Regeling vervallen per 31-01-2014

Nadere regels voor het plaatsen van sandwich- en/of driehoeksborden aan lichtmasten

Geldend van 12-09-2013 t/m 30-01-2014

Intitulé

Nadere regels voor het plaatsen van sandwich- en/of driehoeksborden aan lichtmasten

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN NEDERWEERT

overwegende:

dat de vergunningsplicht voor het plaatsen van sandwich- en/of driehoeksborden is komen te vervallen door de op 1 mei 2009 inwerking getreden gedereguleerde APV;

dat er vanuit diverse invalshoeken, zowel extern (burgers, dorpsraden, ondernemingsvereniging Nederweert) als vanuit de interne organisatie kanttekeningen zijn geplaatst bij het gedereguleerde reclamebeleid vanwege de veelheid en de duur van de geplaatste sandwich- en/of driehoeksborden.

Daarbij is geconstateerd dat de reclameborden niet door de eigenaar cq. plaatser worden opgeruimd en de gemeente daardoor de opruimkosten niet kan verhalen op de overtreder;

dat er vanwege de veelheid en duur van de geplaatste reclameborden een wildgroei en ontsiering in de openbare ruimte is ontstaan;

dat bij de evaluatie in 2011 van de gedereguleerde APV alsmede in de aanloop naar de huidige aanpassing van de APV, de klankbordgroep van de raad is gesondeerd;

dat het college naar aanleiding van gestelde raadsvragen is nagegaan op welke wijze een passend en verantwoord reclamebeleid kan worden gevoerd en het daarbij noodzakelijk is gebleken om in het belang van de openbare orde en veiligheid en aspecten van toezicht en handhaving, nadere regels vast te stellen;

dat de raad, in de vergadering van 3 september 2013, wordt voorgesteld om een 3e wijzigingsverordening APV 2009 vast te stellen waarin aan het college in artikel 2:10 lid 2 van de APV de bevoegdheid wordt toegekend om nadere regels vast te stellen ten aanzien van het plaatsen van sandwich- en/of driehoeksborden en in artikel 2:10 lid 4 van de APVeen meldingsplicht wordt opgenomen voor het plaatsen van sandwich- en/of driehoeksborden;

dat er, met in acht name van de verkeersveiligheid, een in de bijlage opgenomen stratenlijst is opgesteld, waarop is aangegeven aan welke lichtmasten sandwich- en/of driehoeksborden mogen worden geplaatst;

Gelet op het bepaalde in artikel 2:10 lid 2 van de ‘Algemene Plaatselijke Verordening Nederweert 2009’ en hetgeen is bepaald in de Algemene wet bestuursrecht,

BESLUITEN:

Vast te stellen:

‘Nadere regels voor het plaatsen van sandwich- en/of driehoeksborden aan lichtmasten’, die in werking treden na vaststelling van de 3e wijzigingsverordening APV 2009 door de raad.

Paragraaf 1. Algemeen

Artikel 1 Begripsbepalingen

Voor de toepassing van deze nadere regels wordt verstaan onder:

  • 1.

    Sandwich- en/of driehoeksborden: reclameborden die zijn opgebouwd uit veelal (dikke) kartonnen dragers die zijn verbonden door een koppeldraad of met drie ijzeren dragers voorziene borden met commerciële of niet-commerciële opschriften ten behoeve van een evenement of overige activiteiten als bedoeld in artikel 2:10 lid 2 APV, of anderszins (andere vormen van reclame-uitingen).

Artikel 2 Grondgebied van de gemeente

De nadere regels zijn van toepassing voor het grondgebied van de gemeente Nederweert voor zoverhierdoor geen strijdigheid ontstaat met hogere regelgeving.

Paragraaf 2. Voorwaarden en wijze van plaatsing sandwich-en/of driehoeksborden

Artikel 3 Algemene voorwaarden

  • 1.

    Het is niet toegestaan om sandwich- en/of driehoeksborden te plaatsen anders dan op de daarvoor, met nummer aangewezen lichtmasten, zoals aangegeven in de bij dit besluit behorende stratenlijst.

  • 2.

    In iedere kern van de gemeente Nederweert mogen per evenement, overige activiteiten zoals bedoel in artikel 2:10 lid 2 APV of anderszins (reclame-uitingen), maximaal twee sandwich- of driehoeksborden gelijktijdig worden geplaatst.

  • 3.

    In iedere kern van de gemeente Nederweert mogen per ondernemer, ten hoogste 4 keer per jaar, maximaal twee sandwich- of driehoeksborden gelijktijdig worden geplaatst.

  • 4.

    De sandwich- en/of driehoeksborden mogen geplaatst worden gedurende een maximale periode van twee weken.

  • 5.

    Het is niet toegestaan om per lichtmast meer dan één sandwich of driehoeksbord te plaatsen.

  • 6.

    Op de sandwich- of driehoeksborden dienen de naam, adresgegevens en het telefoonnummer van degene die verantwoordelijk is voor de plaatsing en het ophalen van de sandwich- en/of driehoeksborden, te zijn vermeld. Tevens dient de datum van de plaatsing te zijn vermeld.

