Regeling vervallen per 01-01-2022

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Gemeente Meierijstad

Geldend van 18-10-2017 t/m 18-10-2017 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2017

Intitulé

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Gemeente Meierijstad

De Adviesraad heeft tot taak het college gevraagd en ongevraagd van advies te dienen over voorstellen tot gemeentelijke regelgeving, beleid, plannen en de uitvoering daarvan op het terrein van het Sociaal Domein, te weten de huidige Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wet maatschappelijke ondersteuning nieuw (2015), de Participatiewet, de Jeugdwet, de Woningwet en de Huisvestingswet. De Adviesraad zal interactief participeren in de beleidsontwikkeling.

Artikel 3 Samenstelling

  • 1.

    De Adviesraad bestaat minimaal uit 9 leden en maximaal uit 16 leden waarvan een in functie benoemde voorzitter, een secretaris en een penningmeester.

  • 2.

    De leden van de Adviesraad en de voorzitter worden door het college benoemd. Er is aandacht voor een representatieve spreiding over het grondgebied van de gemeente en de betrokken onderwerpen.

  • 3.

    De leden van de Adviesraad dienen (ervarings-)deskundig te zijn op het terrein van het Sociaal Domein en ingezetene te zijn van de gemeente Meierijstad. Leden van de Adviesraad mogen geen (burger)lid zijn van de gemeenteraad, het college of werkzaam zijn bij de gemeente Meierijstad dan wel werknemer, lid of bestuurder zijn van een onderneming of organisatie of zelfstandigen die in Meierijstad (tegen betaling) diensten aanbieden in het Sociaal Domein. De Adviesraad heeft een onafhankelijke positie. De leden van de Adviesraad verrichten hun werkzaamheden zonder last of ruggespraak.

  • 4.

    De zittingsduur is vier jaar en kan één maal worden verlengd met vier jaar. Voor leden die twee jaar na oprichting van de ASD herbenoembaar zijn, geldt een maximale verlenging van de zittingsduur met twee maal vier jaar. De zittingsduur van de leden van de Adviesraad is geregeld in een lijst van aftreden waarbij continuïteit in de bezetting en deskundigheid geborgd is.

  • 5.

    Het lidmaatschap van de Adviesraad eindigt:

    • a.

      op eigen verzoek

    • b.

      bij verhuizing buiten de gemeente Meierijstad

    • c.

      bij overlijden

    • d.

      na het verstrijken van de zittingsduur behoudens herbenoeming

    • e.

      bij toetreding tot de gemeenteraad of het college dan wel wanneer het lid werkzaam zal worden bij de gemeente Meierijstad of bij een onderneming, organisatie of als zelfstandige die diensten aanbiedt op het terrein van het Sociaal Domein in Meierijstad.

    • f.

      na een ontslagbesluit van het college op voordracht van de Adviesraad.

  • 6.

    De Adviesraad stelt kennisgroepen in die de Adviesraad adviseren. Voor de kennisgroep Participatie worden tevens vertegenwoordigers van de Adviesraad Boekel en Bernheze uitgenodigd. Als zij zitting nemen, adviseren deze leden tevens hun eigen Adviesraad. Naast een kennisgroep Participatie is er tenminste ook een kennisgroep Wmo een kennisgroep Jeugd en een kennisgroep Onderwijs.

Artikel 4. Openbaarheid vergaderingen

De vergaderingen van de Adviesraad worden in het openbaar gehouden. De deuren worden gesloten wanneer tenminste vier van de aanwezige leden daarom verzoeken of de voorzitter het nodig oordeelt. De Adviesraad besluit vervolgens of met gesloten deuren zal worden vergaderd wanneer privacy van betrokkenen dit verreist, met in achtneming wet bescherming op persoonsgegevens.

De kennisgroepen vergaderen niet in het openbaarheid. Zie nemen geen besluiten en adviseren de ASD.

