Verordening doelgroepen sociale woningbouw gemeente Meppel

Geldend van 06-10-2011 t/m heden

Intitulé

Verordening doelgroepen sociale woningbouw gemeente Meppel

De R a a d der gemeente Meppel;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 31 mei 2011, nr.2011- 7113;

overwegende dat het wenselijk is regels vast te stellen over de instandhoudingtermijn en de doelgroepen voor sociale huur- en koopwoningen, als bedoeld in de artikelen 1.1.1 en 3.1.2 van het Besluit ruimtelijke ordening;

gelet op het bepaalde in artikel 1.1.1 van het Bro en de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet;

b e s l u i t :

vast te stellen de:

Verordening doelgroepen sociale woningbouw gemeente Meppel

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

a. sociale huurwoning : een huurwoning als bedoeld in artikel 1.1.1, eerste lid van het Besluit ruimtelijke ordening;

b. sociale koopwoning : een koopwoning als bedoeld in artikel 1.1.1, eerste lid van het Besluit ruimtelijke ordening;

c. huishouden : een éénpersoonshuishouden of een huishouden, bestaande uit een natuurlijke persoon en niet duurzaam gescheiden levende echtgenoot of geregistreerd partner, of degene die met hem een gezamenlijke huishouding voert of zal gaan voeren in de te huren of aan te kopen woning, niet zijnde kinderen of pleegkinderen;

d. inkomen : verzamelinkomen van de tot het huishouden behorende personen in het berekeningsjaar (in geval van een sociale huurwoning) of peiljaar (in geval van een sociale koopwoning) op basis van de Wet inkomstenbelasting 2001 of, wanneer geen inkomstenbelasting wordt geheven, het belastbare loon volgens de Wet op de loonbelasting 1964;

e. peiljaar : indien de datum van de start van de inschrijfprocedure voor een sociale koopwoning in de eerste helft van het kalenderjaar ligt: het kalenderjaar dat twee jaar vooraf gaat aan het jaar waarin deze datum ligt; indien de datum van de start van de inschrijfperiode in de tweede helft van het kalenderjaar ligt: het kalenderjaar dat voorafgaat aan het jaar waarin deze datum ligt.

Artikel 2 Doel

De gemeenteraad van Meppel geeft in deze verordening uitvoering aan het gestelde in artikel 1.1.1, eerste lid onder d en e van het Besluit ruimtelijke ordening.

Artikel 3 Doelgroep sociale huurwoningen

Als doelgroep voor sociale huurwoningen met een huurprijs tot de maximale huurgrens huurtoeslag worden aangemerkt huishoudens met een inkomen lager dan € 40.000,-.

Artikel 4 Doelgroep sociale koopwoningen

Als doelgroep voor sociale koopwoningen met een koopprijs tot maximaal €170.000,- (prijspeil januari 2011) worden aangemerkt huishoudens die op het moment van de start van de inschrijfprocedure een inkomen hebben over het peiljaar van maximaal €40.000,-.

Artikel 5 Instandhouding

1. Sociale huurwoningen dienen gedurende een termijn van tenminste 10 jaar na ingebruikname voor de doelgroep beschikbaar te blijven.

2. Sociale koopwoningen dienen gedurende een termijn van tenminste 1 jaar na ingebruikname voor de doelgroep beschikbaar te blijven.

Artikel 6 Wijziging prijzen genoemd in artikel 3 en 4

Het college is bevoegd de inkomensgrenzen en koopprijsgrens genoemd in de artikelen 3 en 4 van deze verordening te wijzigen.

Artikel 7 Hardheidsclausule

Het college is bevoegd in gevallen waarin de toepassing van deze verordening naar hun oordeel tot een bijzondere hardheid leidt, af te wijken van deze verordening.

Artikel 8 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de achtste dag na die waarop zij bekend is gemaakt.

Artikel 9 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening doelgroepen sociale woningbouw gemeente Meppel”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 22 september 2009
de griffier, de voorzitter,