Aanwijzingsbesluit ex artikel 172 derde lid Gemeentewet houdende een verbod om afvalstoffen te vervoeren met het oogmerk deze te verbranden in de periode oudejaarsdag 2019 vanaf 15:00 uur tot en met nieuwjaarsdag 2020 tot 24:00 uur.

Geldend van 31-12-2019 t/m heden

Intitulé

Aanwijzingsbesluit ex artikel 172 derde lid Gemeentewet houdende een verbod om afvalstoffen te vervoeren met het oogmerk deze te verbranden in de periode oudejaarsdag 2019 vanaf 15:00 uur tot en met nieuwjaarsdag 2020 tot 24:00 uur.

De Burgemeester van Midden-Groningen,

Naar aanleiding van de politieke wens, het ingediende verzoek van het bestuur van De Burcht en het effect dat vuurwerk heeft op kwetsbare ouderen.

Overwegende:

- Dat de viering van oud & nieuw in de gemeente Midden-Groningen in het verleden gepaard is gegaan met het op grote schaal in het openbaar verbranden van afval;

- Dat het verbranden van afval in de openlucht verboden is gesteld buiten inrichtingen in de zin van de Wet Milieubeheer op grond van artikel 5:24 Algemene plaatselijke verordening (APV);

- Dat deze openbare afvalverbrandingen ieder jaar veel schade aan mens, materieel en milieu toebrengen;

- Dat deze afvalverbrandingen een concreet en eminent gevaar opleveren voor de Openbare Orde & Veiligheid binnen de gemeente Midden-Groningen;

- Dat een tijdelijk verbod op het vervoeren van brandbare materialen materiaal bijdraagt aan het voorkomen van afvalverbrandingen op openbare plaatsen en daarmee bijdraagt aan de handhaving van de Openbare Orde & Veiligheid.

Gelet op artikel 172 derde lid van de Gemeentewet,

BESLUIT ALS VOLGT

  • 1.

    Het is verboden om op de weg te vervoeren of, bij zich te dragen of anderszins voorhanden te hebben: brandbaar materiaal, waaronder in ieder geval begrepen bankstellen, fauteuils, stoelen en overige huisraad, houten kratten, pallets, kisten, kerstbomen, en autobanden, met het kennelijke doel deze op de weg of een openbare plaats te (doen laten) verbranden.

  • 2.

    Het verbod geldt van 31 december 2019, 15:00 uur, tot en met 1 januari 2020, 24:00 uur.

  • 3.

    De politie en/of de gemeentelijke handhavers hebben de bevoegdheid om binnen de onder 2. genoemde periode vervoerde materialen als bedoelt onder 1., met inbegrip van het vervoermiddel waarin of waarop deze zich bevinden, in beslag te nemen en te houden tot uiterlijk 12:00 uur van de eerst daaropvolgende werkdag. Na dit tijdstip mogen op last van de politie of toezichthouder van de niet-afgehaalde materialen worden vernietigd;

  • 4.

    Het verbod onder 1. geldt niet als ter plaatse en naar bevredigend oordeel van een ambtenaar van de politie of toezichthouder van de gemeente wordt aangetoond, dat het vervoer en/of de aanwezigheid van de genoemde voorwerpen en stoffen gebeurt voor andere handelingen of voor een ander doel dan onder 1. is genoemd.

  • 5.

    Dit besluit wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit ex artikel 172 derde lid van de Gemeentewet, houdende een verbod op het vervoer van brandbare materialen tijdens jaarwisseling 2019/2020.

Ondertekening

Hoogezand d.d. 26 november 2019

Burgemeester voornoemd,

de burgemeester