Handboek agressie en geweld

Geldend van 21-11-2015 t/m heden

Intitulé

Handboek agressie en geweld

Hoofdstuk 1 Inleiding

Paragraaf 1 Uitgangspunten

De volgende uitgangspunten worden gehanteerd:

  • 1.

    De werkgever is verantwoordelijk voor een zo groot mogelijke veiligheid. Mocht zich desondanks een geweldsvoorval voordoen, is de werkgever verantwoordelijk voor de uitvoering van een actueel sociaal beleid.

  • 2.

    Het slachtoffer staat centraal, waardoor privacy, vertrouwelijkheid en andere persoonlijke overwegingen van het slachtoffer de wijze van handeling in belangrijke mate bepalen.

  • 3.

    De werkgever streeft naar een stringente aanpak van de dader(s), waarbij de zorg voor het slachtoffer maatgevend is.

 

De richtlijnen welke het A+O fonds gemeenten stelt (zie Arbocatalogus Agressie en Geweld 2.0) vormen de basis voor de uitvoering van dit handboek en richtlijnen/handelingen die in dit beleid nog niet zijn opgenomen.

Paragraaf 2 Definitie

Onder agressie en geweld worden voorvallen verstaan, waarbij een medewerker psychisch of fysiek wordt lastig gevallen, bedreigd of aangevallen, onder omstandigheden die rechtstreeks verband houden met het verrichten van de publieke taak.

LET OP!

Agressie en geweld hoeven geen eenmalige gebeurtenis te blijven. Door niet te reageren op het agressieve en gewelddadige gedrag is de kans groot dat dit blijft voortbestaan en/of gaat escaleren.

Paragraaf 3 Landelijke norm = Lingewaards-norm!

“Agressie of gewelddadig gedrag wordt nooit getolereerd”. Dat is de kern van de landelijke norm hoe om te gaan met werknemers met een publieke taak. Met deze landelijke norm krijgen werkgevers en werknemers met een publieke taak een steun in de rug. De norm bestaat uit vier delen:

  • -

    Agressie of gewelddadig gedrag tegen werknemers met een publieke taak worden nooit getolereerd;

  • -

    Geef de professional de ruimte om zijn werk te doen;

  • -

    Volg de aanwijzingen van de professional op;

  • -

    Verstoor de orde niet (bij overtreding is een reactie van de werkgever op zijn plaats).

Paragraaf 4 Doelstelling van het beleid

De gemeente Lingewaard kiest voor een eenduidige aanpak bij alle vormen van agressie die te maken hebben met de functie-uitoefening van een medewerker. Het maakt hierbij niet uit of de agressie tijdens of buiten werktijd plaatsvindt. De gemeente Lingewaard streeft ernaar om in geval van agressie:

  • -

    Adequate hulp te bieden die de gevolgen van agressie (fysiek, psychisch, en/of materieel) zo optimaal mogelijk opvangt;

  • -

    De (maatschappelijke) waarden en normen aan te scherpen door een adequate aanpak van de daders;

  • -

    Praktijkgerichte preventie te bevorderen.

Paragraaf 5 Wie is verantwoordelijk voor de aanpak?

De werkgever is primair verantwoordelijk voor de bescherming van haar medewerkers en de uitvoering van de publieke taak. Zij neemt deze verantwoordelijkheid daadwerkelijk en zichtbaar op zich door duidelijk uit te spreken dat agressie en geweld nooit wordt getolereerd. Op grond van de Arbowet zijn werkgevers verplicht hun werknemers met enige regelmaat te instrueren over de te verrichten werkzaamheden en de risico’s die daaraan verbonden zijn.

De directie is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, het invoeren en de borging van het veiligheidsbeleid binnen de organisatie. Zij formuleert hiertoe concrete doelstellingen, stelt het veiligheidsbeleid vast, stelt procedures op en zij stelt de financiële middelen, tijd en opleidingsfaciliteiten die hiervoor nodig zijn ter beschikking aan de werknemers.

De agressie coördinator begeleidt en bewaakt namens de werkgever de uitvoering van de geplande maatregelen die voortkomen uit het veiligheidsbeleid. De agressie coördinator ziet toe op een eenduidige registratie van agressievoorvallen en op de analyse ervan, ziet er op toe dat de nazorg na een voorval van agressie en geweld geregeld is en zorgt voor de coördinatie van de afhandeling van schade en letsel. Hij rapporteert periodiek over de voortgang aan de teamleider.

De teamleiders geven uitvoering aan het vastgestelde veiligheidsbeleid, creëren voldoende randvoorwaarden voor een effectieve aanpak van agressie en geweld, sturen hierop en voeren hierover overleg met de aangestelde agressie coördinator. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de personeelszorg en opvang na voorvallen. Daarnaast draagt de teamleider de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het omgaan met en de verwerking van agressie.

Werknemers hebben de plicht alle mogelijkheden te benutten om agressie en geweld te voorkomen en/of te beperken. Dit wordt door de werkgever ondersteund door dit handboek en de opleidingen die geboden worden. Zowel werknemer en werkgever hebben de verantwoordelijkheid om de veiligheid te managen. Voor een verantwoorde en veilige uitvoering van de werkzaamheden en voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn is kennis over en bekwaamheid in het handelen noodzakelijk. De Arbowet schrijft voor dat de werknemer zich de kennis en bekwaamheid eigen moet maken. Op grond van deze wet is de werknemer verplicht georganiseerde voorlichtingen over risico’s in het werk bij te wonen en actief aan trainingen in het omgaan met agressie en geweld deel te nemen. Ook is de werknemer verplicht de geldende bedrijfs- en veiligheidsvoorschriften na te leven en maatregelen te nemen tegen risico’s als gevolg van de werkzaamheden om zichzelf, collega’s, derden en het milieu te beschermen.

Daarnaast hebben medewerkers een zware morele verplichting jegens de werkgever en collega’s om voorvallen van agressie en geweld te melden via incidenten@lingewaard.nl

Ondertekening

Hoogachtend,
Namens de burgemeester en wethouders van Lingewaard,
Gemeentesecretaris / algemeen directeur

Handboek agressie en geweld