Regeling vervallen per 01-01-2020

Functionerings- en ontwikkelingsgesprek

Geldend van 01-01-2011 t/m 31-12-2019

Intitulé

Functionerings- en ontwikkelingsgesprek

Functionerings- en ontwikkelingsgesprek

Artikel 1 Begrippen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a

    Medewerker:de ambtenaar in de zin van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Medemblik;

  • b

    Leidinggevende: het afdelingshoofd, sectormanager, directeur/secretaris, Burgemeester en wethouders en het presidium;

  • c

    Gemeente: de gemeente Medemblik;

  • d

    Functie: het samenstel van de aan de medewerker opgedragen werkzaamheden;

  • e

    Functionerings- en ontwikkelingsgesprek: Een tweezijdig gesprek tussen de medewerker en leidinggevende met als tweeledig doel:

    • -

      het bespreken van het functioneren van de medewerker en

    • -

      het maken van duidelijke afspraken tussen medewerker en leidinggevende over de gewenste ontwikkeling van de medewerker waarbij zowel de belangen van de werkgever als die van de medewerker worden gerespecteerd;

  • f

    POP: Persoonlijk OntwikkelingsPlan: Een afspraak tussen de werkgever en de medewerker over de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker. De medewerker geeft in het plan aan welke stappen hij in de komende periode gaat zetten om de bekwaamheid voor zijn functie te vergroten. De medewerker zorgt voor zijn eigen leerproces en de werkgever faciliteert met tijd en geld. De POP wordt uitgewerkt in het functionerings- en ontwikkelingsgesprek.

Artikel 2 Doelstelling

Het functionerings- en ontwikkelingsgesprek (POP) heeft als doel om het functioneren van de medewerker te bespreken. Tevens worden duidelijke afspraken gemaakt tussen medewerker en leidinggevende over de gewenste ontwikkeling van de medewerker, die zowel in het belang zijn van de werkgever als de medewerker. Het gesprek is wederzijds; dit betekent dat het functioneren en de ontwikkeling van de medewerker centraal staat maar dat de medewerker tevens kan aangeven bij zijn leidinggevende wat hij van hem/haar verwacht c.q. nodig heeft om goed te kunnen functioneren en te ontwikkelen. Na verloop van tijd kunnen de vastgestelde afspraken in het functionerings- en ontwikkelingsgesprek beoordeeld worden in een beoordelingsgesprek of de gestelde doelen zijn bereikt.

In het gesprek staat het behoud en de ontwikkeling van kennis en vaardigheden, die de medewerker nodig heeft voor de uitoefening van zijn/haar functie, centraal. Tevens wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van kennis en vaardigheden die niet direct verband hebben met de huidige functie maar met de loopbaanontwikkeling van de medewerker. Dit alles wordt vastgelegd in een Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP).

In het persoonlijk ontwikkelingsplan van en het functioneringsgesprek met een medewerker van 50 jaar en ouder wordt zijn belasting en belastbaarheid aan de orde gesteld. Zo nodig worden naar aanleiding hiervan afspraken gemaakt over aanpassingen in het individuele takenpakket.

Artikel 3 Formulier

Bij het functionerings- en ontwikkelingsgesprek wordt gebruik gemaakt van een gespreksformulier, opgenomen als bijlage bij deze regeling.

Artikel 4 Frequentie

Functionerings- en ontwikkelingsgesprekken worden minimaal éénmaal per jaar door de leidinggevende gevoerd met de medewerker. Dit gebeurt in de maand april.

Op verzoek van de medewerker of de leidinggevende kunnen meer gesprekken plaatsvinden.

Artikel 5 Gesprek en afspraken

Datum, tijdstip en gespreksagenda van het functionerings- en ontwikkelingsgesprek worden door de leidinggevende tenminste 1 week voor het gesprek aan de medewerker bekend gemaakt, tenzij in gezamenlijk overleg anders wordt overeengekomen.

De gespreksagenda bestaat uit de vaste agendapunten op het gespreksformulier. Zowel medewerker als leidinggevende hebben de mogelijkheid om aanvullende agendapunten aan te dragen. De leidinggevende is verantwoordelijk voor de gespreksagenda.

Het functionerings- en ontwikkelingsgesprek wordt gevoerd tussen leidinggevende en medewerker. Op verzoek van de leidinggevende of de medewerker kan de seniormedewerker gevraagd worden bij het gesprek aanwezig te zijn.

Tijdens het functionerings- en ontwikkelingsgesprek wordt het gespreksformulier per punt besproken.

Medewerker en leidinggevende ondertekenen het gespreksformulier binnen 1 maand na het gesprek. De leidinggevende is verantwoordelijk voor het uitwerken van het gespreksformulier en zorgt dat het gespreksformulier binnen 14 dagen bij de werknemer aanwezig is.

Indien medewerker en leidinggevende geen overeenstemming bereiken over de inhoud van het gespreksformulier tekent de medewerker voor gezien. De medewerker kan indien daar behoefte aan bestaat zijn/haar bevindingen toevoegen aan het gespreksformulier.

Het originele gespreksformulier wordt gearchiveerd op het taakveld Personeel & Organisatie door een medewerker van dit taakveld. De leidinggevende en medewerker hebben een kopie.

De leidinggevende en de medewerker dragen samen zorg voor het uitvoeren c.q. het nakomen van de gemaakte afspraken. De gemaakte afspraken worden in het eerstvolgende beoordelings- c.q. functionerings- en ontwikkelingsgesprek geëvalueerd.

Artikel 6 Aanvullende regels

De directeur/gemeentesecretaris kan in individuele situaties, waarin deze regeling niet of niet naar redelijkheid voorziet, aanvullende regels vaststellen.

Artikel 7 Slotbepalingen

Deze regeling kan worden aangehaald als “Regeling functionerings- en ontwikkelingsgesprek gemeente Medemblik”.

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2011.

Formulieren

Klik hier voor het Formulier functionerings- en ontwikkelingsgesprek.