Standplaatsenbeleid gemeente Montfoort 2018

Geldend van 20-02-2019 t/m heden

Intitulé

Standplaatsenbeleid gemeente Montfoort 2018

Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Montfoort;

Gelezen het collegevoorstel van dd; 18 december 2018

Overwegende,

Gelet op,

De artikelen 1:6, 5:17, 5:18, 5:19 en 5:20 van de Algemeen Plaatselijke Verordening 2018.

B e s l u i t:

Vast te stellen het Standplaatsenbeleid gemeente Montfoort 2018

Standplaatsenbeleid gemeente Montfoort nadere regels

Hoofdstuk 1 Algemeen

Doel van het beleid

Dit beleid is een uitwerking van de motieven genoemd artikel 1:6 van de APV. Aan de hand van de weigeringsgronden, genoemd in artikel 1:6 van de APV, kan het collegeregels vaststellen, waarin wordt aangegeven wanneer wel of niet tot het afgeven van een standplaatsvergunning wordt overgegaan.

De zaken die het college in het standplaatsenbeleid kan vastleggen betreffen:

  • -

    De vaststelling van het maximumaantal af te geven standplaatsvergunningen;

  • -

    De vaststelling van het aantal af te geven standplaatsvergunningen per branche;

  • -

    De aanwijzing van locaties waar standplaatsen mogen worden ingenomen;

  • -

    De aanwijzing van tijdstippen waarop standplaatsen mogen worden ingenomen.

Bereik

Volgens jurisprudentie is er sprake van marktvorming wanneer er 6 tot 8 standplaatsen bij elkaar zijn. Op dat moment is de Verordening van Marktgelden 2015 van toepassing, in overige situaties is dit Standplaatsenbeleid leidend.

Onder een standplaats wordt verstaan:

Het vanaf een vaste plaats op een openbare en in de openlucht gelegen plaats te koop aanbieden, verkopen of afleveren van goederen dan wel diensten aan te bieden, gebruikmakend van fysieke middelen, zoals een kraam, een wagen of een tafel.

Deze standplaatsen kunnen worden onderscheiden in:

- Vaste standplaats: Een standplaats die voor één of meer vaste dagdelen van de week voor (on)bepaalde duur wordt toegewezen.

- Tijdelijke standplaats: een standplaats die voor bepaalde tijd, met een maximum van 12 dagen per kalenderjaar wordt toegewezen.

Hoofdstuk 2 Wettelijk kader

In artikel 1:8 van de APV zijn de algemene weigeringsgronden opgenomen op basis waarvan een vergunning voor het innemen van een standplaats kan worden geweigerd. De weigeringsgronden zijn:

a. de openbare orde;

b. de openbare veiligheid

c. de volksgezondheid

d. de bescherming van het milieu

De artikelen 5:17 tot en met 5:21 van de APV handelen over standplaatsen.

In artikel 5:18 van de APV is bepaald dat onverminderd het bepaalde in artikel 1:8 de vergunning eveneens moet worden geweigerd vanwege strijd met een geldend bestemmingsplan, beheersverordening, exploitatieplan of voorbereidingsbesluit of indien de omgeving niet voldoet aan de redelijke eisen van welstand. Ook indien in een deel van de gemeente redelijkerwijs te verwachten is dat door het verlenen van de vergunning voor een standplaats voor het verkopen van goederen een redelijk verzorgingsniveau voor de consument ter plaatse in gevaar komt, kan de vergunning ook geweigerd worden.

Op deze vergunning is paragraaf 4.1.3.3 van de Algemene wet bestuursrecht (positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen) niet van toepassing. Dit houdt in dat bij niet tijdig beslissen, niet betekent dat de vergunning van rechtswege verleend wordt.

Hoofdstuk 3 Standplaatsen, locaties, maximale aantal en aangewezen dagen

Artikel 3:1 Aangewezen locaties, maximale aantal en aangewezen dagen

Aangewezen zijn de locaties waar standplaatsen mogen worden ingenomen; tevens is het aantal standplaatsen per locatie bepaald alsmede de dag in de week waarop het innemen toegestaan is. Van de aangewezen locaties is bekend dat deze op zichzelf geschikt zijn voor het innemen van een standplaats. De hieronder genoemde locaties zijn aangewezen voor het innemen van één of meerdere standplaatsen met een voertuig, kraam, tafel of enig ander middel.

De locaties hebben een branche gebonden waarde.

  • 1.

    Onder de Boompjes Montfoort: Maximaal 1 standplaats per week. Standplaatslocatie: Zie bijlage.

    Dagen: Maandag: Vietnamese producten. Woensdag: Groenten/fruit Vrijdag: Brood, koek en banket Zaterdag: Visproducten.

  • 2.

    Hoek van de Jacob Barneveldstraat en Laan van Rapijnen Linschoten: Maximaal 3 standplaatsen per week. Standplaatslocatie: Zie bijlage. Dagen: Dinsdag: Vietnamese producten. Vrijdag: Kaas, boter, eieren, noten Zaterdag: Visproducten 

Artikel 3:1a Aangewezen standplaatsen op particulier terrein

Artikel 5:19 bepaalt dat het de rechthebbende op een perceel verboden is toe te staan dat daarop zonder vergunning van het college standplaats wordt of is ingenomen.

  • 1.

    Julianalaan 2, Montfoort, eigen terrein EMTE-supermarkt.

  • 2.