Artikel 5. Samenwerking Adviesraad en gemeentebestuur

  • 1.

    Het college draagt er zorg voor dat van de zijde van de gemeente aan de Adviesraad alle relevante informatie wordt verstrekt die nodig is om naar behoren te adviseren.

  • 2.

    Het college draagt er zorg voor dat de adviesvraag en de daarvoor benodigde informatie op een zodanig tijdstip wordt verstrekt, dat de Adviesraad adequaat advies kan uitbrengen.

  • 3.

    Indien gewenst door de Adviesraad, vindt (aanvullende) informatieverstrekking plaats door de ambtelijke organisatie van de gemeente.

  • 4.

    In geval de gemeenteraad het bevoegde orgaan tot besluitvorming is, stuurt het college het advies van de Adviesraad samen met het raadsvoorstel aan de gemeenteraad.

  • 5.

    Voorafgaande aan het uitbrengen van advies kan op verzoek van de Adviesraad overleg plaatsvinden met de betrokken portefeuillehouder van het college.

  • 6.

    In het geval het college afwijkt van het advies van de Adviesraad, wordt dit bij het voorstel aan de gemeenteraad vermeld, waarbij tevens is aangegeven waarom en op welke onderdelen van het advies wordt afgeweken.

  • 7.

    De betrokken portefeuillehouder(s) voeren in het kader van de burger- en cliëntparticipatie minimaal vier keer per jaar overleg met de Adviesraad over zaken die betrekking hebben op het sociale domein. Zowel de Adviesraad als de betrokken portefeuillehouder(s) kunnen onderwerpen agenderen. Betrokken (beleids-)medewerkers van de gemeente Meierijstad kunnen bij het overleg aanwezig zijn. Daarnaast zal er per kennisgroep ook minimaal vier keer per jaar een overleg met de betrokken portefeuillehouders plaatvinden.

Artikel 6. Ondersteuning

Het college draagt er zorg voor dat de Adviesraad beschikt over middelen die noodzakelijk zijn om de taken als vastgelegd in deze verordening te kunnen uitvoeren. Deze middelen zijn opgenomen in een jaarplan en jaarlijks opgenomen in de gemeentebegroting en betreffen in elk geval:

  • a.

    ondersteuning door ambtelijke medewerkers

  • b.

    vergaderfaciliteiten zoals vergaderruimten, kopieer- en postmogelijkheden

  • c.

    een vergoeding voor de leden van de Adviesraad per maand en voor de leden van de kennisgroepen per deelgenomen overleg, welke vergoeding plaats vindt met inachtneming van het bepaalde in de Gemeentewet

  • d.

    zo nodig voorzieningen in verband met de handicap van een lid van de Adviesraad in relatie tot de taak van de Adviesraad

  • e.

    faciliteiten voor deskundigheidsbevordering en documentatie

  • f.

    faciliteiten voor publiciteit en overleg met de achterban.

Artikel 7. Reglement Adviesraad Sociaal Domein Meierijstad

De Adviesraad regelt binnen de kaders van deze Verordening zijn eigen werkwijze en de samenwerking en kan daartoe een reglement vaststellen.

Artikel 8. Slotbepalingen

  • 1.

    Deze verordening wordt aangehaald als: “Verordening Adviesraad Sociaal Domein Gemeente Meierijstad”.

  • 2.

    Deze verordening treedt in werking op de 1e dag na de bekendmaking en werkt terug tot 1 januari 2017.

  • 3.

    De verordeningen van de voormalige gemeenten Veghel, Schijndel, Sint-Oedenrode en de voormalige intergemeentelijke Sociale Dienst Optimisd betreffende de adviesraad worden ingetrokken met ingang van de in het lid twee genoemde datum.

Ondertekening

Aldus besloten in zijn openbare vergadering van 21 september 2017

De raad voornoemd,

De griffier,

A.F.J. Franken,

De burgemeester,

M.A. Fränzel MSc.