Regeling vervallen per 16-10-2021

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Meppel houdende regels omtrent Nadere regels subsidies evenementen

Geldend van 01-01-2020 t/m 15-10-2021

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Meppel houdende regels omtrent Nadere regels subsidies evenementen

Burgemeester en wethouders van Meppel;

overwegende dat het wenselijk is nadere regels te geven voor de subsidiëring van evenementen in de gemeente Meppel;

gelet op het bepaalde in artikel 2, 6, 8, 9, 11 en 20 van de Algemene subsidieverordening Meppel

b e s l u i t e n:

vast te stellen de Nadere regels subsidies evenementen:

Artikel 1 Begripsomschrijving

Evenement: een openbare, voor iedereen toegankelijke vertoning of gebeurtenis van tijdelijke aard die doelbewust is georganiseerd, gericht op een relatief groot publiek met een eenmalig of jaarlijks terugkerend karakter.

Artikel 2 Doel subsidie

Het stimuleren van de organisatie van evenementen op het gebied van kunst, cultuur, sport, recreatie en toerisme om hierdoor de naamsbekendheid van de gemeente Meppel bovenregionaal en (inter)nationaal te vergroten en hierbij de samenwerking van organisaties en participatie van inwoners van Meppel te bevorderen. De gemeente verstrekt subsidie om bij te dragen in de kosten van het organiseren en uitvoeren van een evenement.

Artikel 3 Doelgroep subsidie

Subsidie op grond van deze regeling wordt uitsluitend verstrekt aan rechtspersonen zonder winstoogmerk.

Artikel 4 Voorwaarden en toetsingscriteria

  • 1. Een evenement vindt in beginsel in de gemeente Meppel plaats.

  • 2. Evenementen die buiten de gemeentegrenzen plaatsvinden, kunnen voor subsidie in aanmerking komen, voor zover het belang van de stad groot genoeg is en de organisatie binnen de gemeentegrenzen van Meppel redelijkerwijs niet mogelijk is. Dit is ter beoordeling van het college.

  • 3. Het evenement moet bijdragen aan een divers evenementenaanbod door: a. een gelijkmatige spreiding van evenementen naar doelgroep en soort; b. qua locatie en tijd goed te passen binnen het bestaande aanbod.

  • 4. Bij de beoordeling van de aanvraag wordt verder getoetst in hoeverre het evenement bijdraagt aan de ambitie van de gemeente (beleid) op het gebied van evenementen:

    a. Bijdrage aan imago:

    - Het evenement draagt in positieve zin bij aan het ‘imago van Meppel’. Evenementen moeten passen binnen de kernwaarden van ‘Meppel stad met stijl’ en ‘Meppel stad van verbinding’.

    - Het evenement trekt bezoekers aan vanuit de regio en daarbuiten naar Meppel.

    - Door de organisatie van dit evenement krijgt Meppel een grotere naamsbekendheid.

    b. Bevordering spin-offs:

    - Economisch: het evenement geeft een impuls aan de Meppeler economie/werkgelegenheid.

    - Toeristisch-recreatief: het evenement trekt bezoekers aan die daardoor ook kennis maken met andere aspecten van de gemeente.

    c. Samenwerking en participatie inwoners van Meppel - Het evenement bevordert de samenwerking tussen organisaties op het gebied van kunst, cultuur, sport, recreatie en toerisme; - Het evenement is uitnodigend voor inwoners van Meppel om actief mee te doen. Evenementen die passen binnen de beleidsdoelstellingen met name ten aanzien van de profilering verdienen extra ondersteuning.

Artikel 5 Weigeringsgronden

De subsidie kan worden geweigerd op grond van de artikelen 4:25 en 4:35 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 11 van de Algemene subsidieverordening Meppel. Een subsidieaanvraag die niet voldoet aan de voorwaarden en toetsingscriteria in deze Nadere regels wordt geacht in strijd te zijn met het gemeentelijk beleid en kan om die reden op grond van artikel 11, onder e, Algemene subsidieverordening Meppel worden geweigerd.

Artikel 6 Categorie-indeling en hoogte subsidie

De evenementen worden onderscheiden in 3 categorieën.

Het maximaal subsidiebedrag bedraagt voor: - een categorie C-evenement: nader te bepalen; - een categorie B-evenement: maximaal € 9.661,50; - een categorie A-evenement: maximaal € 4.830,75.