Artikel 4 Plaatsing, maatvoering en bevestiging

  • 1.

    De sandwich- en/of driehoeksborden hebben een maximale afmeting van 1.50 meter x 1.00 meter.

  • 2.

    De sandwich- en/of driehoeksborden mogen worden geplaatst rondom lichtmasten (zonder verkeersborden), mits deze daardoor niet op enige wijze worden beschadigd.

  • 3.

    Voor het bevestigen van sandwich- en/of driehoeksborden aan lichtmasten mag uitsluitend bevestigingsmateriaal worden gebruik dat geen beschadigingen of andere sporen nalaat.

  • 4.

    De sandwich- en/of driehoeksborden dienen zodanig geplaatst te worden dat de vrijheid en het uitzicht van het verkeer niet kan worden belemmerd en dat een vrije doorgang voor voorbijgangers gewaarborgd blijft.

  • 5.

    Binnen een afstand van 25 meter vanaf rotondes, kruisingen of splitsingen van wegen mogen géén sandwich- en/of driehoeksborden worden geplaatst.

Artikel 5 Gevaar en overlast

  • 1.

    Sandwich- en/of driehoeksborden mogen géén gevaar en overlast opleveren voor het verkeer.

  • 2.

    Sandwich- en/of driehoeksborden mogen géén belemmering vormen voor het doelmatig beheer en onderhoud van de openbare plaats.

  • 3.

    Er mogen, vanwege de gevaarzetting, geen sandwich- en/of driehoeksborden worden geplaatst voor of om verkeerstekens, lichtmasten met verkeerstekens, verkeerslichten of in of op verkeersgeleiders.

Paragraaf 3. Meldingsplicht

Artikel 6 Meldingsplicht

  • 1.

    De gebruiker dient ten minste twee weken voor het plaatsen van de sandwich- en/of driehoeksborden het college van burgemeester en wethouders in kennis te stellen van de te plaatsen borden via het daartoe vastgesteld meldingsformulier.

  • 2.

    Op dit meldingsformulier, dat digitaal beschikbaar zal zijn, worden de geldende regels en criteria genoemd zodat de gebruiker zijn vorm van reclame daaraan vooraf kan toetsen.

Paragraaf 4. Verwijdering van geplaatste sandwich- en/of driehoeksborden

Artikel 7 Verwijderen geplaatste borden

  • 1.

    De sandwich- en/of driehoeksborden dienen uiterlijk binnen 5 werkdagen na de maximale plaatsingsperiode van twee weken of uiterlijk binnen 5 werkdagen na de datum van het evenement of de overige activiteit waarop de sandwich- en/of driehoeksborden betrekking hebben, verwijderd te worden.

  • 2.

    Indien de sandwich- en/of driehoeksborden niet binnen de in het eerste lid genoemde periode worden verwijderd, worden de borden door de gemeente op kosten van de overtreder verwijderd.

  • 3.

    De gemeente kan, op kosten van degene die verantwoordelijk is voor de plaatsing en het ophalen van de sandwich- en/of driehoeksborden, te allen tijde de borden verwijderen wanneer deze niet op een adequate wijze zijn geplaatst, overlast veroorzaken of geplaatst zijn in strijd met het bepaalde in de Algemeen Plaatselijke Verordening Nederweert 2009.

  • 4.

    De hoogte van de genoemde kosten in lid 2, bestaande uit het ophalen, verwijderen en eventueel vernietigen van de borden, worden jaarlijks geïndexeerd.

Paragraaf 5. OVERIGE BEPALINGEN

Artikel 8 Toezicht en handhaving

Alle aanwijzingen en bevelen van politie en gemeentelijke toezichthouders, dienen onmiddellijk teworden opgevolgd.

Artikel 9 Aansprakelijkheid

Degene die verantwoordelijk is voor de plaatsing en het ophalen van de sandwich- en/of driehoeksborden is en blijft aansprakelijk voor de aan eigendom van de gemeente of derden toegebrachte schade.

Artikel 10 Afwijking van nadere regels

Het college van burgemeester en wetouders kan in uitzonderlijke situaties besluiten van de nadere regels ten behoeve van sandwich- en/of driehoeksborden, af te wijken.

Artikel 11 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    De nadere regels treden in werking de dag nadat deze bekend zijn gemaakt.

  • 2.

    De nadere regels worden aangehaald als: Nadere regels voor het plaatsen van sandwich- en/of driehoeksborden aan lichtmasten.

Ondertekening

Aldus vastgesteld op 6 augustus 2013 door:
Burgemeester en wethouders van Nederweert,
De secretaris, De burgemeester,
D.J.E. Noppers H.F.M. Evers
Bij dit besluit hoort een overzicht van straten waar sandwich-en/of driehoeksborden geplaatst mogen worden in de kernen van de gemeente Nederweert.
Enkel rondom de op deze stratenlijst specifiek vermelde lichtmastnummers mogen sandwich-en/of driehoeksborden worden geplaatst.