    Strick van Linschotenstraat te Linschoten. Standplaatslocatie: Dagdeel: Dinsdagmiddag, mobiel kantoor Rabobank Utrechtse Waarden.

Artikel 3:2 Tijdelijke standplaatsen

Onder tijdelijke standplaatsen vallen:

  • 1.

    Incidentele standplaatsen: o.a. standplaatsen met maatschappelijke doeleinden en niet-commerciële standplaatsen.

  • 2.

    Seizoenstandplaatsen: o.a. standplaatsen voor seizoensgebonden producten. Maatschappelijke doeleinden: Als een standplaats tijdelijk wordt ingenomen ten behoeve van maatschappelijke doeleinden, kan vergunningverlening plaatsvinden in afwijking van het in deze beleidsnota opgenomen beleid. Onder maatschappelijke doeleinden wordt o.a. verstaan: bevolkingsonderzoek, educatieve doelen, etc.

Seizoensgebonden: Als een standplaats tijdelijk wordt ingenomen ten behoeve van seizoensgebonden producten, kan vergunningverlening plaatsvinden in afwijking van het in deze beleidsnota opgenomen beleid. Onder seizoensgebonden producten wordt o.a. verstaan: verkoop van ijs, kerstbomen en oliebollen, wafels etc.

Artikel 3:3 Tijdstippen van vergunning

Vaste standplaatsvergunning: De standplaatsenvergunningen worden verleend per dagdeel. Een dagdeel is een ochtend, een middag of een avond.

Tijdelijke standplaatsvergunning:

Het innemen van tijdelijke standplaatsen is slechts toegestaan tussen 08:00 uur en 19:00 uur.

Een uitzondering kan gemaakt worden voor standplaatsen die seizoenproducten verkoopt op latere tijdstippen. Deze standplaatsen hebben een maximale eindtijd van 20:00 uur.

Hoofdstuk 4 Vergunning

Een standplaatsvergunning kan worden aangevraagd nadat er op de gemeentepagina gepubliceerd is dat er één of meer standplaatsen vrij zijn. Bij de in behandeling neming van de aanvragen geldt dat de standplaats wordt toegekend aan degene die zich het eerst meldt, en die aan de voorwaarden voldoet. Er zullen geen wachtlijsten bijgehouden worden.

Artikel 4:1 Aanvraag vergunning

Een vergunning dient te worden aangevraagd via het daarvoor bestemde formulier. Een standplaatsvergunning wordt schriftelijk aangevraagd en bevat de volgende gegevens:

  • -

    Telefoonnummer en e-mailadres;

  • -

    Verkoopwaar(branches);

  • -

    Een kopie van een geldig legitimatiebewijs

  • -

    Een kopie van het bewijs van registratie door het Centraal Registratiekantoor Detailhandel-Ambacht

  • -

    Indien van toepassing, een verklaring van de eigenaar van de betreffende grond, waarin toestemming wordt gegeven voor het gebruik van particuliere grond.

Artikel 4:2 Looptijd vergunning

Een vergunning voor een vaste standplaats wordt voor maximaal 3 kalenderjaren verleend, dan wel voor een kortere periode als hierom wordt gevraagd. Deze vergunning mag daarna nog 2 maal voor 1 jaar verlengd worden. Het verzoek tot verlenging dient uiterlijk 2 maanden voor het einde van het kalenderjaar te worden ingediend.

Een vergunning voor een seizoenstandplaats wordt voor maximaal 3 seizoenen in opeenvolgende jaren verleend, dan wel voor een kortere periode als hierom wordt gevraagd. Deze vergunning mag daarna nog 2 maal achter elkaar voor 1 seizoen verlengd worden. Het verzoek tot verlenging dient uiterlijk 2 maanden voor het einde van het kalenderjaar te worden ingediend.

Artikel 4:2a Tarieven

Voor het in behandeling nemen van de aanvraag voor de vergunning zijn leges verschuldigd. Voor het in gebruik nemen van een standplaats zijn standplaatsgelden verschuldigd. Deze bedragen zijn opgenomen in de vergunning.

Artikel 4:3 Verkoop e.d. van verkoopwagen

Wanneer de standplaatshouder zijn verkoopwagen of kraam verkoopt, verhuurt of in gebruik geeft, verschaft dat de koper, huurder of gebruiker geen recht op toekenning van de standplaats.

5 Hoofdstuk Slotbepalingen

Artikel 5:1 Hardheidsclausule

Van dit beleid kan worden afgeweken op grond van bijzondere omstandigheden als bedoeld in artikel 4:84 van de Awb.

Artikel 5:2 Overgangsbepaling

Bestaande vaste standplaatsvergunningen lopen onder de voormalige voorwaarden door tot en met 31 december 2019. Uiterlijk 1 november 2019 dienen deze standplaatshouders een nieuwe aanvraag voor een standplaatsvergunning in te dienen. Deze aanvraag wordt overeenkomstig Standplaatsenbeleid 2018 afgehandeld.

Artikel 5:3 Inwerkingtreding beleid

Dit beleid treedt een dag na publicatie in het gemeenteblad in werking.

Het vent en standplaatsenbeleid van 2007 wordt ingetrokken na de dag waarop dit beleid in werking treedt.

Artikel 5:4 Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als ‘Standplaatsenbeleid Montfoort 2018’.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Montfoort van 18 december 2018

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Montfoort

Burgemeester en wethouders van Montfoort,

M.H. van der Veer

secretaris

gemeente Montfoort

P. van Hartskamp - de Jong

burgemeester

gemeente Montfoort