Categorie A evenementen: lokale evenementen op dorps/wijk en buurtniveau Deze evenementen dragen in belangrijke mate bij aan de binding tussen inwoners in de stad. Deze evenementen zijn vooral gericht op participatie, ontmoeting tussen burgers en toeristisch-recreatieve promotie van de stad.

Categorie B: lokale en regionale evenementen met groeipotentie Dit zijn middelgrote evenementen die zich kenmerken door een min of meer vaste deelnemers/publieksgroep en die zich door een onderscheidende programmering/activiteiten richten op groei. De economische spin-off is er wel maar kan nog verder in omvang toenemen. Het programma richt zich in eerste instantie op een duidelijke hoofdactiviteit maar heeft kansen om door het toevoegen van side-events en/of versterking van de promotie verder te groeien. Bij deze categorie evenementen is een sterke variatie in bezoekersaantallen van een paar honderd tot enkele duizenden.

Categorie C: boegbeeldevenementen Dit zijn (jaarlijks) terugkerende evenementen met een internationaal karakter, bovenregionale uitstraling die een belangrijke bijdrage leveren aan de promotie van de stad. De evenementen vinden vooral plaats in het historisch centrum, in en rond het water en hebben een economische spin-off voor de stad. De evenementen kenmerken zich door authenticiteit, uitstraling, goede organisatie en promotie. Evenementenorganisaties zoeken hierbij een actieve samenwerking met andere partijen (bedrijfsleven, onderwijs, sport, cultuur, recreatie en toerisme) in de stad.

Artikel 7 Subsidieplafond en verdeelregels

  • 1. Jaarlijks wordt door de gemeenteraad het subsidieplafond vastgesteld voor subsidies uit het evenementenbudget.

  • 2. Subsidieaanvragen worden afgehandeld in volgorde van binnenkomst.

Artikel 8 Aanvragen subsidie

  • 1. De aanvraag om subsidie voor een jaarlijks terugkerend evenement moet voor 15 oktober van het jaar voorafgaand aan het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft, worden ingediend.

  • 2. De aanvraag om subsidie voor een eenmalig evenement moet uiterlijk 12 weken voorafgaand aan de datum waarop de activiteit plaatsvindt, worden ingediend.

  • 3. De aanvrager maakt gebruik van een door de gemeente voorgeschreven (digitaal) aanvraagformulier.

  • 4. 4. Uit de subsidieaanvraag moet voldoende duidelijk blijken:

    a. omschrijving van de activiteiten waaruit het evenement bestaat;

    b. welke promotie bovenregionaal en nationaal aan het evenement gegeven wordt;

    c. wat de inkomsten en uitgaven zijn voor het organiseren van het evenement; d. of en zo ja, welke bijdrage derden en de organisatie zelf leveren aan het evenement.

Artikel 9 Verlenen en vaststellen subsidie

  • 1. Subsidies tot € 5.000, - worden en subsidies vanaf € 5.000, - tot en met € 15.000, - kunnen in één keer worden verleend en vastgesteld, tenzij in de beschikking tot subsidieverlening een andere wijze van subsidievaststelling is vermeld.

  • 2. In geval van gelijktijdige verlening en vaststelling is verantwoording achteraf niet nodig. Wel kan binnen 3 jaar na de vaststelling van de subsidieontvanger een overzicht van activiteiten en de hieraan verbonden uitgaven en inkomsten worden opgevraagd.

  • 3. Voor subsidies boven de € 15.000, - volgt na de subsidieverlening een afzonderlijke subsidievaststelling.

Artikel 10 Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen van bovenstaande bepalingen beargumenteerd afwijken.

Artikel 11 Inwerkingtreding

Deze nadere regels treden 1 dag na bekendmaking in werking.

Artikel 12 Citeertitel

Deze Nadere regels worden aangehaald als: “Nadere regels subsidiëring evenementen”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van Meppel op 29 januari 2013,
de secretaris, de burgemeester,

Nota-toelichting Toelichting artikel 6

De categorie indeling is gebaseerd op de landelijke indeling, die gehanteerd wordt in de wet veiligheidsregio’s. In de handreiking advisering en inzet evenementen is deze categorie indeling uitgewerkt.