacht als standwerker geregistreerd zijn en ten aanzien van wie niet gebleken is dat zij op een standwerkersplaats niet daadwerkelijk actief zijn als standwerker.

  • 5.

    Standwerkers die gezamenlijk willen optreden, kunnen slechts gezamenlijk voor een vergunning in aanmerking komen en gezamenlijk slechts één soort artikel op de voor standwerkers geboden wijze ten verkoop aanbieden. De betrokkenen dienen zulks voor de vergunningverlening aan het college kenbaar te maken met vermelding van het te verhandelen artikel.

  • 6.

    Een standwerker mag de aan hem toegewezen plaats niet tezamen met een ander benutten, waaronder mede wordt verstaan dat hij zich niet door een ander mag doen aflossen. Het bovenstaande geldt niet voor degenen bedoeld in het vijfde lid van dit artikel.

  • 7.

    Indien er meerdere gegadigden zijn voor een standwerkersplaats, loot de marktmeester om de plaats in het bijzijn van alle gegadigden.

Artikel 8 Geluid

  • 1.

    Het is verboden tijdens de markt op het marktterrein gebruik te maken van luidsprekers, versterkers en andere middelen ter versterking van het geluid.

  • 2.

    Het op de standplaats aanwezig hebben van audio-/muziekapparatuur, anders dan ten verkoop, is niet toegestaan.

  • 3.

    Het college kan in bijzondere gevallen van de in het eerste en tweede lid gestelde verboden ontheffing verlenen, onder door haar te stellen voorschriften.

Artikel 9 Verlichting

  • 1.

    Het is verboden voor de verlichting van een standplaats gebruik te maken van andere dan elektrische verlichting, alsmede elektrische energie te betrekken van een ander dan degene, die door het college voor het leveren van elektriciteit is aangewezen, dan wel zelf hierin te voorzien.

  • 2.

    Het college kan van dit verbod ontheffing verlenen onder door haar te stellen voorschriften.

Artikel 10 Koken, bakken, verwarmen

  • 1.

    Het is de vergunninghouder verboden verwarmingstoestellen en/of bak- en kookinstallaties te gebruiken.

  • 2.

    Het college kan van dit verbod ontheffing verlenen onder door haar te stellen voorschriften.

Artikel 11 Afvalbakken

Vergunninghouders, aan wie tevens vergunning is verleend op hun standplaats geringe eet- en drinkwaren voor consumptie gereed te maken, dienen aan de voorzijde van hun marktkraam of verkoopgelegenheid een tweetal korven of bakken van voldoende grootte te plaatsen.

Artikel 12 Duidelijke prijsaanduidingen

Onverminderd het bepaalde in het Besluit prijsaanduiding producten dient, indien de ten verkoop aangeboden producten geprijsd worden, de prijsaanduiding tot generlei misverstand aanleiding te kunnen geven en voor het publiek duidelijk leesbaar te zijn.

Artikel 13 Hygiëne

De vergunninghouder, aan wie tevens vergunning is verleend tot de verkoop van eet- en drinkwaren, is verplicht, onverminderd het bepaalde in de warenwetgeving, zijn goederen of waren op zodanige wijze uit te stallen, dat zij voldoende beschermd zijn tegen verontreiniging door stof, vuil of anderszins.

Artikel 14 Meet- en weegwerktuigen

  • 1.

    Onverminderd het bepaalde in de IJkwet en het IJkreglement, is de vergunninghouder die zijn goederen of waren per maat of gewicht verkoopt, verplicht ervoor zorg te dragen dat zijn meet- of weegwerktuigen in deugdelijke staat verkeren.

  • 2.

    Het weegwerktuig moet zodanig aan de naar het publiek gekeerde zijde van de standplaats zijn geplaatst of aangebracht, dat het daarop bij weging aangegeven gewicht steeds voor het publiek duidelijk leesbaar is.

Artikel 15 Venten op het marktterrein

  • 1.

    Het is verboden op het marktterrein tijdens de duur van de markt met goederen of waren ten verkoop rond te lopen of te rijden.

  • 2.

    Van het bepaalde in het eerste lid kan door het college ontheffing worden verleend, voor zoveel betreft de verkoop van alcoholvrije dranken en geringe eet- en drinkwaren ten hoeve van de vergunninghouders.

Artikel 16 Gedrukte stukken; propaganda

  • 1.

    Het is verboden tijdens de duur van de markt op het marktterrein met gedrukte of geschreven stukken of afbeeldingen te venten of deze te verspreiden, dan wel godsdienstige, politieke of andere propaganda te voeren.

  • 2.

    Het venten of verspreiden van politieke propaganda is in een periode van verkiezingen van een volksvertegenwoordiging wel toegestaan.

  • 3.

    Onder het voeren van propaganda als in het eerste lid bedoeld, wordt niet verstaan het door standplaatshouders aanprijzen van koopwaar op de markt.

HOOFDSTUK 3 SLOTBEPALINGEN

Artikel 17 Inwerkingtreding

Deze nadere regels treden in werking overeenkomstig het bepaalde in artikel 142 van de Gemeentewet.

Artikel 18 Citeertitel

Deze nadere regels worden aangehaald als: “Nadere regels behorende bij de Marktverordening gemeente Landerd 2008”.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 29 juli 2008.

de secretaris, de burgemeester,

Mr. M.L.W.J. Willemsen W.C. Doorn-van der Houwen